Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας την Τρίτη, ανακοίνωσε ότι η πρόταση για στήριξη οικογενειών με επιδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών θα κατατεθεί την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, από όπου αναμένεται να εγκριθεί για να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή. Επιπλέον, το νομοσχέδιο για τη γονική άδεια, αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση την επόμενη Πέμπτη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας, για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά την εξέταση και καταβολή των επιδομάτων, η κ. Ανθούση είπε, επίσης, ότι σχεδιάζεται από τον Σεπτέμβριο να είναι στελεχωμένες όλες οι επαρχίες με λειτουργούς, οι οποίοι θα λαμβάνουν, θα ελέγχουν την πληρότητα και θα καταχωρούν τις αιτήσεις στο σύστημα την ίδια ώρα, προκειμένου να βελτιωθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων, καθώς ο αιτητής θα γνωρίζει την ίδια ώρα κατά πόσο η αίτησή του είναι πλήρης ή χρειάζεται να φέρει κάποιο επιπλέον δικαιολογητικό. Όπως σημείωσε η Υφυπουργός, αυτό αναμένεται να επισπεύσει αρκετά τη διαδικασία, καθώς το 95% των αιτήσεων που λαμβάνονται έχουν ελλιπή στοιχεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχεται πληρωμένη γονική άδεια – Ποιους θα αφορά

Αναφορικά με τα παράπονα που μετέφεραν οι βουλευτές, σε σχέση με το τηλεφωνικό κέντρο που δεν απαντά στις κλήσεις, η κ. Ανθούση είπε ότι αναμένεται να υπογραφτεί σύμβαση για δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου τον Οκτώβριο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υφυπουργείο Καινοτομίας. Μέχρι τότε, το τηλεφωνικό κέντρο θα στελεχωθεί από άτομα μέσω της ΑνΑΔ και φοιτητές που θα εκπαιδευτούν για να εξυπηρετούν τον κόσμο.

Σε σχέση με τη μηχανογράφηση των αιτήσεων του ΕΕΕ, η Υφυπουργός σημείωσε ότι προχωρά και θα γίνεται ηλεκτρονικά η υποβολή, χωρίς όμως να σταματήσει η λειτουργία και των κέντρων εξυπηρέτησης, για να εξυπηρετούνται φυσικά οι αιτητές που δυσκολεύονται.

Η Υφυπουργός απάντησε σε σχετική ερώτηση των βουλευτών σε σχέση με την ακρίβεια, ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για αναπροσαρμογή των ποσών των επιδομάτων του ΕΕΕ, για να μη λειτουργούν ως αντικίνητρα για ένταξη στην αγορά εργασίας. 

Στην επιτροπή συζητήθηκε εκτενώς και το ζήτημα της αναστολής των επιδομάτων, με τους βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ να μιλούν «για ξαφνικό θάνατο», αφού ο λήπτης δεν ειδοποιείται για τη διακοπή. Η κ. Ανθούση απάντησε ότι, εκτός από τις επιστολές που στέλνονταν μέχρι σήμερα, με τις οποίες ο λήπτης ειδοποιείται για την αναστολή του επιδόματος και καλείται εντός 20 ημερών να φέρει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η Υπηρεσία έχει αρχίσει να αποστέλλει και μηνύματα SMS για πιο έγκαιρη ενημέρωση. Ο βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ, σημείωσε ότι θα έπρεπε να ειδοποιείται ο λήπτης ότι υπάρχει πρόθεση για διακοπή του επιδόματος, για να μπορεί να ανταποκριθεί σε όσα του ζητούνται, χωρίς να μείνει χωρίς επίδομα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Επιπρόσθετα, η Υφυπουργός σημείωσε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα κατατεθεί νέος νόμος, που θα ρυθμίζει τα θέματα αναδοχής.