Παρά τη νομοθεσία, συνειδητά κάποιοι περιπτεριούχοι συνεχίζουν να παρανομούν και να μην αποδέχονται πιστωτικές κάρτες από πελάτες τους όταν αγοράζουν συγκεκριμένα προϊόντα, για τα οποία το περιθώριο κέρδους είναι μικρό. Η νομοθεσία εγκρίθηκε πριν από μερικούς μήνες και προβλέπει την επιβολή προστίμου €4 χιλ. στις οικονομικές δραστηριότητες που αρνούνται να αποδεχτούν πιστωτικές κάρτες. Παράλληλα, καθορίζεται η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ως η αρμόδια αρχή, η οποία αποδέχεται καταγγελίες από καταναλωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιπτεριούχοι, ο πρόεδρος του νέου συνδέσμου περιπτεριούχων (ΝΕΣΥΠΕ) Σπύρος Ξυναρής, ανέφερε πως, παρά το αυξημένο πρόστιμο, υπάρχουν κάποιοι περιπτεριούχοι που δεν αποδέχονται ως μέσο πληρωμής τις πιστωτικές κάρτες για κάποια προϊόντα, καθώς θα έχουν ελάχιστο κέρδος. Όπως είπε, οι νομοθεσίες πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μην ωθούν τους πολίτες στην παρανομία. Ο κ. Ξυναρής κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να εξαιρέσει τα περίπτερα από την υποχρεωτική αποδοχή πιστωτικής κάρτας όταν δεν έχουν οικονομικό όφελος. Επίσης, πρότεινε να επιτρέπονται πληρωμές με κάρτες από ένα συγκεκριμένο ποσό αγορών και πάνω.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών διαφώνησε με την πρόταση για εξαίρεση κάποιων επιχειρήσεων και προϊόντων από τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε άνιση μεταχείριση. Είπε, επίσης, πως υπάρχουν αρκετοί πάροχοι υπηρεσιών πιστωτικών καρτών που επιβάλλουν διάφορες χρεώσεις, επισημαίνοντας πως οι επηρεάζομενοι μπορούν να επιλέγουν όσους προσφέρουν τις χαμηλότερες χρεώσεις.

Εκπρόσωπος της ΟΕΒ ζήτησε τροποποίηση του νόμου, έτσι ώστε τα περίπτερα να περιληφθούν σε ειδική κατηγορία, υπογραμμίζοντας πως στο εξωτερικό παρόμοιου τύπου καταστήματα αποδέχονται πληρωμές με κάρτες από ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω.

Από πλευράς της JCC, λέχθηκε πως υπάρχουν πέραν των 15 παρόχων τέτοιων υπηρεσιών, επισημαίνοντας πως οι τιμές είναι ελεύθερες και υπάρχει ανταγωνισμός. Προστέθηκε ότι όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες αντιμετωπίζονται το ίδιο και ότι λόγω έντονου ανταγωνισμού οι χρεώσεις για τέτοιες υπηρεσίες είναι χαμηλές.

Εκπρόσωπος της ΕΠΑ ανέφερε πως σε άλλες χώρες υπάρχουν πιστωτικές κάρτες για μικροσυναλλαγές. Τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου κάλεσαν τις κρατικές υπηρεσίες να παραθέσουν στοιχεία για τις πρακτικές που εφαρμόζουν άλλες χώρες για μικροσυναλλαγές.