Ούτε μισή ώρα δεν κράτησε η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου με τους κοινωνικούς εταίρους, στους οποίους γνωστοποίησε πως τα δεδομένα δεν του επιτρέπουν να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση για την ΑΤΑ. Η συνάντηση αναλώθηκε σε ενημέρωση όλων των παρευρισκομένων για τη δήλωση που θα έκανε με το πέρας της ο υπουργός.

Δήλωση με την οποία επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, καθώς το ύψος του πληθωρισμού δεν επέτρεπε ευελιξία σε καμία από τις δύο πλευρές για υπαναχωρήσεις από τις θέσεις τους. Με τις συντεχνίες ως γνωστόν να θέτουν στο τραπέζι την ανάγκη αποκατάστασης του θεσμού της ΑΤΑ για ολική αναπλήρωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών που μήνα με το μήνα ροκανίζουν οι πληθωριστικές πιέσεις και με τις εργοδοτικές οργανώσεις να δηλώνουν αδυναμία για αυξήσεις της τάξης του 8,71%, όσο ήταν η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το 2022.

Ως εκ τούτου, ο υπουργός Εργασίας δεν στάθηκε δυνατόν να εξεύρει περιθώριο για κατάθεση μεσολαβητικής πρότασης, παραπέμποντας έτσι τη διαφορά στη νέα Κυβέρνηση. Διευκρίνισε ότι θα βρίσκεται μέχρι την τελευταία μέρα της παρουσίας του στο υπουργείο στη διάθεση των δύο πλευρών για περαιτέρω διαβουλεύσεις αλλά και πως εκεί και όπου εφαρμόζεται ο θεσμός η ΑΤΑ θα πρέπει να καταβληθεί βάσει της μεταβατικής συμφωνίας, έστω στο 50%.

Εκπρόσωποι των συντεχνιών πήραν τον λόγο και εξήγγειλαν την ειλημμένη απόφασή τους για πανεργατικές κινητοποιήσεις, με στόχο την προστασία του θεσμού της ΑΤΑ και την πλήρη αποκατάστασή του, καθώς και την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Σε πρώτη φάση η κινητοποίηση θα λάβει χώρα στις 26 του μήνα, την ερχόμενη Πέμπτη δηλαδή. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το πρώτο μέτρο αντίδρασης στο οποίο συμφώνησαν οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΕΤΥΚ, εκπαιδευτικές οργανώσεις κι άλλες συντεχνίες θα αφορά τρίωρη στάση εργασίας, που θα επηρεάζει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λιμάνια, αεροδρόμια κτλ και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε όλες τις πόλεις.

Στη Λευκωσία θα υπάρξει πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας. Οι συντεχνίες έχουν επίσης αποφασίσει κλιμάκωση των μέτρων, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως αυτή θα ακολουθήσει τις εκλογές. Ως εκ τούτου θεωρείται πως το θέμα θα αποτελέσει την κύρια προτεραιότητα του νέου υπουργού Εργασίας, όποιος κι εάν είναι αυτός.

Ο υπουργός θέλησε χθες να επαναλάβει πως η Κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της κατάργησης του θεσμού της ΑΤΑ και υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι αυτός που επανέφερε τον θεσμό, ο οποίος είχε παγοποιηθεί το 2012 αλλά και ότι «με βάση τις πρόνοιες της μεταβατικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι στις 28.7.2017 θα πρέπει να καταβάλλεται στους δικαιούχους εργαζόμενους, το 50% της ΑΤΑ μέχρι και την υπογραφή νέας συμφωνίας. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 4,36%».

Eργασιακή ειρήνη

Στη γραπτή του δήλωση μετά το χθεσινό ναυάγιο ο Κυριάκος Κούσιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει και φέτος η οικονομία, προβαίνοντας σε έκκληση, προφανώς προς τις συντεχνίες, για περιφρούρηση της εργασιακής ειρήνης. 

Έκκληση για αποφυγή μέτρων απηύθυνε με εγκύκλιό της και η ΟΕΒ. Τρόπους αντίδρασης σε περίπτωση υλοποίησης των μέτρων από τις συντεχνίες θα εξετάσει και το ΚΕΒΕ.

Έστειλαν μήνυμα

Μπορεί οι συντεχνίες με τα μέτρα που θα πάρουν να επιδιώκουν αλλαγή της μεταβατικής συμφωνίας και πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ, αλλά μέχρι τότε φρόντισαν ήδη να ενημερώσουν επιχειρήσεις και κλάδους της οικονομίας ότι τουλάχιστον η μισή ΑΤΑ θα πρέπει να δοθεί στο τέλος του μήνα. Με σημειώματα και επικαλούμενες και τη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ για το τιμαριθμικό επίδομα που αυξάνεται κατά 4,36% από 1η Ιανουαρίου 2023, ενημέρωσαν πως «λόγω του ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί νέα συμφωνία, ισχύει η υφιστάμενη συμφωνία, συνεπώς το τιμαριθμικό επίδομα στους συνολικούς μισθούς αυξάνεται σε 7,03% από την 1/1/2023 σε σχέση με 2,56% που ήταν μέχρι και την 31/12/2022».