Απαντήσεις δίνει το Τμήμα Δασών σε σχέση με τις καταγγελίες από περιβαλλοντικές οργανώσεις για νέες  παράτυπες εργασίες βελτίωσης και διαπλάτυνσης δασικών δρόμων στον Ακάμα. Οι καταγγελίες αφορούν εργασίες που υλοποιεί το Τμήμα Δασών εντός των κύριων δασικών δρόμων Άης Μηνάς – Σμιγιές και Σμιγιές – Κουτσαγκάς, εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα.

Το Τμήμα Δασών, με ανακοίνωσή του σε σχέση με τη συντήρηση δρόμων στον Ακάμα, αναφέρει ότι στην περιοχή εκτελείται  η αναγκαία συντήρηση  σε τμήμα του οδικού δικτύου και των αντιπυρικών λωρίδων, ως μέρος της προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο αλλά και της διαχείρισης και εποπτείας του δάσους. Οι εργασίες, σημειώνει, εκτελούνται σε επιλεγμένα τμήματα του οδικού δικτύου στα οποία το χωμάτινο οδόστρωμα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές λόγω διάβρωσης. Τα εν λόγω έργα υποστηρίζει δεν αποτελούν εργασίες που αφορούν στον ευρύτερο σχεδιασμό για την αειφόρο ανάπτυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

«Οι εργασίες περιλαμβάνουν μόνο βασική συντήρηση του οδοστρώματος και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται διαπλάτυνση των δρόμων. Τα έργα είναι τα εντελώς απαραίτητα και αποσκοπούν στην ασφαλή και γρήγορη διακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και στη  διακίνηση του προσωπικού και των επισκεπτών στην περιοχή. Η βασική συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου ενισχύει στο μέγιστο την προστασία των οικοσυστημάτων, οικοτόπων, ενδιαιτημάτων και άλλων σημαντικών στοιχείων της χλωρίδας και πανίδας του Ακάμα που κινδυνεύουν με καταστροφή από πυρκαγιές κατά την καλοκαιρινή περίοδο», αναφέρει το Τμήμα Δασών.

Το Τμήμα διαβεβαιώνει τους πολίτες αλλά και τα οργανωμένα σύνολα, που εύλογα μπορεί να ανησυχούν, ότι αφουγκράζεται τις ανησυχίες τους και ότι κατά την εκτέλεση των εργασιών λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της φυσικής ομορφιάς της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Terra Cypria – Το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος και BirdLife Cyprus με χθεσινή ανακοίνωση εκφράζουν σοβαρούς προβληματισμούς και έντονες ανησυχίες όσον αφορά τις διαδικασίες που ακολουθεί το Τμήμα Δασών για την υλοποίηση έργων σε τόσο ευαίσθητες περιοχές, χωρίς να ακολουθούνται οι νενομισμένες διαδικασίες.

Οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν όπως ενημερωθεί άμεσα η καθ’ ύλην αρμόδια Ad-hoc Επιτροπή για την ΕΟΑ όσον αφορά τις εργασίες βελτίωσης και διαπλάτυνσης των κύριων δασικών δρόμων Άης Μηνάς – Σμιγιές και Σμιγιές – Κουτσαγκάς, εντός του ΕΔΠ Ακάμα. Τέλος, καλούν την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όπως διασφαλίσει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω εργασία βελτίωσης ή/και διαπλάτυνσης δασικού δρόμου εντός του ΕΔΠ Ακάμα, πριν από την πλήρη επαναξιολόγηση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμα από την Ad-hoc Επιτροπή για την ΕΟΑ.