Του Ευαγόρα Προκοπίου

Ο όμιλος Public που φέτος αναμένεται να υπερβεί σε τζίρο τα 500 εκατομμύρια ευρώ, συνεχίζει τον σχεδιασμό του με νέο κύκλο επενδύσεων, ο οποίος κατά την επόμενη διετία θα ανέλθει συνολικά στα 100 εκατομμύρια ευρώ και αφορά την παρουσία του σε Κύπρο και Ελλάδα.

Συγκεκριμένα σε τρίπτυχο τοποθετήσεων, με απόκτηση μετοχών σε νεοφυείς επιχειρήσεις με αντικείμενο τους επιμέρους τομείς των audioboοks (ηχητικά βιβλία), του edtech (εκπαιδευτική τεχνολογία) και του last mile delivery προσανατολίζεται για το προσεχές χρονικό διάστημα ο όμιλος Public. Αυτό αποκάλυψε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ρόμπυ Μπουρλάς. Στόχος της Public είναι να επενδύσει σε νεοφυείς εταιρείες που έχουν κάνει βήματα στον κλάδο τους και σχετίζονται με το οικοσύστημα του λιανεμπορίου σημειώνοντας ότι αφορά και Κύπρο και Ελλάδα.

10 εκατ.  για καταστήματα νέας γενιάς

Τα καταστήματα νέας γενιάς δείχνουν αύξηση της κίνησης κατά 12%, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση και από τις οικιακές συσκευές και τα στοιχεία αυτά αφορούν και Κύπρο και Ελλάδα. Για να εκμεταλλευτεί αυτό το μομέντουμ η Public προχωρεί με επενδύσεις δέκα εκατομμυρίων ευρώ στην ανακαίνιση αρκετών από των υφιστάμενων καταστημάτων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 150 κορυφαίοι CEOs στην Κύπρο (Μέρος B’)

Συγκεκριμένα στο πλάνο του ομίλου είναι να διαθέσει 10 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση πάνω από 32 καταστημάτων σε Κύπρο και Ελλάδα κατά τα έτη 2022 και 2023, εκ των οποίων 19 καταστήματα Public και τα υπόλοιπα 13 καταστήματα της Media Market (αφορά μόνο Ελλάδα). Ως πρότυπη περίπτωση αποτελεί το κατάστημα The Mall Athens, όπου διατίθεται χώρος πώλησης 2.500 τ.μ. με νέο τμήμα μικρών και μεγάλων οικιακών συσκευών, προϊόντα τεχνολογίας, πληροφορικής και αξεσουάρ, τηλεοράσεις και προϊόντα gaming.

Στο 20% του τζίρου  οι οικιακές συσκευές

Μετά και την πλήρη εξαγορά της Media Markt από την Public, ο όμιλος αναβαθμίζει το δίκτυο πωλήσεών του, το οποίο αριθμεί 67 καταστήματα, ενοποιεί τα Public και τα Media Markt, ενώ στην Κύπρο υπάρχει χώρος σε κάποια από τα καταστήματα της που φιλοξενεί αποκλειστικά «λευκές» ηλεκτρικές συσκευές.

Ειδικότερα, τα Media Markt γίνονται μέρος των Public με κοινό brand στα καταστήματα. Επιπλέον ο όμιλος συνεχίζει να επεκτείνεται και στις οικιακές συσκευές, οι οποίες διατίθενται σε 17 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Αυτά τα καταστήματα θα ξεπεράσουν τα 32 εντός του 2023 και στόχος είναι να υπάρχουν οι οικιακές συσκευές σταδιακά σε όλα τα καταστήματα του δικτύου. Οι συνολικές πωλήσεις οικιακών συσκευών ανέρχονται στο 20% του τζίρου και ο τζίρος τους είναι πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο όμιλος επένδυσε στην Κlarna, έναν από τους διεθνείς κολοσσούς στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και έκανε το βήμα εξυπηρέτησης της χρηματοδότησης αγορών μέσω του προγράμματος “Public now, pay later” με δυνατότητα αγοράς σε τρεις άτοκες δόσεις άνευ πιστωτικής κάρτας.

Στον τομέα του online ο Νίκος Βαρβαδούκας VP Brand & Customer ανέφερε ότι στόχος είναι η δυνατότητα ακόμα πιο γρήγορης αναζήτησης, εύκολων αγορών, επιλογών πληρωμής και δυνατοτήτων παράδοσης με υποστήριξη μετά την πώληση. Σημείωσε ότι πάνω του 25% του τζίρου της Public προήλθε από τις ψηφιακές πωλήσεις στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου του 2022. Ταυτόχρονα όμως στις ηλεκτρονικές πληρωμές το 22% των προπληρωμένων παραγγελιών που γίνονται μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος, αξίας άνω των 35 ευρώ, υλοποιούνται μέσω της Klarna.

Τέλος, στο πλαίσιο των επενδύσεων αυτών πέρυσι απέκτησε το 50% της iRepair, η οποία διαθέτει περισσότερα από 60 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο και πλέον έχει προσθέσει άλλα 14 καταστήματα iRepair μέσα στα Public με στόχο να επεκταθούν σε όλα τα καταστήματα του δικτύου Public Media Markt.