Καλά νέα και κακά νέα βγήκαν από τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου με αντιπροσωπία της κινεζικής CPP, που είναι ο πρωταγωνιστής – διαχειριστής της κοινοπραξίας που ανέλαβε να κατασκευάσει το τερματικό επανανεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό.

Τα καλά νέα αφορούν τη μετατροπή του πλωτού μεταφορέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (το αγόρασε η κρατική ΕΤΥΦΑ με το όνομα Galea και το μετονόμασε Προμηθέας) σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU). Από την ενημέρωση που έδωσαν οι αντιπρόσωποι της κινεζικής εταιρείας προκύπτει ότι οι εργασίες για το FSRU, που εκτελούνται σε ναυπηγείο της Cosco στη Σανγκάη, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και το πλοίο, μετά και τα τελευταία δοκιμαστικά τεστ στα οποία θα υποβληθεί, θα είναι έτοιμο να παραδοθεί στην ΕΤΥΦΑ μέσα στον Ιούνιο ή Ιούλιο ‘23. Δεδομένου ότι η προβλήτα (jetty) στο Βασιλικό δεν είναι έτοιμη και δεν θα είναι ούτε το καλοκαίρι, το πιθανότερο είναι ο Προμηθέας να αγκυροβολήσει σε κάποια ευρωπαϊκή υποδομή, μέχρι να είναι δυνατή η αξιοποίησή του στο Βασιλικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Και μόνο η αδυναμία να συμπέσουν η ολοκλήρωση του FSRU και η κατασκευή της προβλήτας, αλλά και της άλλης υποδομής που θα συνδέει το τερματικό με την ακτή και τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής (της ΑΗΚ και ιδιωτών), αποτελεί σοβαρή αστοχία της CPP αλλά και της ΕΤΥΦΑ. Υπό άλλες συνθήκες, η αστοχία αυτή θα ισοδυναμούσε με κόστος εκατομμυρίων για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς θα προκαλούσε καθυστέρηση στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου, ενός καυσίμου καθαρότερου από το μαζούτ (η χρήση του ίσως μειώσει κατά 25-30% το κόστος αγοράς ρύπων) αλλά και φθηνότερου, έως πριν 2-3 χρόνια. Με τα σημερινά δεδομένα και με την τιμή του LNG ανά mBTU να έχει πολλαπλασιαστεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, η αδυναμία της ΕΤΥΦΑ να αξιοποιήσει το FSRU και ευρύτερα το τερματικό… μάλλον εξοικονομεί χρήματα για την κυπριακή οικονομία, καθώς με τέτοιες τιμές (συν το τελικό κόστος της επένδυσης, που θα μεταφερθεί στο ρεύμα και στους καταναλωτές) δεν υπάρχουν περιθώρια για φθηνότερη παραγωγή ηλεκτρισμού…

Ο κούκος αηδόνι

Τα κακά νέα από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ενέργειας με τη CPP αφορούν, πρώτον, την αδυναμία των εργολάβων να προσδιορίσουν με ακρίβεια πότε θα είναι έτοιμες η προβλήτα και οι άλλες υποδομές για την επαναεριοποίηση και τη μεταφορά του καυσίμου και, δεύτερον, την επιβεβαίωση των πληροφοριών που υπήρχαν εδώ και μήνες ότι η κινεζική εταιρεία δηλώνει πως για διάφορους λόγους έχει πέσει πολύ έξω στον προϋπολογισμό της.

Λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου είχε διαρρεύσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση ότι η προβλήτα στο Βασιλικό θα παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2023, μετά από μερικές αναπροσαρμογές χρονοδιαγραμμάτων. Προκύπτει όμως ότι δεν θα είναι έτοιμη ούτε τον Οκτώβριο και είναι άγνωστο ποιο θα είναι το νέο χρονοδιάγραμμα παράδοσής της. Το πιθανότερο είναι η παράδοση να μετατεθεί για το 2024.

Όσον αφορά το ψηλότερο κόστος που επικαλείται η CPP για την κατασκευή της προβλήτας, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αυτό ανέρχεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και το πιθανότερο είναι πως ο τελικός οικονομικός διακανονισμός των δύο πλευρών θα γίνει μέσω διαιτησίας. Για το σημαντικά αυξημένο κόστος του jetty, η κοινοπραξία επικαλείται την εκτόξευση των τιμών των κατασκευαστικών υλικών, αλλά και αστοχία στις προδιαγραφές της υποδομής.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Το… παζάρεμα Αναστασιάδη

Θυμίζουμε ότι επί προηγούμενης διακυβέρνησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συναινέσει στην καταβολή στην κοινοπραξία πρόσθετου ποσού 25 εκατ. ευρώ, από σύνολο 100 εκατ. που είχε ζητήσει επειδή, λόγω της πανδημίας, υποστήριξε ότι όλες οι αγορές της σε υλικά και εξοπλισμούς έγιναν σε ψηλότερες τιμές. Συνάγεται από τη νεότερη πληροφόρηση πως οι τελικές -αυξημένες- απαιτήσεις της CPP και των υπεργολάβων της δυνατό να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ που είχαν ζητήσει εξαρχής ως πρόσθετη αποζημίωση, πέραν αυτής που προβλέπει το συμβόλαιο.

Από την άλλη, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην παράδοση του έργου (βάσει του συμβολαίου που υπέγραψαν οι δύο πλευρές) η ΕΤΥΦΑ διατηρεί το δικαίωμα να αξιώσει αποζημιώσεις. Και γι’ αυτή την πτυχή όμως, ο ανάδοχος υποστηρίζει ότι σημαντικό μέρος των καθυστερήσεων οφείλεται στους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί παγκοσμίως λόγω της επιδημιολογικής κρίσης.

Το έργο, μέσω του συμβολαίου, είχε κοστολογηθεί γύρω στα 290 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 είναι χορηγία από την ΕΕ.