Στάσιμη είναι για την ώρα η δρομολογηθείσα διαδικασία απόδοσης ευθυνών για το φιάσκο 70 εκατομμυρίων ευρώ με την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Παντακώμου.

Όπως αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο ο «Φ», το πόρισμα της διοικητικής έρευνας με απώτερο στόχο να εντοπιστούν πειθαρχικές ευθύνες για τα ολέθρια σφάλματα που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση, με την μονάδα να υπολειτουργεί, παραδόθηκε στον τέως υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή περί τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή πληροφόρησής μας, το όλο θέμα για την ώρα είναι στάσιμο. Άτομο που είναι σε θέση να γνωρίζει καλά τους χειρισμούς του Υπουργείου λίγο πριν παραδώσει το χαρτοφυλάκιο ο κ. Καδής, μας ανέφερε πως ο τελευταίος ζήτησε επιπρόσθετα  στοιχεία από τους πραγματογνώμονες που διορίστηκαν για να διενεργήσουν τη διοικητική έρευνα. Εκεί είναι που σκαλώνει για την ώρα η όλη υπόθεση.

Διευκρίνησε πως ο απερχόμενος υπουργός απέστειλε σχετική επιστολή στα μέλη της ερευνητικής επιτροπής. «Οι αναφορές στη διοικητική έρευνα είναι μεν συγκεκριμένες, ωστόσο, αναμενόταν από τους πραγματογνώμονες να υποδείξουν ονομαστικά αυτούς που έχουν ευθύνες, αλλά και να επισυνάψουν και κάποια έγγραφα τα οποία εξασφάλισαν κατά την έρευνά τους. Αυτό επισημαίνεται και στην επιστολή» μας ανέφερε η ίδια πηγή. Εξήγησε, ταυτόχρονα, ότι η έρευνα αναδεικνύει πολλές και ενδιαφέρουσες παραμέτρους, ρίχνοντας φως σε παλιές «αμαρτίες».

Η πρόθεση του κ. Καδή βάσει των όσων καταγράφονται στην προαναφερθείσα εμπιστευτική επιστολή, που όπως πληροφορείται εγκύρως ο «Φ» φέρει ημερομηνία 23/2/2023, ήταν να παρουσιάσει το πόρισμα της διοικητικής έρευνας στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια η έρευνα να οδηγηθεί στη Νομική Υπηρεσία για τα περαιτέρω. Βέβαια, δεν υπήρχε χρόνος, καθώς παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο την 1η Μαρτίου.

Όπως γίνεται αντιληπτό και από τις πιο πάνω αναφορές, η εξέλιξη του ζητήματος θα εξαρτηθεί και από την αντίδραση των στελεχών της ερευνητικής επιτροπής. Από τον βαθμό ανταπόκρισής τους, δηλαδή, στα όσα σημειώνονται στην επιστολή που τους έχουν σταλεί. Εννοείται, όμως, πως καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο νυν υπουργός Πέτρος Ξενοφώντος, ο οποίος είναι ενημερωμένος. Καλή γνώση του ζητήματος σε σχέση με το πόρισμα της διοικητικής έρευνας έχει και ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου.

Να σημειωθεί ότι με διάταγμα του τότε Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, στις 8/12/2017 και στη βάση του Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου, είχε οριστεί τριμελής επιτροπή με αντικείμενο έρευνας γενικότερα το θέμα διαχείρισης αποβλήτων παγκυπρίως. Το αποτέλεσμα της έρευνας είχε παραδοθεί στις 7/6/2018.

Αργότερα, ο Κώστας Καδής στη βάση γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, αποφάσισε να κάνει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο τη διενέργεια διοικητικής έρευνας για να αποδοθούν πειθαρχικές ευθύνες σε σχέση με την ΟΕΔΑ Λεμεσού. Η πρόταση είχε εγκριθεί περί τα τέλη Αύγουστου του 2019, με το Υπουργικό να διορίζει δυο εμπειρογνώμονες του ΕΤΕΚ και μια ανώτερη λειτουργό περιβάλλοντος για να διενεργήσουν την έρευνα. Η εν λόγω απόφαση, πάντως, είχε διαβαθμιστεί και δεν δημοσιεύτηκε.

Σε ό,τι αφορά τους όρους εντολής της επιτροπής, της είχε δοθεί εξουσία να έχει πλήρη πρόσβαση σε οποιονδήποτε υπηρεσιακό φάκελο ή έγγραφο για εκπλήρωση της αποστολής της.

Η επιτροπή εξουσιοδοτείτο να ρίξει φως σε αποφάσεις, πράξεις και ενδεχόμενες παραλείψεις οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου που αφορούν στον σχεδιασμό και υλοποίηση της ΟΕΔΑ Πεντακώμου. Μεταξύ των όρων εντολής της, ήταν η διασαφήνιση του σκηνικού γύρω από το θέμα του παραγώμενου δευτερογενούς καυσίμου (SRF/RDF) από τη διαχείριση των αποβλήτων.

Το κόστος κατασκευής της ΟΕΔΑ ανέρχεται σε €42,6 εκατ. με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ. Το ποσό της 10ετούς λειτουργίας της μονάδας ήταν €30,4 εκατ.

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) δεν συμμετείχε στον σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή της Μονάδας Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στο Πεντάκωμο, αναφέρει η Κλαδική Επιτροπή Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΑΥ. Σε γραπτή τοποθέτησή της, με αφορμή το δημοσίευμα του «Φ» που έφερε στην επιφάνεια το θέμα της διοικητικής έρευνας για τα αίτια αποτυχίας της Μονάδας, σπεύδει να αναφερθεί στο ιστορικό του έργου και να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες από πλευράς των λειτουργών του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

Μη μας τα φορτώσετε λένε οι υπάλληλοί του

Αφού πρώτα αναφέρονται στις συνθήκες υπό τις οποίες υπογράφηκε η σύμβαση («6/3/2015 από τον τότε Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών»), σημειώνουν ότι «οι κατασκευαστικές εργασίες ολοκληρώθηκαν με επίβλεψη Συμβούλου Μηχανικού του Υπ. Εσωτερικών, ο οποίος έκανε και την προσωρινή παραλαβή του έργου στις 9/11/2017». Προστίθεται ότι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί «στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) αριθμός συμβάσεων σχετικά με μελέτη, κατασκευή και διαχείριση έργων Στερεών Αποβλήτων περιλαμβανομένης και της Σύμβασης του ΟΕΔΑ Πεντακώμου». Ως εκ τούτου, τονίζεται, «το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων δεν είχε καμία συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων ούτε κατά τον σχεδιασμό και τη μελέτη της Μονάδας ΟΕΔΑ Πεντακώμου, αλλά ούτε και στη φάση κατασκευής της». Στην κατακλείδα της τοποθέτησής της η Κλαδική Επιτροπή σημειώνει: «Προειδοποιούμε, όμως, πως δεν θα δεχτούμε το ΤΑΥ και το προσωπικό του να τύχουν χειρισμού αποδιοπομπαίου τράγου για λάθη και παραλείψεις άλλων».