Εμπόδιο για την αξιοποίηση των περιουσιών ιδιωτών στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, έχουν καταστεί παράνομες βιομηχανίες που βρίσκονται στην περιοχή. Σχετική πρόνοια που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο, εγκλωβίζει τους ιδιοκτήτες τεμαχίων καθώς προβλέπει ότι η Πολεοδομική Ζώνη θα μετατρέπεται από γεωργική σε οικιστική και ότι η αύξηση του συντελεστή δόμησης θα αυξηθεί από 10% σε 60%, μόνο υπό την προϋπόθεση να μετακινηθούν και να κατεδαφιστούν οι εν λόγω παράνομες βιομηχανίες. Ωστόσο, παραπονούμενοι ιδιοκτήτες αναφέρουν στον «Φ» ότι οι ίδιοι δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις βιομηχανίες και ότι πληρώνουν, τελικά, για τις αυθαιρεσίες άλλων. Ανάλογη στάση τηρεί και ο Δήμος Ύψωνα, ο οποίος ετοιμάζεται να καταθέσει ένσταση. Από την πλευρά του, το Τμήμα Πολεοδομίας εκφράζει την πρόθεση να βρεθεί λύση.

Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», σε Δήλωση Πολιτικής που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο αναφέρεται ότι «στην περιοχή Γ3-Η3 του Ύψωνα υφίστανται αρκετά μη αδειοδοτημένα βιομηχανικά υποστατικά, των οποίων η επιχείρηση πρέπει να μετακινηθεί και αυτά να κατεδαφιστούν λόγω του ότι η εν λόγω περιοχή αποτελεί φυσική συνέχεια της οικιστικής ζώνης του δήμου. Συνεπώς, για την υποβοήθηση της απομάκρυνσής τους δίνεται το κίνητρο της τροποποίησης της Πολεοδομικής Ζώνης από γεωργική σε οικιστική και της αύξησης του συντελεστή δόμησης από 10% σε 60% για οικιστικούς σκοπούς. Δηλαδή, τα τεμάχια της περιοχής παραμένουν σε γεωργική ζώνη που ενεργοποιείται σε οικιστική, μόνο στην περίπτωση που όλα τα μη αδειοδοτημένα βιομηχανικά υποστατικά απομακρυνθούν».

Από την πλευρά του, επηρεαζόμενος ιδιοκτήτης διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν για να αξιοποιήσω τη δόμηση μου να περιμένω από τον παράνομο να δεήσει να φύγει από την περιοχή; Στο μεταξύ, δεν έχει δοθεί καμία σχετική οδηγία ή προθεσμία σε αυτές τις βιομηχανίες για να απομακρυνθούν». Όπως είπε στον «Φ» ένας εκ των παραπονουμένων, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο σε εκείνους που επιθυμούν να χτίσουν αλλά και σε εκείνους που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα τεμάχια ως εγγύηση ή και αποπληρωμή σε δάνεια τραπεζικών ιδρυμάτων. «Επειδή γειτνιάζουμε, τι σχέση έχουμε με τον παράνομο επιχειρηματία; Δεν προστατευόμαστε από τίποτα. Είναι παράλογο αυτό που προβλέπεται και άδικο». Διευκρίνισε δε, ότι έχει υποβάλει ένσταση, όμως η διαδικασία αυτή είναι αρκετά χρονοβόρα και θα περάσουν χρόνια για να τελεσφορήσει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από την πλευρά του Τμήματος Πολεοδομίας, λειτουργός ανέφερε στον «Φ» ότι υπάρχει πρόθεση να βρεθεί λύση. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η επίμαχη πρόνοια λήφθηκε για την προστασία των ιδιοκτητών των τεμαχίων. «Από τη στιγμή που πρόκειται για μη αδειοδοτημένες βιομηχανίες, και δεν γνωρίζουμε τον βαθμό περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που έχουν, πρέπει να προστατέψουμε τους ιδιοκτήτες. Για αυτό δεν είναι δυνατόν όσο βρίσκονται εκεί, να επιτραπεί οικιστική ανάπτυξη. Θα πρέπει μάλιστα, σύμφωνα και με σχετική μελέτη, να γίνουν εργασίες απορρύπανσης». Πάντως, είπε, συμφωνούν όλοι οι φορείς ότι το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να ρυθμιστεί. 

«Πρέπει να εξετάσουμε και τι είδους μέτρα μπορούν να ληφθούν εναντίον των παρανομούντων. Ωστόσο, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για περιοχές που δεν ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι υπό τη διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων». 

Πρόθεση να βρεθεί λύση υπάρχει και από την πλευρά των Βάσεων Ακρωτηρίου. «Ο πολιτικός διοικητής των Βάσεων Ακρωτηρίου ανέφερε ότι λαμβάνονται μέτρα και ότι έχουν προχωρήσει σε εξωδικαστικές επιλύσεις του θέματος. Επίσης, έχουν προχωρήσει σε καταγραφή των παράνομων υποστατικών, ώστε με την έναρξη της εξέτασης των ενστάσεων να υπάρχει καθαρή εικόνα για τα μέτρα που θα ληφθούν».

Αντίθετος με τη ρήτρα και ο Δήμος Ύψωνα

Τη διαφωνία του Δήμου Ύψωνα με την εν λόγω πρόνοια, υπογράμμισε και ο δήμαρχος Παντελής Γεωργίου. Πρόταση του δήμου, είπε, ήταν η αξιολόγηση να γίνεται ανά τεμάχιο. Κάποιος που είναι παράνομος να έχει κίνητρο για να νομιμοποιήσει ή να αλλάξει τη χρήση της μονάδας. «Αντίθετα, όμως, το Τμήμα Πολεοδομίας και οι Βρετανικές Βάσεις προχώρησαν σε μια γενική πρόνοια γα όλη την περιοχή». 

Εξέφρασε τη θέση ότι η επίμαχη πρόνοια πρέπει να αφαιρεθεί, καθώς λειτουργεί εις βάρος των νόμιμων και όχι των παράνομων. «Υπάρχουν οικιστικές μονάδες που είναι νόμιμες και παρ’ όλα αυτά, λόγω της πρόνοιας, δεν μπορούν να οικοπεδοποιήσουν. Αυτό είναι παράλογο». Πάντως, είπε, τόσο οι Βάσεις όσο και το Τμήμα Πολεοδομίας είναι θετικοί ως προς την τροποποίηση της πρόνοιας αφού εξεταστούν οι ενστάσεις που κατατέθηκαν, σε ένα με δύο χρόνια.