Εν αναμονή της αυριανής νέας συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του πολύκροτου νομοσχεδίου που θέτει περιορισμούς στους δικαιούχους μειωμένου ΦΠΑ 5% κατά την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας ή διαμερίσματος, οι πληροφορίες από τα κοινοβουλευτικά κόμματα αναφέρουν ότι υπάρχει πρόθεση από την πλειοψηφία να τροποποιήσει το νομοσχέδιο, παρόλο ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει προειδοποιήσει πως ενδεχόμενη αλλαγή του κειμένου ίσως προκαλέσει την αντίδραση της Κομισιόν ή και την παραπομπή της Κύπρου στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επιχειρηθεί από τα κόμματα να αυξήσουν ελαφρώς τις ανώτατες αξίες των ακινήτων που θα επωφελούνται από τον μειωμένο ΦΠΑ, παρόλο που ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε ποιο σημείο θα καθορισμούν οι αξίες των διαμερισμάτων και των κατοίκων. Τα κόμματα καίγονται ιδιαίτερα για το θέμα των διαμερισμάτων, καθώς θεωρούν ότι δεν είναι μεγάλη η προσφορά διαμερισμάτων με αξία κάτω των 200.000, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, συνεπώς θα επηρεαστούν πολλά ζευγάρια που αναζητούν στέγη σε πολυκατοικίες.

Παράλληλα, υπάρχουν εισηγήσεις ώστε το 5% να εφαρμόζεται για διαφορετική μέγιστη έκταση τετραγωνικών μέτρων όταν το ακίνητο αναγείρεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο και σε διαφορετική όταν ο πολίτης αγοράζει την κατοικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κόντρα με την ΕΕ για ΦΠΑ 5%

Όλοι διαφωνούν

Όλα τα κόμματα, περιλαμβανομένων και αυτών της συμπολίτευσης, διαφωνούν με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Υποστηρίζουν ότι οι περιορισμοί που τέθηκαν είναι πολύ αυστηροί, καθώς οι ανώτατες αξίες των ακινήτων που θα μπορούν να επωφεληθούν θεωρούνται χαμηλές, μετά τις προηγηθείσες διαδοχικές αυξήσεις στο κατασκευαστικό κόστος. Μάλιστα, παρά το σοβαρό ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες να μην αποδεχθούν αλλαγές στο νομοσχέδιο, η πλειοψηφία των βουλευτών στην Επιτροπή τοποθετούνται υπέρ της ανάληψης ρίσκου για τροποποίηση του νομοσχεδίου.

Στην αυριανή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών θα επιχειρήσουν, σε κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση, να εξεύρουν μια φόρμουλα η οποία δεν θα παρεκκλίνει από τους περιορισμούς που θέτει η Κομισιόν και παράλληλα να δικαιολογεί τις αλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών δήλωσαν στον «Φ» πως θα επιδιώξουν να κινηθούν συναινετικά, έτσι ώστε να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως μας λέχθηκε, με αυτό τον τρόπο ίσως καταφέρουν να πείσουν τις Βρυξέλλες για την αναγκαιότητα των αλλαγών, καθώς πιστεύουν έντονα ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς και στις ανάγκες των καταναλωτών. Και αυτό γιατί ετοιμάστηκε με τα δεδομένα του 2019-2021, αντί με τα δεδομένα του 2022, κατά το οποίο οι τιμές, οι αξίες και το κόστος κατασκευής ανέβηκε. Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 170 τ.μ. κατοικιών, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 220 τ.μ. και με αξία συναλλαγής μέχρι €350 χιλ. Επίσης, μειωμένο ΦΠΑ θα επιβάλλεται και για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ. και με συνολική αξία μέχρι €200 χιλ. Τόσο κατά τις επαφές που είχε η νέα Κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη Κυβέρνηση, οι Ευρωπαίοι επέμειναν πως το νομοσχέδιο ως έχει είναι το μέγιστο που μπορούν να αποδεχθούν.