Οι τελευταίες μνημονιακές αποκοπές που σχετίζονται με τα επιδόματα και την υπερωριακή απασχόληση στην κρατική μηχανή, θα τεθούν αύριο Τετάρτη στο επίκεντρο τη συνάντησης της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού (ΜΕΠ).

Όπως πληροφορείται ο «Φ», το Υπουργείο Οικονομικών ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΠΑΣΥΔΥ και κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επαναφοράς του τρόπου υπολογισμού των υπερωριών και των επιδομάτων βάρδιας, τα οποία είναι κουτσουρεμένα κατά 15% από την περίοδο που η χώρα εφάρμοζε το μνημόνιο δημοσιονομικής εξυγίανσης. Υπενθυμίζεται πως πρόεδρος της ΜΕΠ είναι ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει στη συντεχνία τις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Αρμόδια πηγή από τους επηρεαζόμενους, μιλώντας στον «Φ», εξέφρασε την ελπίδα όπως κατά τη συνάντηση επιτευχθεί συμφωνία για αποκατάσταση των συγκεκριμένων ωφελημάτων. Πριν από μερικές εβδομάδες, όλοι οι κλάδοι της Δημόσιας Υπηρεσίας που εργάζονται με το σύστημα βάρδιας, καθώς και οι κλάδοι που εργάζονται υπερωρίες, είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους, καθώς έμεινε εκτός του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 το θέμα της επαναφοράς των συγκεκριμένων επιδομάτων και των υπερωριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διεκδίκηση μισθολογικών αυξήσεων και επιδομάτων αποφάσισε η ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ

Συγκεκριμένα, δεν περιλήφθηκαν στον προϋπολογισμό ρυθμίσεις για την σταδιακή αποκατάσταση των επιδομάτων βάρδιας, καθώς και την αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού της υπερωριακής αποζημίωσης, που σχετίζονται με το επίδομα νυκτερινής εργασίας, την αποζημίωση για εργασία κατά τις δημόσιες αργίες, τις εργάσιμες ώρες που είναι πέραν από το καθορισμένο ωράριο του προγράμματος εργασίας, τις Κυριακές, καθώς την αποζημίωση κατά τις αργίες του Πάσχα, των Θεοφανίων, της 1ης Απριλίου, του Δεκαπενταύγουστου, της 28ης Οκτωβρίου, των Χριστουγέννων και της 26ης Δεκεμβρίου. Επίσης, αφορά την αποζημίωση των εργαζομένων όταν δεν εργάζονται κατά τις αργίες άλλα έχουν συμπληρώσει το καθορισμένο ωράριο κατά τις υπόλοιπες μέρες της βδομάδας, την υπερωριακή εργασία κατά τις καθημερινές και Σάββατο μέχρι την 1.00 μ.μ., την υπερωριακή εργασία κατά τα Σάββατα μετά την 1.00 μ.μ., Κυριακές και δημόσιες αργίες, την υπερωριακή εργασία κρατικών υπαλλήλων που απασχολούνται με το σύστημα βάρδιας ή με ειδικό ωράριο κατά τα Σάββατα, μέχρι και τα μεσάνυχτα και την κατ’ αποκοπή υπερωριακή αμοιβή κρατικών υπαλληλιών.

Πριν από μερικές εβδομάδες, οι επηρεαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει πως εάν δεν συζητείτο το θέμα στη ΜΕΠ, με στόχο να συμπεριληφθούν ρυθμίσεις σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό του κράτους για το 2023, θα προχωρούσαν στη λήψη δυναμικών μέτρων. Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα μπει τέλος στις αποκοπές από τις απολαβές των εργαζομένων της κρατικής μηχανής