Παράνομες κατασκευές εντός του έργου Valentinos Business Center εντόπισαν επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος, σύμφωνα με έκθεση της Περιβαλλοντικής Αρχής, η οποία διατυπώνει τη θέση ότι οι παράνομες κατασκευές και δραστηριότητες πρέπει να τύχουν χειρισμού από τις αρμόδιες αρχές, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Πάντως, σε περίπτωση χορήγησης πολεοδομικής άδειας, η Περιβαλλοντική Αρχή θεωρεί ότι σε αυτήν θα πρέπει να ενσωματωθούν λειτουργικοί όροι, ως διαχειριστικά μέτρα για μετριασμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη λειτουργία της ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι το έργο Valentinos Business Center αφορά μεικτή ανάπτυξη, σε ψηλό κτήριο στον Δήμο Γερμασόγειας, που προγραμματίζει η Valentinos Ioannou (Valensta Developers Ltd). Η αίτηση που υποβλήθηκε είναι για χορήγηση πολεοδομικής άδειας για κατασκευή και λειτουργία κτηρίου έξι υπέργειων επιπέδων ύψους 30 μέτρων περίπου, με ένα υπόγειο επίπεδο, το οποίο θα περιλαμβάνει 22 χώρους στάθμευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολεοδομική άδεια στο χέρι σε σαράντα μέρες

Ο κύριος του έργου είχε εξασφαλίσει, για ανάπτυξη στον ίδιο χώρο, πολεοδομική άδεια, η οποία εκδόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2020, για ανάπτυξη με ισόγειο εκθεσιακό χώρο και γραφεία, με συνολικό αριθμό ορόφων τους τέσσερις και όχι έξι (ισόγειο και τέσσερις όροφοι). Στη μελέτη που κατατέθηκε στην Περιβαλλοντική Αρχή τέθηκε υπό αξιολόγηση το αναθεωρημένο έργο, με έξι υπέργεια επίπεδα, ένα μεσοπάτωμα και ένα υπόγειο.

Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Αρχή, στις αρχές Ιουνίου 2022 διενεργήθηκε επιθεώρηση στο εν λόγω έργο, όπου διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευαστικές εργασίες και για τους έξι ορόφους. «Τονίζεται το διαχρονικό πρόβλημα των παράνομων έργων/ εγκαταστάσεων που έχουν συντελεστεί χωρίς την εμπλοκή, ενέργεια ή/και εφαρμογή των νομοθεσιών από τις αρμόδιες αρχές για άρση παρανομιών», αναφέρεται περαιτέρω.

Άρση παρανομιών

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, όπως εξηγεί, δεν έχει στοιχεία όσον αφορά την προηγούμενη κατάσταση του περιβάλλοντος και δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν προκύψει από την κατασκευή του έργου και να προτείνει μέτρα μετριασμού και αποκατάστασης, αλλά ούτε έχει αρμοδιότητα να τερματίσει εργασίες και να άρει παρανομίες.

Πρόκειται για περιοχή η οποία εμπίπτει στην Ειδική Χωροθετική Πολιτική γύρω από τους ανισόπεδους κόμβους του παρακαμπτήριου αυτοκινητοδρόμου Λεμεσού, για την οποία δεν καθορίζεται ανώτατο επιτρεπτό όριο αριθμού ορόφων, σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Λεμεσού.

ΣΧΟΛΙΟ

Πρώτα κατασκευές, μετά άδειες…

Άλλο ένα προωθούμενο έργο στο οποίο υφίστανται παράνομες κατασκευές και δραστηριότητες περιήλθε στην αντίληψη των επιθεωρητών του Τμήματος Περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα -της πραγματοποίησης προπαρασκευαστικών ή κατασκευαστικών εργασιών σε έργα, προτού εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες που προβλέπει η νομοθεσία- το οποίο είναι διαχρονικό και μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Πλέον, η συνέχεια, του έργου Valentinos Business Center βρίσκεται ενώπιον των αρμόδιων αρχών. Να υπενθυμίσουμε ότι, βάσει νόμου, το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν μπορεί να εξετάσει ένα έργο το οποίο έχει ήδη θεμελιωθεί ή έχει προχωρήσει στα κατασκευαστικά έργα.