Στις δράσεις του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κατά την τελευταία πενταετία αναφέρθηκε ο Κώστας Καδής στον απολογισμό του. Σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στο έργο που ανέπτυξε στο τιμόνι του Υπουργείου, στις μεγαλύτερες προκλήσεις, τις επιτυχίες και τις θετικές εξελίξεις, ενώ έστειλε και μήνυμα ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες και τι να προσέξει ο νέος Υπουργός.  

Στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, οι δράσεις του Υπουργείου επικεντρώθηκαν στη βελτίωση των συνθηκών μέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται οι αγρότες μας, στην αύξηση του εισοδήματος τους αλλά και στο να καταστεί ο αγροτικός τομέας πιο ανταγωνιστικός και πιο φιλικός προς το περιβάλλον. Εξαιρετικής σημασίας θεωρείται η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, μετά από προσπάθειες δεκαετιών. Ήδη, τα αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Το δεύτερο σημαντικότερο εξαγωγικό αγροτικό προϊόν της Κύπρου, η πατάτα κοκκινογής, αναμένεται να κατοχυρωθεί επίσης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, αφού πρόσφατα δημοσιεύτηκε η σχετική αίτηση σε εθνικό επίπεδο και θα ακολουθήσει η αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Σε ό,τι αφορά τον τομέα του περιβάλλοντος, σημαντική εξέλιξη αποτελεί η απόφαση για εξορθολογισμό και αναβάθμιση του πλαισίου διαχείρισης των θεμάτων του περιβάλλοντος, μέσα από τη δημιουργία της νέας Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, κάτω από το Υπουργείο. Μετά από δεκαετίες συζητήσεων άρχισε και η υλοποίηση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, με εκτιμώμενη αξία γύρω στα 44 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μετά το χαλλούμι, προωθούν και κατοχύρωση της πατάτας

Στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, υιοθετήθηκε νέο Σχέδιο Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022 – 2028, το οποίο περιλαμβάνει 65 μέτρα, με προϋπολογισμό πέραν των 80 εκατομμυρίων ευρώ. 

Όσον αφορά τις προκλήσεις για τον επόμενο Υπουργό και τη νέα Κυβέρνηση, ο κ. Καδής είπε ότι στον αγροτικό τομέα θα είναι μια μεγάλη πρόσκληση η διαχείριση του χαλλουμιού από εδώ και πέρα, λόγω ζητημάτων που υπάρχουν με τις ποσοστώσεις. Σημείωσε ότι φαίνεται πως με τις ενέργειες που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επεκτείνεται ο χρόνος εφαρμογής της ποσόστωσης 50-50% (αναλογίας αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος) μέχρι το 2029. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν πιέσεις για να μην αυξηθεί το ποσοστό. “Η συμβουλή μου προς τον επόμενο Υπουργό είναι εφόσον περάσει αυτός ο κανονισμός, από τώρα, να υπάρχει μια σταδιακή αύξηση με διάταγμα, 5% ανά έτος έτσι ώστε το 2029 να φτάσουμε το 50-50%”, είπε.

Περαιτέρω, εξέφρασε την άποψη ότι ο νέος Υπουργός θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, όπως είπε, στο οποίο έγιναν αστοχίες στο παρελθόν. Σημείωσε ότι θα πρέπει να φτιαχτούν δύο υποδομές στο Πεντάκωμο και στην Κόσιη, να αναβαθμιστούν και να εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία για το “Πληρώνω όσο Πετώ”.