Θετικά ανταποκρίθηκε το Τμήμα Φορολογίας στο κάλεσμα της ΠΑΣΥΔΥ, σε σχέση με την επιστροφή της φορολογίας που κατέβαλλαν οι κρατικοί υπάλληλοι επί του εφάπαξ / φιλοδωρήματος όταν αφυπηρέτησαν μεταξύ 2021-2022. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Φορολογίας τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αρχίσει να επιστρέφει στους κρατικούς υπαλλήλους που αφυπηρέτησαν τα δύο τελευταία χρόνια, το ποσό που έχει αποκοπεί για σκοπούς φορολόγησης του εφάπαξ.

Βάσει των νόμων που αφορούν το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο, θα αποδοθεί αναδρομικά αφορολόγητο το εφάπαξ, σε όσους αφυπηρέτησαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου, το φιλοδώρημα/εφάπαξ θα είναι αφορολόγητο αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021 για το υφιστάμενο κρατικό σχέδιο συντάξεων αλλά και για παρόμοια σχέδια συντάξεων που ισχύουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Δηλαδή, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από τον Γενάρη 2021 από την κρατική μηχανή και ήταν ενταγμένοι στο προηγούμενο σχέδιο συντάξεων και στα σχέδια που λειτουργούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα δικαιούνται επιστροφή φόρου. Υπενθυμίζεται πως, από το 2013 και μετά, το εφάπαξ φορολογείται με φόρο εισοδήματος. Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, η φορολόγηση του εφάπαξ τερματίζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2021. Η ΠΑΣΥΔΥ, με ενημέρωση προς τους εργαζόμενους του Δημοσίου, τους πληροφορεί τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους που αποχώρησαν από το Δημόσιο τα τελευταία δύο χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζητούν επαναφορά επιδομάτων και υπερωριών

Ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τον γενικό γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Στράτη Ματθαίου, τον ενημέρωσε πως όσοι εργαζόμενοι στην κρατική μηχανή  αφυπηρέτησαν εντός του 2022 θα τους επιστραφεί από το Τμήμα Φορολογίας το ποσό που έχει αποκοπεί για σκοπούς φορολόγησης του εφάπαξ, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Εξάλλου, σημειώνεται πως για τους κυβερνητικούς υπάλληλους που αφυπηρέτησαν εντός του 2021, θα πρέπει να προηγηθεί η εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης για το έτος 2021, που, όπως εκτιμάται, θα ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΔΥ, είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς έχει ήδη υποβληθεί η φορολογική δήλωση για το 2021. Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από τη συνάντηση ο γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ είχε προωθήσει και επιστολή προς τον Έφορο Φορολογίας, ζητώντας κατάργηση του μέτρου που αφορά στη φορολόγηση του εφάπαξ ποσού με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021.

Το νέο σχέδιο, στο οποίο θα ενταχθούν όσοι μόνιμοι υπάλληλοι προσελήφθησαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2011 αλλά και το έκτακτο προσωπικό αορίστου χρόνου σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Συγκεκριμένα, θα καλύψει ένα κενό που υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια περίπου, καθώς οι νεοπροσληφθέντες – μετά το 2011 – στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο δεν είχαν συμπληρωματική ασφάλιση. Μετά την έγκριση της νέας νομοθεσίας, όσοι θα προσλαμβάνονται στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα εντάσσονται στο νέο σχέδιο. Το σχέδιο θα χρηματοδοτείται από εισφορές ύψους 5% από εργαζόμενους και από τον εργοδότη και αυτό με τη συνταξιοδότηση θα προσφέρει εφάπαξ ποσό ως φιλοδώρημα και κρατική σύνταξη, που θα βασίζονται στον μέσο όρο των μισθών των εργαζομένων στη διάρκεια της καριέρας τους.