Σχεδόν καμία επιχείρηση δεν θα εξαιρείται στο εξής από την υποχρέωση αποδοχής πιστωτικών καρτών, καθώς αναμένεται τις επόμενες μέρες να αυξηθεί ο αριθμός των οικονομικών δραστηριοτήτων οι οποίες θα είναι υποχρεωμένες να εξυπηρετούν τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν κάρτες.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, μέχρι σήμερα, συνολικά 93 οικονομικές δραστηριότητες από όλο σχεδόν το φάσμα της οικονομίας υποχρεούνται να δέχονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες. Μάλιστα, από βδομάδας το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην έκδοση πέμπτου διατάγματος, με το οποίο θα προστεθούν και άλλες επιχειρήσεις στην υποχρέωση να αποδέχονται πιστωτικές κάρτες ως μέσο πληρωμής, όταν το επιθυμούν οι καταναλωτές.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως με το νέο διατάγματα ουσιαστικά θα περιληφθούν σχεδόν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες στον νόμο. Είπε, επίσης, πως με την αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων θα ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλει το Τμήμα Φορολογίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη διαφύλαξη των δημοσίων εσόδων και  την ενίσχυση της προστασίας του πολίτη, όπως επίσης και τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τμ. Φορολογίας: Υποχρέωση επιχειρήσεων για αποδοχή πιστωτική κάρτας

Βάσει του νόμου και των διαταγμάτων, υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, στις υπηρεσίες και σε άλλους τομείς να τοποθετούν τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών, π.χ. ασύρματο και ενσύρματο τερματικό POS, mobile POS και εφαρμογές virtual POS, ώστε να δέχονται πληρωμές και με κάρτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσες επιχειρήσεις αρνούνται να αποδεχθούν πιστωτικές κάρτες ως μέσο πληρωμής ή επιβάλλουν επιπλέον χρεώσεις στους καταναλωτές θα υπόκεινται σε πρόστιμο ύψους €4 χιλ., , με βάση την τελευταία τροποποίηση της νομοθεσίας.

Οι πρόνοιες του νόμου

Σύμφωνα με τον νόμο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση εκ μέρους της επιχείρησης, ο λειτουργός του Τμήμα Φορολογίας έχει την υποχρέωση εντός πέντε εργάσιμων μερών να υποβάλει έκθεση στον Έφορο Φορολογίας, ο οποίος σε διάστημα 15 ημερών θα πρέπει να αποφασίσει κατά πόσο θα επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο. Στη συνέχεια, σε περίπτωση που ο παραβάτης παραλείπει να καταβάλει το πρόστιμο, ο Έφορος Φορολογίας λαμβάνει δικαστικά μέτρα και εισπράττει το οφειλόμενο ποσό ως αστικό χρέος οφειλόμενο στη Δημοκρατία. Στο μεταξύ, όσες επιχειρήσεις καταγγέλλονται, μπορούν να υποβάλουν εντός 30 ημερών ένσταση στον Έφορο Φορολογίας.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Τμήμα Φορολογίας κατά διαστήματα διενεργεί ελέγχους στις επιχειρήσεις, για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι φορολογούμενοι έχουν συμμορφωθεί με τη νομοθεσία και τοποθέτησαν ειδικό τερματικό αποδοχής πιστωτικών καρτών. Κατά τους αρχικούς ελέγχους είχε διαπιστωθεί πως μία στις δέκα επιχειρήσεις δεν είχαν τοποθετήσει ειδικό τερματικό αποδοχής πληρωμής μέσω κάρτας.

Όπως μας λέχθηκε, στην πορεία η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων συμμορφώθηκε με το νόμο, ενώ όσες αρνούνται να δέχονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες τους επιβάλλεται το σχετικό πρόστιμο. Επιπρόσθετα, λειτουργοί του Τμήματος Φορολογίας προχωρούν σε  συστάσεις σε επιχειρήσεις για να τοποθετήσουν πινακίδες, με τις οποίες θα ενημερώνονται οι καταναλωτές ότι γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες.

Σε ανακοίνωση του, το Τμήμα Φορολογίας αναφέρει πως προβαίνει σε συνεχείς ελέγχους και εξετάζει όλες τις καταγγελίες που παραλαμβάνει, επιβάλλοντας τις απαιτούμενες από το νόμο ποινές, χωρίς κατ΄ ανάγκη να προβαίνει σε δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ή και ενεργειών του. Την ίδια ώρα, καλεί τους πολίτες, εκεί και όπου διαπιστώνουν παράβαση της νομοθεσίας, να αποστέλλουν τις σχετικές πληροφορίες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected]. Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενισχυθούν οι έλεγχοι του Τμήματος Φορολογίας για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Οι εξαιρέσεις

Εκτός του πεδρίου της υποχρέωσης αποδοχής πιστωτικών καρτών βρίσκονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης, παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, μεταφορές και ενημέρωσης και επικοινωνίας (εκδοτικές δραστηριότητες, παραγωγή ταινιών, ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών). Παράλληλα, ούτε οι κρατικές υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να αποδέχονται πιστωτικές κάρτες ως μέσο πληρωμής, καθώς δεν θεωρούνται εμπορευόμενες υπηρεσίες.

Στο περίμενε το νέο νομοσχέδιο για μεγαλύτερη σαφήνεια

Διαπιστώνεται αρμοδίως ότι ορισμένες μικρές επιχειρήσεις επιβάλλουν ή επιχειρούν να επιβάλουν επιπλέον χρεώσεις στους καταναλωτές, όταν πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες για αγορά κάποιων προϊόντων, όπως κάρτες τηλεφώνου, τσιγάρα και εφημερίδες, με τη δικαιολογία ότι είναι μικρό το περιθώριο κέρδους που έχουν από αυτά τα προϊόντα ή και κάποια άλλα.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου ετοίμασαν πρόταση νόμου, με την οποία έκλεισαν τα νομικά κενά, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε νομοθεσία που να προστατεύει τους καταναλωτές. Όσοι παρανομούσαν και επέβαλλαν επιβαρύνσεις όταν οι αγορές γίνονταν με πιστωτικές κάρτες, το έπρατταν γνωρίζοντας ότι δεν θα υπόκειντο σε καμία συγκεκριμένη κύρωση. Μετά την έγκριση της πρότασης νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής, ως αρμόδια αρχή καθορίστηκε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, του Υπουργείου Εμπορίου, στην οποία οι καταναλωτές μπορούν να καταθέτουν καταγγελίες όταν επιχειρήσεις επιβάλλουν επιπλέον χρεώσεις κατά τις αγορές τους με πιστωτικές κάρτες.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή νομοσχέδιο το οποίο αντιμετωπίζει άλλες νομικές ασάφειες στη νομοθεσία. Κάποιοι επιχειρηματίες ερμηνεύουν τον νόμο κατά το δοκούν, καθώς θεωρούν πως δεν απαγορεύονται καθολικά οι επιπρόσθετες επιβαρύνσεις κατά τις αγορές με πιστωτικές κάρτες. Με το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζεται πως κανένας δεν εξαιρείται από τον νόμο και με την ψήφιση του κειμένου θα καταγγέλλονται όσες επιχειρήσεις επιβάλλουν επιπλέον χρεώσεις όταν οι καταναλωτές πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες.

Με το νομοσχέδιο τροποποιείται ο νόμος περί της Παροχής και Χρήσης Υπηρεσιών Πληρωμών και Πρόσβασης στα Συστήματα Πληρωμών. Μετά από καταγγελίες που έλαβε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, για συνέχιση των επιπρόσθετων χρεώσεων όταν γίνονται πληρωμές με κάρτες, διαπίστωσε πως δύο άρθρα στον νόμο συγκρούονται. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχέδιου, υπάρχει ερμηνευτική σύγκρουση του άρθρου 60(1) με το άρθρο 62(5). Συγκεκριμένα, βάσει του άρθρου 60(1), κατά τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες, όταν επιχειρηματίας επιβάλει επιπλέον χρεώσεις ή προσφέρει έκπτωση, θα πρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή πριν την έναρξη της πράξης πληρωμής. Από την άλλη, βάσει του άρθρου 62(5), ο επιχειρηματίας δεν επιτρέπεται να ζητά επιβαρύνσεις για τη χρήση του συγκεκριμένου μέσου πληρωμών. Όπως σημειώνεται, δεδομένου ότι η πρόθεση του νομοθέτη ήταν η καθολική και χωρίς εξαιρέσεις απαγόρευση της επιβολής επιβαρύνσεων από τον πωλητή, η τροποποίηση της νομοθεσίας κρίνεται σκόπιμη για σκοπούς νομικής σαφήνειας.

Αξίζει να αναφερθεί πως το νομοσχέδιο έχει παραπεμφθεί για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ωστόσο αναμένεται να γίνουν παραστάσεις για να μεταφερθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, η οποία εξέτασε και τις προηγούμενες συναφείς νομοθεσίες.