Μέσω της χθεσινής επιστολής του Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ (ΣΕΑΠΕΚ) προς την υπουργό Ενέργειας δημοσιοποιείται ίσως για πρώτη φορά με ξεκάθαρο τρόπο η διαφωνία μερίδας επιχειρηματιών με το πρόγραμμα εικονικών φωτοβολταϊκών (Virtual Net Billing) που προωθεί η Κυβέρνηση. Το πρόγραμμα προωθείται για να διευκολύνει την παραγωγή ηλεκτρισμού για ιδιοκατανάλωση, από επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν χώρο στα επαγγελματικά τους υποστατικά για τοποθέτηση επαρκούς αριθμού πλαισίων και αποκτούν ευχέρεια να αξιοποιήσουν, αλλού, κάποιο άλλο ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο τεμάχιο και να πιστώνονται με τον ηλεκτρισμό που θα παράγουν τα φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν εκεί.

Η προώθηση του Virtual Net Billing περιλαμβάνεται στο υπό μελέτη νέο σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας για την περαιτέρω εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για ιδιοκατανάλωση, για το οποίο πραγματοποιήθηκε και δημόσια διαβούλευση. Πολλές άλλες επιχειρήσεις ευνοούν το Virtual Net Billing, καθώς μόνο με αυτό θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα φωτοβολταϊκά για να μειώσουν το κόστος ηλεκτροδότησης (και παραγωγής) τους, καθώς δεν μπορούν λόγω τεχνικών περιορισμών να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά είτε στις οροφές των υποστατικών τους, είτε σε κενούς χώρους γύρω από αυτά τα υποστατικά.

Στην επιστολή του προς την υπουργό Ενέργειας, ο ΣΕΑΠΕΚ επισημαίνει και τα εξής: «Θεωρούμε ότι η υλοποίηση της πρόθεσης της Πολιτείας για εισαγωγή της νέας κατηγορίας Virtual Net Billing στο Σχέδιο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ για Ιδία Κατανάλωση θα διογκώσει το πρόβλημα κορεσμού του δικτύου, με αντίκτυπο στα συστήματα ιδιοκατανάλωσης Net Metering και Net Billing, για αυτό προτείνουμε όπως η εν λόγω πρόθεση αναθεωρηθεί».

Αυτό που υποστηρίζει ο ΣΕΑΠΕΚ είναι ότι η επισημοποίηση της απόφασης για αξιοποίηση φωτοβολταϊκών σε χώρους άλλους από την έδρα μιας επιχείρησης θα επιβαρύνει το δίκτυο σε κάποιες περιοχές, με συνέπεια να περιοριστεί ή να μηδενιστεί η δυνατότητα οικιακών καταναλωτών ή μικρών επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν για δική τους χρήση τα συστήματα συμψηφισμού, δηλαδή τα net metering και τα net billing. Όπως μάς αναφέρθηκε, αν εφαρμοστεί το Virtual Net Billing είναι πολύ πιθανό σε αρκετές κοινότητες ή ακόμα και περιαστικές περιοχές να εγκατασταθούν εικονικά φωτοβολταϊκά πάρκα, για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων που λειτουργούν σε άλλες περιοχές, με συνέπεια οι κάτοικοι ή οι επιχειρηματίες των περιοχών όπου θα εγκατασταθούν τα Virtual Net Billing να μην μπορούν να τοποθετήσουν τα δικά τους συστήματα αυτοπαραγωγής, λόγω κορεσμού του δικτύου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η αύξηση των ΑΠΕ στην Κύπρο

Φοβούνται συρρίκνωση αγοράς

Πληροφορούμαστε ωστόσο ότι υπάρχει και μία άλλη πτυχή διαφωνίας μερίδας εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ με το Virtual Net Billing. Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στην παραγωγή και στην προμήθεια ηλεκτρισμού (στη μεταβατική ρύθμιση ανταγωνισμού) ή προτίθενται να δραστηριοποιηθούν ως προμηθευτές. Οι εταιρείες αυτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν ευνοούν την επέκταση της πρακτικής των εικονικών φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση, καθώς αυτή, ιδιαίτερα αν διαδοθεί, θα επηρέασει τον κύκλο εργασιών των προμηθευτών αλλά και των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας με προορισμό την ανταγωνιστική αγορά. Εν ολίγοις, όσοι περισσότεροι επιχειρηματίες παράγουν μέσω του Virtual Net Billing για να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες σε ηλεκτρισμό, μειώνοντας το κόστος τους, τόσο λιγότερη θα είναι η ενέργεια που θα διακινείται -παράγοντας σημαντικά κέρδη- μέσω της αγοράς ηλεκτρισμού.

Ένσταση και για το Ripple Control

Στην επιστολή του προς τη Νατάσα Πηλείδου, ο Σύνδεσμος Εταιρειών ΑΠΕ Κύπρου εκφράζει διαφωνία και για την «προώθηση και εφαρμογή μέτρων με τη χρήση απαρχαιωμένων τεχνολογιών, όπως είναι η εγκατάσταση Συστημάτων Τηλεχειρισμού (ripple control), (η οποία) δεν μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος, την ίδια στιγμή που νέες τεχνολογίες, όπως είναι οι έξυπνοι μετρητές (smart meters), δίνουν την ευχέρεια για έλεγχο των απομακρυσμένων συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής, συμβάλλοντας στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος».

Θυμίζουμε ότι οι Διαχειριστές Μεταφοράς και Διανομής ζητούν να προστεθεί το ripple control στις τεχνικές απαιτήσεις για την εγκατάσταση νέων οικιακών φωτοβολταϊκών, ώστε να μπορεί ο Διαχειριστής Μεταφοράς να ελέγχει τη λειτουργία τους και να τα αποσυνδέει όταν παρίσταται ανάγκη για την ασφάλεια του συστήματος.

Αντί της υποχρεωτικής εγκατάστασης του ripple control (η οποία συνεπάγεται κάποιο κόστος για τον ιδιοκτήτη της οικίας αλλά και κάποιες προσθηκομετατροπές στο κτήριο), ο ΣΕΑΠΕΚ εισηγείται την «αξιοποίηση του όποιου αποθεματικού σε έξυπνους μετρητές το οποίο κατέχει η Διεύθυνση Δικτύων -της ΑΗΚ- για την εγκατάσταση αυτών σε όλα τα νέα νοικοκυριά που αιτούνται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων Νet Metering. Με αυτό τον τρόπο», υποστηρίζει ο σύνδεσμος, «θα υπάρξει η δυνατότητα ελέγχου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τους Διαχειριστές και η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας».

Οι ευθύνες των διαχειριστών σύμφωνα με τις εταιρείες ΑΠΕ

Σε άλλο σημείο της επιστολής προς την υπουργό, ο ΣΕΑΠΕΚ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για την έκκληση των διαχειριστών Μεταφοράς και Διανομής να σταματήσει η έγκριση νέων αδειών εγκατάστασης οικιακών φωτοβολταϊκών μέχρι να εγκριθεί νέο σχέδιο, με πρόσθετες τεχνικές απαιτήσεις για την ασφάλεια του συστήματος. «Η επιβολή του πιο πάνω μέτρου θα εμποδίσει την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου, σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη, όπου παρατηρούνται έντονες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας», επισημαίνει ο σύνδεσμος των εταιρειών ΑΠΕ. Ασκεί κριτική και για τις ευθύνες που υπάρχουν για τα προβλήματα στο δίκτυο: «Δυστυχώς, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι η διαχρονική αδράνεια και ανεπάρκεια των Διαχειριστών (ΔΣΜΚ και ΔΣΔ) να υλοποιήσουν τον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Κύπρου τα τελευταία 15 χρόνια για την Πράσινη Μετάβαση, αλλά και να φέρουν εις πέρας τους όρους εντολής και στόχους της αποστολής τους που απορρέουν από την οικεία νομοθεσία, η οποία εποπτεύεται από τη ΡΑΕΚ, έχει ως αποτέλεσμα τον κορεσμό του δικτύου της χώρας. Αυτό οδήγησε στην (σ.σ. πρόσφατη) αναγκαστική αποσύνδεση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων ιδιοκατανάλωσης, για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ηλεκτρικού συστήματος».