Με τις ευλογίες της Κυβέρνησης δεν θα γίνεται διασύνδεση του Ταμείου Υδρογονανθράκων με το δημόσιο χρέος, δηλαδή τα έσοδα του ταμείου δεν θα χρησιμοποιούνται για την εξόφληση χρεών του παρελθόντος. Ο διαχωρισμός των εσόδων περιλαμβάνεται σε τροπολογία του ΔΗΣΥ που αναμένεται να υιοθετηθεί από τη Βουλή.
 
Το κυβερνητικό νομοσχέδιο, εκτός απροόπτου, αναμένεται να εγκριθεί κατά πλειοψηφία την ερχόμενη Παρασκευή. Σημειώνεται πως εκτός από την Κυβέρνηση, με τη συγκεκριμένη τροπολογία συναινεί και το ΑΚΕΛ, κυρίως για πολιτικούς λόγους, το οποίο επιθυμούσε να δημιουργηθεί ξεχωριστός λογαριασμός για τους Τουρκοκύπριους. Με τον διαχωρισμό των εσόδων του φυσικού αερίου από το δημόσιο χρέος, το ΑΚΕΛ θεωρεί πως ικανοποιείται το αίτημά του.  
Παρόλο που τώρα το υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί με την τροπολογία για μη διασύνδεση του Ταμείου με το χρέος, κάτι που επιβεβαίωσε στον «Φ» ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, στο παρελθόν τόσο γραπτά όσο και από διά ζώσης, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου απέρριπταν όλες τις ουσιαστικές τροπολογίες των κομμάτων.
 
Μάλιστα, σε σημείωμα προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών,  αναφορικά με το κατά πόσο μπορούσε να γίνει διαφοροποίηση των ποσοστών συνεισφοράς για εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, το Υπουργείο έλεγε πως «σε περίπτωση διαφοροποίησης των εισφορών, θα απαιτηθούν περισσότερα χρόνια για την υλοποίηση επενδύσεων σε εθνικό επίπεδο και σε περίπτωση απόκλισης από τη μείωση του δημόσιου χρέους, θα επιβαρυνθούν οι μελλοντικές γενιές». Μάλιστα σημείωνε πως «μέρος των ετήσιων εσόδων θα χρησιμοποιείται για τη μείωση του δημόσιου χρέους σε βιώσιμα επίπεδα». 
 
Το θέμα εξετάστηκε στη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή κατά την οποία τέθηκε εισήγηση από τον Πρόεδρό της, Δημήτρη Συλλούρη, να αποσυρθούν οι τροπολογίες των υπόλοιπων κομμάτων, τόσο για πολιτικούς όσο και για διαδικαστικούς λόγους. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τροπολογίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν αποκτούν την απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς θεωρείται βέβαιο πως θα τις απορρίψουν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύη. Κάποιοι αρχηγοί εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την απόσυρση των τροπολογιών που κατέθεσαν. Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως «οι τροπολογίες μας, για εμάς είναι θεμελιακές και έχουν να κάνουν με σημαντικά θέματα αρχής». Υπέδειξε πως «κάποιοι θεωρούν πιο σημαντικό να δοθούν πολιτικά μηνύματα και προτάσσουν ως πιο σημαντική την εξυπηρέτηση των αξιώσεων της τουρκοκυπριακής ηγεσίας». 
Εξάλλου, κατά τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, αποφασίστηκε να αναβληθεί η έγκριση των κανονισμών για το Ταμείο. Κι αυτό γιατί όταν εγκριθεί η τροπολογία του ΔΗΣΥ, για μη διασύνδεση του ταμείου με το δημόσιο χρέος, τότε οι κανονισμοί είναι άνευ ουσίας. Συγκεκριμένα, στους κανονισμούς προβλεπόταν πως όταν το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 80% του ΑΕΠ, τότε το 50% των εσόδων του Ταμείου θα χρησιμοποιούνταν για μείωση του δημόσιου χρέους και το υπόλοιπο θα κατατίθετο στο αποθεματικό του Ταμείου.
 
Επίσης, όταν το δημόσιο χρέος ήταν μικρότερο του 80% του ΑΕΠ και μεγαλύτερο του 60%, τότε ποσοστό μέχρι 25% των εσόδων του Ταμείου θα χρησιμοποιείτο για μείωση του δημόσιου χρέους. Λόγω της αφαίρεσης του δημόσιου χρέους από το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αποσύρει τους κανονισμούς και να επανακαταθέσει στο μέλλον άλλους μέσω των οποίων θα ξεκαθαρίζεται ο τρόπος διαμοιρασμού των εσόδων.