Μεγάλο ενθουσιασμό σε πολίτες και αρκετά τηλεφωνήματα ενδιαφέροντος προκάλεσε η είδηση ότι επιχειρείται η αναβίωση του Συνεργατισμού, με πρωτοβουλία του συνδικαλιστικού και αγροτικού κινήματος, καθώς και των εκπαιδευτικών που το οργάνωσαν, παρά το δύσκολο του εγχειρήματος, όπως αναφέρουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

Συγκεκριμένα, η γνωστοποίηση ότι συστάθηκε η Παγκύπρια Συνεργατική Εταιρεία Προώθησης Συνεργατισμού Λτδ, η οποία την Τρίτη είχε την πρώτη της γενική συνέλευση, εκλέγοντας και ηγεσία, σήμανε συναγερμό μεταξύ πολιτών, που έσπευσαν όχι μόνο να ενημερωθούν, αλλά και να γίνουν μέλη στη νέα εταιρεία, εισφέροντας το ποσό των 10 ευρώ. Το ενδιαφέρον, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνεργατικής Εταιρείας Προώθησης Συνεργατισμού Πανίκος Χάμπας, ήταν τέτοιο που επισπεύδει την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, που εξελέγη προχθές, για την ερχόμενη Δευτέρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ιδρύθηκε η εταιρεία για προώθηση ίδρυσης νέου συνεργατισμού

Στόχος της συνεδρίασης της 19μελούς Επιτροπής, όπως πληροφορούμαστε, είναι μεταξύ άλλων να υπάρξει συντονισμός όσον αφορά την είσπραξη των εισφορών, που αναμένεται να αυξηθούν, αφού θα υπάρξουν στοχευμένα καλέσματα από τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως συντεχνίες, αλλά και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της εταιρείας, η οποία θα επιδιώξει την εκπόνηση μελετών, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο είναι εφικτή και με ποιο τρόπο η λειτουργία ενός νέου Συνεργατικού Πιστωτικού Ιδρύματος.

Η εξέταση του περιβάλλοντος και των προοπτικών για αναβίωση του Συνεργατισμού είναι και ο στόχος της Παγκύπριας Συνεργατικής Εταιρείας Προώθησης Συνεργατισμού, η οποία έχει εγγραφεί ως εταιρεία στον Έφορο Συνεργατικών Εταιρειών στις 10 Δεκεμβρίου του 2021. Την προσπάθεια ανασύστασης του Συνεργατισμού υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, όπως ανακοινώθηκε και όπως φάνηκε από τα μέλη που εξελέγησαν την Τρίτη στην Επιτροπή, οι Συνεργατικές Εταιρείες Συμμετοχών, ο εμπορικός τομέας του Συνεργατισμού, οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, οι Σύνδεσμοι Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου ΣΑΚ, ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου, οι Σύνδεσμοι Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Στρατού, η Ένωση Κοινοτήτων και οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ, ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ, ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ.

Στην πρώτη γενική συνέλευση της Παγκύπριας Συνεργατικής Εταιρείας Προώθησης Συνεργατισμού που διεξήχθη την Τρίτη εξελέγησαν τα 19 μέλη της Επιτροπής της εταιρείας, τα οποία είναι η Αικατερίνη Μαρκουλλίδου, ο Πανίκος Αργυρίδης, ο Κυριάκος Χαραλάμπους, ο Γιαννάκης Ιωάννου, ο Χρίστος Τομπάζος, ο Μιχάλης Λύτρας, ο Πανίκος Χάμπας, ο Αντώνης Αντώνη, ο Ανδρέας Κιτρομιλίδης, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο Δημήτρης Κούλας, ο Πάμπος Ιωαννίδης, ο Νεόφυτος Ξενοφώντος, ο Απόστολος Σκουρουπάτης, ο Ακρίτας Ασπρής, ο Βάσος Παρτασίδης, ο Ευγένιος Ελευθερίου και ο Αναστάσης Γιαπάνης.Την ίδια μέρα τα μέλη της Επιτροπής της εταιρείας εξέλεξαν ομόφωνα πρόεδρο τον Πανίκο Χάμπα, ενώ διόρισαν ως γραμματέα τον Ευγένιο Ελευθερίου.

Λεφτά για μελέτες και δέσμευση για τις αρχές του Συνεργατισμού

Σε πρώτη φάση, στόχος των εισφορών που άρχισαν να συλλέγονται θα είναι η χρηματοδότηση των μελετών που θα εκπονηθούν για εξέταση της προοπτικής λειτουργίας ενός νέου Συνεργατικού Πιστωτικού Ιδρύματος. Η διαδικασία ανάθεσης σε οίκους ή σε άλλα ιδρύματα των μελετών θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής, που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, στο οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ στη Λευκωσία. Δεν αποκλείεται, όπως ανέφερε ο κ. Χάμπας στον «Φ», τη Δευτέρα να μπουν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το θέμα, σημειώνοντας πως στόχος είναι και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων για το ζήτημα.

Ο ίδιος ανέφερε πως η γνωστοποίηση του εγχειρήματος δημιούργησε ένα κύμα ενθουσιασμού στον κόσμο, παραδεχόμενος την ίδια ώρα πως το όλο εγχείρημα είναι δύσκολο και θα προχωρήσει μόνο εφόσον οι μελέτες που θα γίνουν δείξουν πως θα είναι βιώσιμο. Την ίδια ώρα, όμως, είπε πως είναι ένα εγχείρημα που οφείλουμε να το δοκιμάσουμε.

Εφόσον, είπε ο κ. Χάμπας, θα υπάρξει μια νέα συνεργατική τράπεζα, αυτή θα βασίζεται στις αρχές και αξίες του Συνεργατισμού. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ακόμα πως οι εισφορές που θα συλλέγονται για συμμετοχή στην Παγκύπρια Συνεργατική Εταιρεία Προώθησης Συνεργατισμού Λτδ θα διασφαλίζουν και μία μετοχή και μία ψήφο στην εταιρεία, συμπληρώνοντας πως στόχος είναι όλοι οι πολίτες να έχουν λόγο και ρόλο στην όλη προσπάθεια.

Σύμφωνα με τον κ. Χάμπα, η Επιτροπή θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες επαφές με τον Έφορο Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών αλλά και με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Αναφέρθηκε ακόμα στην στήριξη που πρόσφερε ο Συνεργατισμός τα προηγούμενα χρόνια στο σύνολο της κοινωνίας και πως στόχος είναι να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος, καθώς και ο ανταγωνισμός με τις εμπορικές τράπεζες με δανειοδότηση μεγάλων ντιβέλοπερ και παραχώρηση μεγάλων/υψηλών δανείων. Όπως αναφέρθηκε, το εγχείρημα στηρίζουν στο σύνολο τους οι συντεχνίες, όπως επιβεβαίωσε χθες μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο και ο γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, ο οποίος μάλιστα σημείωσε πως θα υπάρξει σύντομα σχετική εγκύκλιος προς τα μέλη της συντεχνίας για συμμετοχή τους στην εταιρεία.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Συνεργατισμός ως τράπεζα στον τόπο μας ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Φθινόπωρο του 2018, όταν τερματίστηκε και επίσημα η τραπεζική άδεια της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, με τη μεταφορά των καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων της στην Ελληνική Τράπεζα μετά από σχετική συμφωνία.