Με αιχμή προς την κυβέρνηση ότι η χθεσινή της απόφαση να προχωρήσει σε μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα έρχεται με καθυστέρηση και ότι θα έπρεπε να υιοθετηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το εισηγήθηκε η ίδια με επιστολή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συναρμόδιους υπουργούς, συνοδεύει η ΣΕΚ την έκφραση ικανοποίησης για τη χθεσινή εξέλιξη.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να  προχωρήσει – έστω και με καθυστέρηση – στη μείωση της φορολογίας των καυσίμων, ικανοποιεί το αίτημα της ΣΕΚ που υποβλήθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να μειωθούν οι φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, σε μια προσπάθεια φορολογικής αποσυμπίεσης της κοινωνίας», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση της συντεχνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πείστηκε η κυβέρνηση για μείωση στον φόρο καυσίμων

Κατά τη ΣΕΚ, η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση των φορολογιών, αφού η άνοδος του πληθωρισμού, που ανήλθε για τον Φεβρουάριο 2022 στο 6.6%, δεν της άφηνε άλλη επιλογή.

Ωστόσο, η ΣΕΚ αναμένει από την κυβέρνηση και μια σειρά άλλων μέτρων, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης αντιπληθωριστικής πολιτικής, που, κατά τη συνετχνία, ανάμεσα σ’ άλλα θα πρέπει:

(α)  Να εντατικοποιεί τους ελέγχους στην αγορά από όλες τις κρατικές αρμόδιες υπηρεσίες για να αποφεύγονται κρούσματα αισχροκέρδειας.

(β)  Να οδηγεί στην πλήρη επαναφορά και στην οριζόντια απόδοση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), η οποία εδώ και τέσσερα χρόνια καταβάλλεται κατά το ήμισυ. Η πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ στο σύνολό της χρειάζεται για να αποκατασταθεί η αγοραστική αξία των μισθών.

(γ) Να σχεδιασθεί ολοκληρωμένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για την εξοικονόμηση ενέργειας σε όλα τα επίπεδα (π.χ. νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κυβερνητικό και ημιδημόσιο τομέα). Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί εθνική υπόθεση σε ώρες κρίσιμες, όπως είναι αυτές που διανύουμε, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

(δ)  Να μελετηθεί εξ’ υπαρχής το κεφάλαιο φορολογία καυσίμων – κερδοφορία εταιρειών και να βρεθεί τρόπος να περιοριστούν τα μονοπώλια και ολιγοπώλια που υπάρχουν σ’ όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, π.χ. σε τράπεζες, καύσιμα κλπ.

(ε) Προς ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών θα πρέπει να αυξηθεί η φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους, να μειωθούν οι καθυστερημένοι φόροι και να ενισχυθούν οι πολιτικές για πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Όλα αυτά», καταλήγει η ΣΕΚ «αποτελούν σοβαρό προαπαιτούμενο, για να μπορεί το κράτος σε εποχή κρίσης να δίνει φοροελαφρύνσεις και να μειώνει φόρους».

Τη χθεσινή απόφαση χαιρέτισαν με ανακοινώσεις τους τα πλείστα κόμματα.