Το νομοσχέδιο για το καλάθι του νοικοκυριού είναι έτοιμο να προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, στην πρώτη συνάντησή του με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας. Σε παραινέσεις βουλευτών ότι πρέπει να έρθει στη Βουλή εντός ενός μηνός, ο Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο θα το φέρει σε ένα μήνα.

Όπως αναφέρθηκε από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης των καταναλωτικών αγαθών.

«Ο καταναλωτής είναι η ανησυχία μας, ο πληθωρισμός είναι η ανησυχία μας, θέλουμε να βοηθήσουμε με εργαλεία τα οποία να βοηθήσουνε τον καταναλωτή να κάνουν τις σωστές επιλογές του», ανέφερε σε δηλώσεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το 2023 η εφαρμογή του καλαθιού του νοικοκυριού

Ωστόσο σύνδεσμοι εργοδοτών και υπεραγορών, εξέφρασαν της αντίθεσή τους με αυτό το εργαλείο σύγκρισης των τιμών, που θα αφορά επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 8 εκ. ευρώ, αναφέροντας ότι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στον ανταγωνισμό, ιδιαίτερα με τις μικρότερες υπεραγορές που δεν θα περιλαμβάνονται το σύστημα.

Αντίθετα ενώσεις καταναλωτών, τάχθηκαν υπέρ του εργαλείου αυτού, ενώ συνδικαλιστικές οργανώσεις έθεσαν και το θέμα της απόδοσης της ΑΤΑ για αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι πρόκειται για ένα απλό εργαλείο για τη διαφάνεια των τιμών, ωστόσο είπε ότι ο ίδιος είναι υπέρ της οργανικής αλλαγής, ώστε να δίνεται πιο φθηνή ενέργεια στον παραγωγό για να παράγει φθηνό προϊόν. Το πραγματικό πρόβλημα, τόνισε είναι στη φθηνή ενέργεια που απαιτείται για να παραχθεί ένα προϊόν που να είναι ανταγωνιστικό, τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγές.