Του David Axe

Ο σύγχρονος μηχανοκίνητος πόλεμος είναι κατά βάση ένας αγώνας πυροβολικού. Ο στρατός με τα περισσότερα βαριά όπλα και πυρομαχικά είναι αυτός που κερδίζει, ρίχνοντας τα περισσότερα πυρά στα πεδία των μαχών.

Είναι αναμενόμενο λοιπόν, πως όταν ένας στρατός ξεμένει από σύγχρονα όπλα και πυρομαχικά, να στρέφεται στις αποθήκες του για την αντικατάστασή τους.

Σε αυτό το κλίμα, ο ουκρανικός στρατός κατέληξε να χρησιμοποιεί όπλα από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, ενώ ο ρωσικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί πυροβολικό που είναι κατά λίγα μόλις χρόνια νεότερος.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το Σάββατο δείχνει πυροβολητές του ουκρανικού στρατού να πυροβολούν από πυροβόλα KS – 19 των 100 χιλιοστών, προφανώς κατά τη διάρκεια μίας εκπαίδευσης.

Το KS – 19 είναι ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο του 1947. Ενώ σχεδιάστηκε για να ρίχνει βλήματα σε στόχους στον αέρα, δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να λέει ότι δεν μπορεί να ρίξει τα ίδια βλήματα σε στόχους στο έδαφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ρωσία έχει σχεδιάσει ένα νέο «κινητό όπλο», αλλά…

Η χαμηλή ανύψωση των KS – 19 στο βίντεο δείχνει τις προθέσεις των Ουκρανών. Ίσως έχουν στόχο να αναπτύξουν τα παλαιά πυροβόλα στην πρώτη γραμμή του μετώπου ως παραδοσιακό πυροβολικό, σε ρόλο επιφανείας – επιφανείας. Ή ίσως απλά χρησιμοποιούν τα KS – 19 για να εξοικειώσουν τους νέους πυροβολητές με τις βασικές λειτουργίες ενός γενικού πυροβόλου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απόδειξη ότι οι Ουκρανοί έβγαλαν τουλάχιστον μερικά από τα 10 τόνων KS – 19 από τις αποθήκες τους.

Το KS – 19 είναι από άποψη κατασκευής ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο, αλλά όπως και το ναζιστικό γερμανικό πυροβόλο των 88 χιλιοστών, το σοβιετικό πυροβόλο λειτουργεί αρκετά καλά και στον χερσαίο πόλεμο. Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ περιέγραψε ως εξής το KS-19 το 1969: “Αποτελεσματικό εναντίον ελαφρών τεθωρακισμένων και άλλων στόχων εδάφους”.

Ωστόσο, κανένας σύγχρονος στρατός δεν θα χρησιμοποιούσε τα KS – 19 αν είχε στη διάθεσή του αρκετά σύγχρονα όπλα. Ο ουκρανικός στρατός ξεκίνησε τον πόλεμο με τη Ρωσία με τουλάχιστον 2.300 αντιαρματικά πυροβόλα και οβιδοβόλα των 100,122 και 152 χιλιοστών. Το Κίεβο έχει χάσει περίπου 200 από αυτά από τις ρωσικές δυνάμεις και έχει αποκτήσει τουλάχιστον 750 νέα οβιδοβόλα των 105 και 155 χιλιοστών από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Αλλά ακόμη και αυτά τα πυροβόλα είναι πολύ λίγα. Ειδικότερα, το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά πυρομαχικά. Καθώς οι μάχες στην Ουκρανία – ειδικά στην ανατολική πλευρά – κλιμακώνονται, και οι δύο πλευρές αναζητούν απεγνωσμένα περισσότερο πυροβολικό και πυρομαχικά από όσα μπορούν να παρέχουν οι βιομηχανίες τους αντίστοιχα.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία βρίσκονται σε απόγνωση. Οι Ρώσοι έχουν χάσει περίπου 500 από τα 5.500 προπολεμικά τους όπλα από τις ουκρανικές δυνάμεις, οπότε είναι λογικό ότι και αυτοί αντλούν περαιτέρω όπλα από τις αποθήκες τους.

Καθώς όμως οι Ουκρανοί επαναδραστηριοποιούν τα 76 ετών KS-19, οι Ρώσοι επαναφέρουν μερικά από τα 2.000 αποθηκευμένα αντιαρματικά πυροβόλα Τ-12 των 100 χιλιοστών του 1953.

Είναι σαφές ότι ένα πυροβολικό είναι άχρηστο χωρίς πυρομαχικά. “Γνωρίζουμε ότι η Ρωσία αναζητά επιπλέον πυρομαχικά από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Πατ Ράιντερ, που είναι εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Το 70 ετών T-12 σχεδιάστηκε για ρόλο άμεσου πυρός, πυροβολώντας εχθρικά άρματα εντός οπτικής εμβέλειας. Αλλά αν το στοχεύσεις ψηλά, ένα T-12 μπορεί να λειτουργήσει και ως οβιδοβόλο.

Το πυροβολικό πάντως είναι πυροβολικό, ακόμη και αν είναι παλιό. Ένα βλήμα από ένα KS-19 ή T-12 σκοτώνει το ίδιο με ένα βλήμα από ένα πιο σύγχρονο οβιδοβόλο.

Τα νεότερα πιο σύγχρονα όπλα όμως πυροβολούν ταχύτερα, σε μεγαλύτερη απόσταση και με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σύγκριση με ένα KS – 19 ή ένα T – 12. Και μόνο ένας από τους δύο στρατούς στον πόλεμο της Ουκρανίας έχει έτοιμο απόθεμα σύγχρονων όπλων.

Οι Ουκρανοί, ως λύση ανάγκης, επαναφέρουν μεν παλιά όπλα από τη δεκαετία του 1940, αλλά λαμβάνουν στο μεταξύ εκατοντάδες σύγχρονα οβιδοβόλα από τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς συμμάχους τους.

Οι Ρώσοι από την άλλη δεν λαμβάνουν νέα σύγχρονα όπλα από τους συμμάχους τους. Η μόνη αξιόπιστη λύση που έχουν για την αντικατάσταση του πυροβολικού τους είναι οι ίδιες οι αποθήκες τους από όπου επαναφέρουν τα παλαιά T – 12 της δεκαετίας του 1950.

Πηγή: Forbes