Μπορεί η ρύθμιση της ΑΤΑ να εκκρεμεί, με την Κυβέρνηση, παρά τις αυριανές κινητοποιήσεις, να παραπέμπει το ζήτημα στην επόμενη Κυβέρνηση, αλλά ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος με χθεσινό του έγγραφο προς τους κοινωνικούς εταίρους ανοίγει άλλο ένα ακανθώδες εργασιακό ζήτημα, θέτοντας μάλιστα και στενά χρονικά πλαίσια για σχολιασμό του.

Ο λόγος για την στρατηγική απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού, θέμα που, ναι μεν τέθηκε στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας, καθώς η έλλειψη προσωπικού ταλανίζει εδώ και καιρό τις επιχειρήσεις, ωστόσο ο χρόνος επαναφοράς του ζητήματος προκαλεί ερωτήματα, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορές περί μεταβατικής περιόδου, λόγω των εκλογών του Φεβρουαρίου, λέγοντας πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να δεσμεύει την Κυβέρνηση που ακολουθεί.

Ενόψει τούτων, η αποστολή χθες εγγράφου για νέα στρατηγική απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού αλλά και οι πληροφορίες για την πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας αυτή να τεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό εντός Φεβρουαρίου, προκάλεσε, όπως πληροφορείται ο «Φ», την έντονη ενόχληση του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκκληση Κούσιου να διατηρηθεί η εργασιακή ειρήνη πάση θυσία

Πόσω μάλλον γιατί στις προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας φαίνεται να μην διασφαλίζονται οι συλλογικές συμβάσεις και οι υφιστάμενες τεχνικές επιτροπές, που τοποθετούνται επί των αιτήσεων. Το συνδικαλιστικό κίνημα φαίνεται επίσης να θέτει και θέμα διαδικαστικό, καθώς το συγκεκριμένο θέμα, αν και συζητήθηκε στο παρελθόν με την μ. Ζέτα Αιμιλιανίδου, δεν εξετάστηκε επαρκώς με τον νυν υπουργό, ο οποίος φέρεται να είχε δεσμευτεί να θέσει υπόψη των κοινωνικών εταίρων τον εκσυγχρονισμό της στρατηγικής για την απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού τον περασμένο Νοέμβριο για διάλογο. Αυτό τελικά έγινε μόλις χθες, με τον υπουργό να ζητά τις θέσεις των εμπλεκομένων μερών μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Η πιο πάνω εξέλιξη, όπως προαναφέραμε, προκάλεσε την αντίδραση των συντεχνιών, οι οποίες δεν αποκλείουν μάλιστα να απαντήσουν στον υπουργό με κοινή τους επιστολή. Η κοινή αντίδραση που ετοιμάζεται δεν αποκλείεται να θέτει και το επιχείρημα που η Κυβέρνηση επικαλέστηκε για μη ρύθμιση της ΑΤΑ, πως δηλαδή δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για ένα τόσο σημαντικό θέμα, λίγο πριν τις εκλογές.

Σχεδόν παντού και περισσότεροι

Εν πάση περιπτώσει, το συνδικαλιστικό κίνημα δεν φαίνεται διατεθειμένο να διευκολύνει την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο κ. Κούσιος, ο οποίος από την άλλη φαίνεται να έχει τη στήριξη της εργοδοτικής πλευράς, η οποία θεωρεί ως κατεπείγον να υπάρξουν αποφάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, μεταξύ άλλων και για εύρυθμη λειτουργία των ξενοδοχείων φέτος.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως με την πρόταση του υπουργού Εργασίας διευρύνονται οι τομείς και τα επαγγέλματα για τα οποία οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αιτηθούν άδεια για ξένο προσωπικό και αυξάνει το υφιστάμενο πλαφόν εργοδότησης προσωπικού από τρίτες χώρες επί του συνόλου των εργαζομένων κάθε επιχείρησης, στο 50% από 30% σήμερα εφόσον, όμως, οι επιχειρήσεις θα εφαρμόζουν συλλογική σύμβαση. Στη βάση των πιο πάνω, ο υπουργός φαίνεται ήδη να έδωσε το πράσινο φως στους συνδέσμους ξενοδόχων, τους οποίους συνάντησε την περασμένη εβδομάδα, να ενημερώσουν τα μέλη τους για κατάθεση αιτήσεων στα επαρχιακά γραφεία εργασίας. Βασική προϋπόθεση για εργοδότηση ξένου προσωπικού παραμένει η έλλειψη Κυπρίων ή κοινοτικών για κάλυψη της κενής θέσης.