Στα χέρια του Υπουργού Εσωτερικών βρίσκεται από χθες το υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο Ακάμα. Μετά τη γνωστοποίηση της γνωμάτευσης της Περιβαλλοντικής Αρχής στο Πολεοδομικό Συμβούλιο χθες το πρωί, ακολούθησε η ολοκλήρωση της συζήτησης του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Ακάμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου το οποίο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έγκριση του. Αμέσως μετά η τελική πρόταση για την περιοχή μελέτης τέθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών προς έγκριση. Με την εξασφάλιση της έγκρισης του Υπουργού, το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα θα δημοσιευθεί, με σχετική γνωστοποίηση, στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, κάτι που αναμένεται να γίνει την προσεχή Παρασκευή. Ουσιαστικά χθες εκδόθηκε η συμπληρωματική της γνωμάτευσης που εκδόθηκε στις 25 Αυγούστου 2022 και έτρεξαν αμέσως τα επόμενα βήματα και πλέον δεν υπάρχουν εκκρεμότητες ως προς τη διαδικασία εκπόνησής του. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η αποφασιστικότητα του Προέδρου Αναστασιάδη και γενικότερα της Κυβέρνησής ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία επί των ημερών της. 

Μέσω της πλήρους συμμόρφωσης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα με τους όρους της γνωμάτευσης της Περιβαλλοντικής Αρχής, έχει επιτευχθεί η συμπερίληψη προνοιών που καθιστούν το σχέδιο πιο αποδεκτό από την τοπική κοινωνία. Επίσης, η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλαίσιο αντισταθμιστικών μέτρων για την απώλεια αξίας γης που έχουν υποστεί ιδιοκτήτες γης στον Ακάμα και στήριξης των τοπικών κοινοτήτων. Το πλαίσιο αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί για έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τα μέτρα θα ανακοινωθούν μαζί με το Τοπικό Σχέδιο.

Σε δηλώσεις του στον «Φ» και ερωτηθείς σχετικά με τις πρόνοιες που καθιστούν το σχέδιο πιο αποδεκτό από τις κοινότητες, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ανέφερε ότι «στο σχέδιο αναβαθμίζονται σε μεγάλο βαθμό πολλές από τις υφιστάμενες πολεοδομικές ζώνες, ενώ δημιουργείται και μια σειρά από νέες ζώνες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν από τους κατοίκους των κοινοτήτων. Ωστόσο, αντί η ανάπτυξη να είναι διάσπαρτη, είναι συμπαγής και επικεντρώνεται στους χώρους που καταλαμβάνουν σήμερα οι κοινότητες και γύρω από αυτούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιδιοκτήτες Γης Ακάμα:  Nα βρεθεί η «χρυσή τομή» για τοπικό σχέδιο

Έτσι, μέσω του Σχεδίου, συμπλήρωσε, επιτυγχάνεται μια σειρά επιδιώξεων που με βεβαιότητα θα φέρουν κοινωνικοοικονομικά οφέλη προς τις κοινότητες. «Πιο σημαντικό θεωρώ το γεγονός ότι δημιουργούνται συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης στην Χερσόνησο του Ακάμα, μέσα από τη διατήρηση της οικολογικής και αισθητικής αξίας του φυσικού κεφαλαίου και της μοναδικότητας του φυσικού πλούτου. Με άλλα λόγια προστατεύεται αυτό που πραγματικά προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών στην περιοχή που δεν είναι άλλο από τον χαρακτήρα, τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο και το τοπίο της περιοχής, και προωθείται η βιώσιμη ανάπτυξη στα όρια ανάπτυξης και περιμετρικά των κοινοτήτων», επισήμανε ο κ. Καδής. 

Με τις τροποποιήσεις στις πρόνοιες του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Ακάμα επιτυγχάνονται τα εξής:

1) Αποφεύγονται πρόνοιες και ζώνες που επέτρεπαν διάσπαρτες και μεγάλες αναπτύξεις σε περιοχές εκτός ορίων ανάπτυξης, που μπορούσαν να επιφέρουν σημαντική όχληση στα είδη καθορισμού και απώλεια οικοτύπων εντός και εκτός των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, και που χρησιμοποιούνται από την πτηνοπανίδα ως περιοχές τροφοληψίας και φωλεοποίησης.

2) Η διαγραφή προνοιών που επέτρεπαν την ανάπτυξη εκτός ορίων ανάπτυξης διασφαλίζει την μη αύξηση ανθρώπινης παρουσίας τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας εντός αλλά και εκτός των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, αφού αποφεύγεται η διανυκτέρευση τους σε αναπτύξεις εντός ή κοντά στις περιοχές αυτές.

3) Μειώνονται οι συσσωρευτικές επιπτώσεις εφόσον πλέον δεν δύνανται να χωροθετούνται αναπτύξεις μεγάλου ή / και σημαντικού μεγέθους εκτός ορίων ανάπτυξης και κοντά σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές ή σε περιοχές που δυνητικά μπορούσαν να επηρεάσουν την οικολογική ευαισθησία της περιοχής.

4) Αποτρέπεται η προώθηση διάσπαρτων μορφών ανάπτυξης εκτός ορίου ανάπτυξης και κοντά σε περιοχές με ιδιαίτερη οικολογική ευαισθησία, ενώ προωθείται σημαντικά περαιτέρω η συμπαγής ανάπτυξη εντός των υφιστάμενων και των υπό επέκταση ζωνών ανάπτυξης, χωρίς επιπτώσεις στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000.

5) Με τις τροποποιήσεις αυτές δημιουργούνται συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης στην Χερσόνησο Ακάμα, διατηρώντας την οικολογική και αισθητική αξία του φυσικού κεφαλαίου και της μοναδικότητας του φυσικού πλούτου προστατεύοντας τον χαρακτήρα και την γεωμορφολογία του τοπίου χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την συνοχή του Δικτύου Natura 2000.

6) Η εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου διασφαλίζει τη προστασία των φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής, αναδεικνύοντας τον φυσικό πλούτο της Χερσονήσου Ακάμα και προωθώντας την βιώσιμη ανάπτυξη στα όρια ανάπτυξης και περιμετρικά των κοινοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τελευταίες πινελιές στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

7) Δημιουργείται η βάση ώστε να επιτευχθεί η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των κατοίκων της περιοχής, με αειφόρο τρόπο.

8) Διαφυλάσσονται με αποτελεσματικότερο τρόπο τα χαρακτηριστικά του πολιτιστικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής της Χερσονήσου του Ακάμα.

9) Ενδυναμώνεται με αυτόν τον τρόπο η συνέργεια και σύνδεση και με άλλα σχέδια / προγράμματα όπως το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, τη Στρατηγική Τουρισμού μέχρι το 2030, το Σχέδιο σε σχέση με τη χωροθέτηση των έργων που αξιοποιούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στον τομέα της Ηλεκτροπαραγωγής, κ.α.

10) Όλες οι προηγουμένως προτεινόμενες αναπτύξεις εντός των Ζωνών Προστασίας Δα1-ΤΑ και Δα3 καθώς και των Ζωνών Υπαίθρου Γα4 και Γα2*, οι οποίες απέχουν απόσταση μέχρι και 500 μέτρα από τα όρια των Περιβαλλοντικά Ευαίσθητων Περιοχών (ΠΕΠ), υπόκεινται απαραίτητα σε Δέουσα Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

11) Υιοθετείται πρόγραμμα παρακολούθησης τα αποτελέσματα του οποίου θα αξιοποιηθούν για σκοπούς ενδυνάμωσης της περιβαλλοντικής αποδοτικότητας των προνοιών του Σχεδίου σε μελλοντικές επικαιροποιήσεις.

Καδής: Νέα πολιτική του επισκέψιμου αγροκτήματος

Η χωροθετική πολιτική που συνοδεύει την νέα πολιτική του επισκέψιμου αγροκτήματος, μετατοπίζει τις αναπτύξεις αυτές εγγύτερα στις κοινότητες και συνεπώς τις συνδυάζει αυτομάτως με θετικές επιπτώσεις συνυφασμένες με τα οφέλη μιας συμπαγούς ανάπτυξης και αποφυγής χωροθέτησης αναπτύξεων στην ύπαιθρο της περιοχής του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, σύμφωνα με τον κ. Καδή. Εξηγεί ότι το επισκέψιμο αγρόκτημα μπορεί να συνδεθεί ως χρήση με τις υφιστάμενες και προωθούμενες νέες χρήσεις γης εντός των πυρήνων των κοινοτήτων, με θετικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις και άμεσα οφέλη στην τοπική κοινωνία. Γενικότερα η συγκέντρωση του όγκου της ανάπτυξης πλησίον των ορίων ανάπτυξης εξυπηρετεί την αποδοτικότερη χρήση των υποδομών και διευκολύνσεων και είναι προς το συμφέρον της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής του Τοπικού Σχεδίου. Η αποθάρρυνση της διάσπαρτης και άναρχης οικιστικής ανάπτυξης, εκτός των καθορισμένων Οικιστικών Ζωνών, θα ενισχύσει τη βιώσιμη διαχείριση του χώρου και τη βέλτιστη χρήση των πόρων.

Άλλα παραδείγματα ως προς το πώς η υιοθέτηση των νέων προνοιών του Σχεδίου οδηγεί στην πιο συμπαγή και βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων αφορούν πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου για προώθηση ενιαίων οικιστικών συγκροτημάτων εντός ορίων ανάπτυξης, μικρών καταστημάτων τροφίμων και καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης, μικρής κλίμακας φροντιστηρίων, γυμναστηρίων, μικρών εργαστηρίων παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων (οικοτεχνίες), μικρών αγροτουριστικών αναπτύξεων κ.λπ.. Όλες αυτές οι υποδομές θα εξυπηρετούν τους χιλιάδες επισκέπτες που θα φτάνουν στην περιοχή για να απολαύσουν τον μοναδικό της φυσικό πλούτο, ο οποίος θα προστατευθεί στην αυθεντική του μορφή. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Σύνδεση Τοπικού Σχεδίου με Δασικό Πάρκο 

Το Εθνικό Δασικό Πάρκο, με τον τρόπο που θα λειτουργεί, θα προσφέρει στους επισκέπτες αναβαθμισμένη εμπειρία αλλά όχι υπηρεσίες όπως η εστίαση, η διαμονή και η διασκέδαση. Τις υπηρεσίες αυτές οι επισκέπτες θα μπορούν να τις απολαμβάνουν στις γύρω κοινότητες με τις οποίες το Πάρκο θα είναι συνδεδεμένο. Για την παροχή των υπηρεσιών αυτών θα δημιουργηθούν νέες βιώσιμες υποδομές και νέες θέσεις εργασίας και συνεπώς θα αναστραφεί η πορεία μαρασμού των κοινοτήτων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και θα ενισχυθεί ο στόχος της κοινωνικής συνοχής. Αυτά για να γίνουν πραγματικότητα πρέπει να δημοσιευτεί το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα. Ας ελπίσουμε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λάβει τις σωστές αποφάσεις.