Άλλη μια ευκαιρία για να ενταχθούν στο σχέδιο των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών θα έχουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι χρωστούν στο Τμήμα Φορολογίας. Στη σημερινή συζήτηση των τριών προτάσεων νόμου του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, αποφασίστηκε όπως οι προτάσεις της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ να ενοποιηθούν.

Συγκεκριμένα με την πρόταση ο Έφορος Φορολογίας θα έχει τη δυνατότητα να εξετάζει αιτήσεις για ρύθμιση φορολογικών οφειλών που έχουν υποβληθεί εκπρόθεσμα, νοουμένου ότι ο αιτητής έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις που όφειλε μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ρύθμιση. Αξίζει να σημειωθεί πως η ρύθμιση θα έχει περιορισμούς και θα εφαρμόζεται μέχρι το τέλος του 2027.

Ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, ανέφερε πως αναμένονται να υποβληθούν μεμονωμένα αιτήματα για ρύθμιση των οφειλών, επισημαίνοντας πως όσοι ενταχθούν στα σχέδια θα έχουν το ίδιο όφελος που είχαν οι οφειλέτες που συμμετείχαν στα προηγούμενα σχέδια. Είπε επίσης πως ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή το 2017 και τροποποιήθηκε οκτώ φορές. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη,  μέσω των σχεδίων έγιναν 42.300 ρυθμίσεις από τις οποίες οι 42.600 ολοκληρώθηκαν και εισπράχθηκαν €608 εκατ.

Παράλληλα σημείωσε, όπως αυτή τη στιγμή είναι ενεργές λιγότερες από 700 ρυθμίσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν το 2029 κατά τις οποίες θα εισπραχθούν €16 εκατ. Είπε, πως το 70% των φορολογουμένων εξοφλήσαν τις οφειλές τους καταβάλλοντας μόνο μια δόση. Σύμφωνα με τον Εφόρο, το 2024 θα είναι λίγα τα αιτήματα για ένταξη στα σχέδια, επισημαίνοντας πως «είμαστε θετικοί να ανοίξει το σχέδιο μεμονωμένα καθώς δεν θα υπάρξουν μαζικά αιτήματα». Την ίδια ώρα διαφώνησε με την πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ η οποία προβλέπει αύξηση των δόσεων στις 120. Όπως είπε θα είναι υπερβολικό να είναι μακροχρόνια η ρύθμιση. Μάλιστα, ανάφερε πως κάποιοι εντάχθηκαν στα σχέδια με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι ποινικές διώξεις, τονίζοντας πως δεν είναι σωστό να αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις καθώς είναι δύσκολο για το τμήμα να επαναρχίσουν οι διαδικασίες.

Επιπρόσθετα, ο Έφορος Φορολογίας είπε πως από ην εκκαθαρίση φορολογιών εισπράχθηκαν €500 εκατ. και επιστράφηκαν φόροι €100 εκατ. «Τις δηλώσεις του 2022 υπολογίζουμε να τις εκκαθαρίσουμε το 2024 νομικά και φυσικά πρόσωπα. Ο στόχος μας να υποβάλει δήλωση ο φορολογούμενος και εντός 12 μηνών να εκκαθαρίζεται η δήλωση» κατέληξε.