Η στροφή του κυπριακού τουρισμού προς χώρες της ΕΕ για απεξάρτησή του από τη βρετανική και τη ρωσική αγορά, έστω και εάν η δεύτερη θεωρείται χαμένη και για τη νέα χρονιά, αποτυπώνεται και στο σημείωμα του Υφυπουργείου Τουρισμού που κατέθεσε στη Βουλή για τον νέο προϋπολογισμό του.

Στο ίδιο σημείωμα εξάλλου καταγράφονται ήδη τα οφέλη από τη διείσδυση της Κύπρου στις ευρωπαϊκές αγορές, αναφέροντας πως από το 2019 και εντεύθεν υπήρξε αύξηση της ημερήσιας δαπάνης των τουριστών, λόγω της αγοραστικής δύναμης των χωρών της ΕΕ, οι οποίες έχουν αναβαθμίσει σημαντικά το μερίδιό τους στις συνολικές αφίξεις. Στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται εξάλλου πως για τους πρώτους 9 μήνες του 2022 οι αφίξεις περιηγητών από τις χώρες της ΕΕ καταγράφουν αύξηση κατά 21,3%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Το Υφυπουργείο Τουρισμού καταγράφει επίσης ως πολύ σημαντικό στοιχείο για τη μείωση της εξάρτησης από παραδοσιακές αγορές, το γεγονός ότι πλέον με την έναρξη της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού και εντεύθεν, το 70% των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων προέρχεται από χώρες εκτός Ρωσίας και Ηνωμένου Βασιλείου και το 80% των διαθέσιμων πιστώσεων του Υφυπουργείου για προβολή δαπανάται για την ανάπτυξη νέων αγορών, εκτός των δύο προαναφερθεισών παραδοσιακών αγορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρισμός σε πορεία… απεξάρτησης

Το τελευταίο, όπως προκύπτει από τα όσα κατέθεσε γραπτώς το Υφυπουργείο Τουρισμού στη Βουλή, αναμένεται να συνεχιστεί και του χρόνου. Καθώς στις δράσεις στις οποίες θα δοθεί έμφαση το 2023 αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ενισχυμένο ψηφιακό μάρκετινγκ με μεγαλύτερη βαρύτητα σε χώρες της ΕΕ. «Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους μήνες μη αιχμής με στόχο τον περαιτέρω περιορισμό της εποχικότητας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι έχουν διαφοροποιηθεί οι αγορές προτεραιότητας, αφού πλέον η Κύπρος επενδύει περισσότερα σε αγορές που έχουν προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης όπως η Γαλλία, η Πολωνία, η Γερμανία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία κ.ά.», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Σημειώνεται επίσης πως έχουν ενδυναμωθεί τα προσφερόμενα τουριστικά προϊόντα που προσφέρει η Κύπρος και γίνεται και η ανάλογη στόχευση σε εξειδικευμένες ομάδες πελατών. Διευκρινίζεται ακόμα πως η νέα προσέγγιση του Υφυπουργείου Τουρισμού για έμφαση στο ψηφιακό μάρκετινγκ προϋποθέτει και απαιτεί συνεχή παραγωγή και του ανάλογου δημιουργικού και περιεχομένου.

Έμφαση το 2023 θα δοθεί και σε δράσεις που σχετίζονται με την αναβάθμιση του προσφερόμενου προϊόντος και ενίσχυσης των ειδικών μορφών τουρισμού μέσω Σχεδίων Επιχορηγήσεων που έχει εκπονήσει το Υφυπουργείο. Αυτά, προστίθεται, αφορούν τον αθλητικό τουρισμό, την οινογαστρονομία, τον πολιτιστικό τουρισμό, τις τοπικές παραδοσιακές δραστηριότητες, τον καταδυτικό τουρισμό, τον συνεδριακό τουρισμό, τον θρησκευτικό τουρισμό, το yachting κ.ά. Τη νέα χρονιά θα συνεχιστούν επίσης υφιστάμενες δράσεις και θα υπάρξουν και νέες για την ανάπτυξη περιοχών, οι οποίες δεν έχουν μέχρι σήμερα αναπτυχθεί τουριστικά, όπως οι περιοχές της υπαίθρου και των ορεινών και των ακριτικών περιοχών. Ενδεικτικά, το Υφυπουργείο αναφέρει πως σε διάφορα άρθρα του προϋπολογισμού έχουν περιληφθεί συγκεκριμένες δράσεις όπως η συνέχιση του έργου «Heartland of Legends», το Σχέδιο Επιχορήγησης Επισκέψιμων Εργαστηρίων Χειροτεχνίας και Οινογαστρονομίας, το Σχέδιο Επιχορήγησης Χριστουγεννιάτικων Χωριών 2022-2023 και η υιοθέτηση της πιστοποίησης «Χρωματιστά Χωριά της Κύπρου». Σημειώνεται επίσης πως και τη νέα χρονιά θα δοθεί έμφαση στην υλοποίηση συνεργασιών με Οργανωτές Ταξιδίων και αεροπορικές εταιρείες με σκοπό τη διείσδυση σε τουριστικές αγορές που έχουν ολόχρονο πρόγραμμα πτήσεων.

Οι χορηγίες του ΣΑΑ

Στις δράσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού που όπως αναφέρει το ίδιο θα δοθεί έμφαση τη νέα χρονιά περιλαμβάνονται και όσες έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) που αφορούν τον τουρισμό. Συγκεκριμένα, κατόπιν πρότασης του Υφυπουργείου, όπως σημειώνεται έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα ακόλουθα Σχέδια, τα οποία εδράζονται σε δράσεις που περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού και υλοποιούνται ως ακολούθως:

  • Σχέδιο Χορηγιών για Αναβάθμιση τουριστικών καταλυμάτων / ξενοδοχείων σε ύπαιθρο, ορεινά και ακριτικές περιοχές, για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος. Το συνολικό ποσό του Σχεδίου ανέρχεται σε €10 εκ.
  • Σχέδιο Χορηγιών για Αναβίωση περιοχών της υπαίθρου, ορεινών και ακριτικών περιοχών μέσω της Δημιουργίας Αυθεντικών Εμπειριών για εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος. Το Σχέδιο απευθύνεται σε Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα, και σε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το συνολικό ποσό του Σχεδίου ανέρχεται σε €5 εκ.
  • Σχέδιο Χορηγιών για Αναβάθμιση παραδοσιακών χώρων εστίασης ή πώλησης παραδοσιακών προϊόντων διατροφής με τη δυνατότητα ένταξής τους στο Σύμφωνο «Taste of Cyprus». Το Σχέδιο είναι παγκύπριας εμβέλειας και απευθύνεται σε εστιατόρια, ταβέρνες και καταστήματα πώλησης παραδοσιακών προϊόντων διατροφής. Το συνολικό ποσό του Σχεδίου ανέρχεται σε €8 εκ.
  • Σχέδιο Χορηγιών για τη δημιουργία και εμπλουτισμό εγκαταστάσεων και υπηρεσιών τουρισμού υγείας, ευεξίας, αποκατάστασης, προσβασιμότητας και αυτόνομης υποβοηθούμενης διαβίωσης σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα με στόχο την προσέλκυση Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας. Το Σχέδιο θα είναι παγκύπριας εμβέλειας και το συνολικό ποσό του Σχεδίου ανέρχεται σε €8 εκ.

Στις δράσεις που το Υφυπουργείο Τουρισμού, όπως καταγράφεται στο σημείωμα του στη Βουλή, θα δώσει έμφαση τη νέα χρονιά περιλαμβάνονται επίσης και αυτές για την καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης, την ευαισθητοποίηση σε θέματα παροχής ποιοτικής φιλοξενίας, την ενημέρωση των νέων για τον τουριστικό τομέα και τις ευκαιρίες εργοδότησης. Το Υφυπουργείο θεωρεί πως οι προαναφερθείσες ενέργειες και δράσεις, καθώς και τα έως τώρα στατιστικά δεδομένα για το 2022, αποτελούν σημαντικό υπόβαθρο για την σταδιακή επαναφορά του τομέα τουλάχιστον στα δεδομένα του 2019, παρά το πλήγμα που δέχθηκε και δέχεται ο τομέας λόγω της πανδημίας και των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ανοίγματα προς Ανατολάς και Δυσμάς

Το 2023 αναμένεται να υπάρξουν και ανοίγματα του τουρισμού και προς πιο μακρινές αγορές αλλά και προς γειτονικές μας σχετικά χώρες, με τις οποίες για την ώρα δεν υπάρχει αεροπορική συνδεσιμότητα. Στην τελευταία εντάσσεται η αγορά της Σαουδικής Αραβίας στην οποία επενδύει το Υφυπουργείο Τουρισμού και με την οποία αναμένεται να συνδέεται η χώρα μας με πτήσεις της Wizz Air από τον ερχόμενο Απρίλιο. Τη σύνδεση των δύο χωρών φαίνεται να διευκολύνουν και τα κίνητρα προς αεροπορικές εταιρείες που πρόσφατα ανανεώθηκαν μετά την επίτευξη νέας συμφωνίας μεταξύ της Hermes Airports και του Υπουργείου Μεταφορών. Το 2023 δεν αποκλείεται επίσης να υπάρξουν επισκέπτες και από τις ΗΠΑ καθώς μόλις την περασμένη Τρίτη ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος εξήγγειλε προσπάθειες για άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς. Σε συνέχεια συμφωνίας που υπεγράφη στο Λονδίνο τη Δευτέρα με την Ιορδανία για πώληση και προώθηση κοινών τουριστικών πακέτων ο κ. Περδίος ανέφερε πως στόχος της Κύπρου είναι η προσέγγιση μακρινών αγορών όπως αυτή των ΗΠΑ μέσω της συνεργασίας, αναφέροντας μάλιστα πως τον Γενάρη θα επισκεφθεί την Αμερική.

«Σκοπός δικός μας είναι μακρινές αγορές, όπως είναι ιδιαίτερα οι ΗΠΑ και είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι τον Γενάρη το Υφυπουργείο Τουρισμού για πρώτη φορά θα πάει στις ΗΠΑ ώστε να γίνουν τα πρώτα βήματα και εκεί, επί τόπου. Θα έχουμε εκδηλώσεις και στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, θα δούμε και αεροπορικές εταιρείες και απ’ εκεί πέρα να μπει το νερό στο αυλάκι και για άνοιγμα στην αγορά των ΗΠΑ», ανέφερε μιλώντας στο ΚΥΠΕ από το Λονδίνο. Σημαντικό ρόλο στη συνεργασία με την Ιορδανία, και για την προσέγγιση μακρινών αγορών, όπως ανέφερε πρόσφατα στον «Φ» ο κ. Περδίος, αναμένεται να διαδραματίσει η Royal Jordanian Airlines.