Τους σχεδιασμούς του για το 2020 παρέθεσε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, παρουσιάζοντας τον πρώτο προϋπολογισμό της υπηρεσίας του. Αρχικά, διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι ο κυπριακός τουρισμός δεν θα επηρεαστεί από το κλείσιμο της αεροπορικής εταιρείας Thomas Cook. Όπως ανέφερε, το μερίδιο αγοράς της εν λόγω εταιρείας στη Βρετανία ήταν 4% και αυτό το ποσοστό θα καλυφθεί από άλλες εταιρείες. 

Στη συνέχεια τόνισε ότι είναι πολλές οι μελέτες που εκπονούνται εκ μέρους του υφυπουργείου, οι οποίες θα καθορίσουν και τη μελλοντική στρατηγική. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, τρέχει μελέτη για την προώθηση της περιοχής της Αργάκας, της Πόλης Χρυσοχούς και του Πύργου. «Η περιοχή θέλει ένα ξεχωριστό όνομα, προκειμένου να προωθηθεί ως ριβιέρα… Είναι μειονέκτημα για την περιοχή να μην έχει όνομα όπως η Πάφος, η Λεμεσός και ο Πρωταράς. Η περιοχή θα πρέπει να προωθηθεί στην ολότητά της από το Στρουμπί, τον Κάθηκα, την Ίνια, τον Ακάμα και τον Πύργο. Σήμερα η κάθε μια κοινότητα προωθεί το χωριό της», σχολίασε ο υφυπουργός. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενδυνάμωση νομοθεσίας για σκάφη αναψυχής

Παράλληλα, τόνισε ότι εντός του έτους αναμένεται η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την τουριστική ανάπτυξη. Επισήμανε επίσης ότι στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται δαπάνη €40 χιλ. η οποία αφορά τα έξοδα εκπόνησης μελετών για προσέλκυση επενδύσεων στον ιατρικό τουρισμό. 

Δύο άλλες μελέτες που θα τρέξουν το 2020 είναι η μελέτη για τα έργα στην Πάφο (μαρίνα και υποδομές για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων) και μελέτη για τη δομή του υφυπουργείου Τουρισμού.

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι εντός του έτους θα αρχίσουν οι προωθητικές ενέργειες της Κύπρου στις ΗΠΑ. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το Ισραήλ, όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δέχεται 50 πτήσεις τη βδομάδα από τις ΗΠΑ. «Η ισραηλινή εταιρεία El Al θα αυξήσει το πτητικό της πρόγραμμα προς την Κύπρο και από 7 πτήσεις θα τις κάνει 17 τη βδομάδα», σχολίασε ο κ. Περδίος, για να προσθέσει πως «είναι κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτούμε». Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται σχέδιο διαφήμισης στην αμερικανική αγορά, ενώ από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η διαφήμιση. 

Επίσης, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι θα γίνει κοινή προώθηση της Κύπρου και του Ισραήλ στον τομέα της κρουαζιέρας. «Θα πηγαίνουμε μαζί στις εκθέσεις που αφορούν στην κρουαζιέρα και είναι κάτι που το κάνουν κι άλλες χώρες», τόνισε.
Κατέληξε τέλος ότι, τα επόμενα δύο χρόνια, θα χρειαστούν κονδύλια για διαφήμιση και μάρκετινγκ, ιδιαίτερα σε αγορές που είμαστε άγνωστοι.