Είτε έχει άγνοια κινδύνου το δίδυμο της Εισαγγελίας, είτε αδυναμία αντίληψης.
Ο δράκος της Ελεγκτικής, όμως, είναι βέβαιο πως δεν έχει το παραμικρό έλλειμμα αντίληψης.

Γι’ αυτό, υποθέτω, δήλωσε χθες πως «ένα είναι το βέβαιο: Η διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα θα φέρει την κάθαρση και θα δοθεί η ευκαιρία να διαφανεί αυτός του οποίου η συμπεριφορά είναι ανάρμοστη, δηλαδή τόσο κακή, τόσο μεμπτή, ώστε να καθιστά το πρόσωπο που είναι υπόλογο γι’ αυτήν, ανίκανο να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του αξιώματος του ή να δημιουργεί, ευλόγως, αμφιβολίες σε τρίτους, αντικειμενικά κρίνοντες, ως προς την καταλληλότητα του να ασκεί τα καθήκοντα του αξιώματος του κατά τρόπο έντιμο, ορθό και εξυπηρετούντα το δημόσιο συμφέρον, το οποίον το αξίωμα προορίζεται να εξυπηρετεί».

Λίγο πολύ, «πάτε για μαλλί και θα φύγετε κουρεμένοι». Αυτό τους λέει με μια δόση χαιρεκακίας. Τουλάχιστο στον ένα εκ των δύο. Η στήλη εκτιμά πως το λέει και στους δύο.
Ανκαι νομοτυπικά μπορεί να υποστηρίξει πως η χθεσινή του δήλωση δεν απαλλάσσει κανέναν από τους πρωταγωνιστές από τον κίνδυνο να πληρώσει το τίμημα της κάθαρσης. Προφανώς πιστεύει -και το λέει- πως τουλάχιστο ένας επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά και θα φάει το κεφάλι του. Αλλά δεν λέει ποιος από τους τρεις.

Πάντως, αν είναι ο Γενικός Εισαγγελέας που έγραψε τη χθεσινή σύντομη ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας για τα καθέκαστα, μάλλον έχει χιούμορ ο άνθρωπος. Ο βοηθός αποκλείεται να έχει χιούμορ. Επικαλέστηκε -πάλι- ο Γενικός, το δημόσιο συμφέρον. Ό,τι κάνει, ό,τι πει, τα φορτώνει στο δημόσιο συμφέρον. Το οποίο αντιλαμβάνεται με έναν τρόπο που κανένας άλλος δεν βλέπει με τον ίδιο τρόπο. Κατά καιρούς πέφτει στα πόδια του όλη η κοινωνία και τον παρακαλεί να μας εξηγήσει πού το βλέπει το δημόσιο συμφέρον κάθε φορά που μας στέλνει αδιάβαστους με τις αποφάσεις του και στάθηκε αδύνατο να μας εξηγήσει και να καταλάβουμε. Ούτε χθες καταλάβαμε πώς γίνεται να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον ζητώντας την απόλυση του μόνου προσώπου ίσως στην Κύπρο που η πλειοψηφία δεν διανοείται να τον δει άνεργο. Όχι τόσο γιατί τον αγαπά, αλλά γιατί τον χρειάζεται.

Η στήλη ισχυρίζεται πως ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφωνεί με το δίδυμο της εισαγγελίας ότι το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται με το αίτημα για απόλυση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Αν συμφωνεί, γιατί είπε, μετά τη συνέντευξη του βοηθού Γ. Εισαγγελέα, πως (αυτό που είχε προαναγγείλει ο κ. Αγγελίδης) ήταν πολύ δυσάρεστη εξέλιξη; Και γιατί είπε ότι «δεν είναι προσωπικά τα θέματα, εκπροσωπούμε θεσμούς και οφείλουμε να συνεργαζόμαστε στη βάση του Συντάγματος της ΚΔ»;

Αφού και ο ίδιος ο Ελεγκτής λέει πως το αίτημα του Γ. Εισαγγελέα υποβάλλεται για λόγους εκδίκησης προς τον ίδιο, επειδή μετέφερε εκείνη την καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Άρα, είναι ένα προσωπικό θέμα του κ. Αγγελίδη ή και των δύο της Εισαγγελίας εναντίον του Γ. Ελεγκτή. Κι αυτό ακριβώς υπονόησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πρώτο-πρώτο σχόλιο που έκανε μετά τη συνέντευξη Αγγελίδη στην Καθημερινή.

Προφανώς και περιμέναμε η στάση του Προέδρου να ήταν διαφορετική. Πριν τη χθεσινή εξέλιξη. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα σε άποψη. Το ίδιο και ο πρώτος πολίτης. Και θα θέλαμε ορθά κοφτά να πει αν θεωρεί πως η επιλογή Οδυσσέα να μην καταχωνιάσει σε ένα συρτάρι μια καταγγελία εναντίον του βοηθού εισαγγελέα συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά. Ή ακόμα και η θέση του Ελεγκτή πως ο βοηθός γεν. εισαγγελέας έσφαλε σε εκείνη την περίπτωση. Όλη η Κύπρος έχει θέση και άποψη επί αυτού -δυστυχώς για το δίδυμο- και δεν είχε -ή δεν ήθελε να την πει- ο Πρόεδρος;