Σχετικά διστακτικοί  φαίνεται να είναι οι Κύπριοι επενδυτές σε σχέση με τις επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα. Αυτή μορφή επένδυσης αποτελεί κάτι νέο για τον μέσο επενδυτή και η μειωμένη γνώση σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα παλιότερων καταστάσεων φαίνεται ότι δρουν αποτρεπτικά με αποτέλεσμα οι Κύπριοι να είναι επιφυλακτικοί να επενδύσουν σε αυτά.

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλες χώρες της ΕΕ που επιλέγουν πιο «παραδοσιακής» μορφής επενδύσεις.  Στην Κύπρο δεκατρείς στους εκατό Κύπριους επιλέγουν να επενδύσουν σε crypto με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι στο 8%. Οι πιο φανατικοί επενδυτές σε κρυπτονομίσματα είναι οι Σλοβένοι με το 18% να επενδύει σε crypto και τη Σλοβενία να κατέχει την πρώτη θέση στην ΕΕ των 27.

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλες χώρες της ΕΕ που επιλέγουν πιο «παραδοσιακής» μορφής επενδύσεις. Στην Ελλάδα μόλις δέκα στους εκατό Έλληνες επιλέγουν να επενδύσουν σε crypto. Οσον αφορά τις χώρες με χαμηλότερα επίπεδα επενδύσεων σε crypto περιλαμβάνονται η Μάλτα και η Σουηδία, όπου μόλις το 10% του πληθυσμού είναι φιλικό προς τις κρυπτο-επενδύσεις. Ακόμη λιγότερο δημοφιλή είναι τα crypto σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Οι τρεις πρώτες χώρες συγκεντρώνουν ποσοστό 6% στις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, με τη Γαλλία να αναδεικνύεται στην πλέον αρνητική στις επενδύσεις σε crypto στην ΕΕ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εκποιήσεις- Πίεση στην κυβέρνηση για νέο νομικό πλαίσιο

Η στάση των πολιτών απέναντι στις επενδύσεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων σε 14 ευρωπαϊκά κράτη δείχνει την ανασφάλεια που υπάρχει για τις ψηφιακές επενδύσεις. Μάλιστα, το 40% όσων έχουν επενδύσει σε crypto απαντά ότι το έκανε αγοράζοντας κρυπτονομίσματα από κάποια άλλη χώρα της ΕΕ και όχι από τη χώρα του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Κεντρική Τράπεζα αρκετές φορές έχει προειδοποιήσει το επενδυτικό κοινό με ανακοινώσεις σε σχέση με τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα ότι πρέπει να λάβει υπόψη τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας.

Την άποψη ότι το πρότυπο της επιτροπής της Βασιλείας και η οδηγία της ΕΕ για τους παροχείς υπηρεσιών σε κρυπτονομίσματα (MiCA), η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση, δεν θα είναι αρκετές από μόνες τους για την εποπτεία του τομέα των κρυπτονομισμάτων, εξέφρασε χθες η Ελίζαμπεθ Μακόλ, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Δεν είναι αρκετό να προσέχουμε τα κενά, πρέπει να εργαστούμε και για το κλείσιμό τους, ενώ το νέο πρότυπο της Βασιλείας και η MiCA είναι σημαντικοί σταθμοί, φοβάμαι ότι δεν θα είναι επαρκείς από μόνοι τους», ανέφερε η κ. Μακόλ σε ανάρτησή της στο ιστότοπο του SSM.

Από τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία του ευρωβαρόμετρου προκύπτει ότι τα πλουσιότερα ευρωπαϊκά κράτη είναι εκείνα που εμπιστεύονται λιγότερο τα κρυπτονομίσματα, δίνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης τους σε παραδοσιακά επενδυτικά εργαλεία. Αναφορικά με τις παραδοσιακές επενδύσεις στην Κύπρο το ποσοστό είναι 10% ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της ευρωζώνης. Στην Σλοβενία το ποσοστό παραδοσιακών επενδύσεων είναι 22%, στην Κροατία 17%, στο Λουξεμβούργο 36%, στην Μάλτα 37%, στην Φιλανδία 42%, στην Δανία 36%, στο Βέλγιο 32%, στην Ιταλία 31%, στην Ισπανία 27%,  στην Σλοβακία 25%, στην Αυστρία 32%, στην Εσθονία 30%.