Επιδότηση αεροπορικών εταιριών για κάθε πρόσθετο επιβάτη πέραν του 40% της πληρότητας των αεροσκαφών τους για άλλους έξι μήνες ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, υιοθετώντας σχετική πρόταση του υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου.

Μιλώντας μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Καρούσος ανέφερε συγκεκριμένα πως το Σώμα ενέκρινε για άλλους έξι μήνες (για το πρώτο μισό του 2022) επέκταση του υφιστάμενου προσωρινού Σχεδίου Κινήτρων προς αεροπορικές εταιρείες «το οποίο συνάδει με το προσωρινό πλαίσιο για χαλάρωση των κρατικών ενισχύσεων, το οποίο έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο έληγε μέχρι και το τέλος του χρόνου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσθεσε, έχει αποφασίσει επέκταση του προσωρινού Σχεδίου και των χαλαρώσεων κατά έξι μήνες, όπως και αύξηση της οροφής και για αυτό ετοιμάστηκε και υποβλήθηκε προς το Υπουργικό Συμβούλιο σχετική πρόταση επέκτασης του υφιστάμενου Σχεδίου που εφαρμόζουμε, ώστε να συνάδει και με τα όρια και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επέκταση στα κίνητρα για τις αεροπορικές εταιρείες

Ο ίδιος εξήγησε ότι το προσωρινό Σχέδιο Κινήτρων έχει κριθεί ως πολύ αποτελεσματικό και έχει λειτουργήσει με επιτυχία, προσθέτοντας ότι «τα στατιστικά δείχνουν ότι το 2021 έχουμε πετύχει να έχουμε πτήσεις σε 158 προορισμούς, ενώ το 2019 είχαμε πτήσεις προς 150 προορισμούς».

Σημειώνεται ότι το σχετικό σχέδιο, που διαχειρίζεται για λογαριασμό του κράτους η Hermes Airports, χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Κυπριακή Δημοκρατία και απευθύνεται προς όλες τις αεροπορικές εταιρείες και χρησιμοποιεί ως βάση τον δείκτη πληρότητας αεροσκαφών, προνοώντας ότι το ρίσκο της κάλυψης της ζήτησης για ποσοστά πληρότητας αεροσκαφών μέχρι 40% το αναλαμβάνουν οι αεροπορικές εταιρείες. Για τον λόγο αυτό, όπως είχε ανακοινώσει παλαιότερα το Υπουργείο Μεταφορών, καταβάλλεται ως κίνητρο προς τις αεροπορικές εταιρείες ποσό ανά επιβάτη που προκύπτει από την πληρότητα των αεροσκαφών από 41% έως 70%.

Πάντως, πέραν της συγκράτησης και ενίσχυσης της αεροπορικής συνδεσιμότητας εν καιρώ πανδημίας, το σχέδιο φαίνεται να έχει τη δική του συνεισφορά και στις αφίξεις τουριστών φέτος, που από το Ιούνιο και μετά άρχισαν να ανακάμπτουν σε σχέση με το τραγικό 2020. 

Πολύ καλός σε αφίξεις τουριστών ο φετινός Νοέμβριος

Χθες, η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως η ετήσια αύξηση των αφίξεων συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο, με τις επισκέψεις να ανέρχονται σε 148.973, σε σύγκριση με 8.952 που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο 2020, καθώς και με 169.392 αφίξεις που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο 2019. Ως αποτέλεσμα, η μείωση στις αφίξεις για το πρώτο 11μηνο περιορίστηκε σε σχέση με το 2019 στο 52,4%.

Συγκεκριμένα για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 1.840.003 σε σύγκριση με 621.927 την ίδια περίοδο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 195,9% και μείωση 52,4% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019 (3.866.447 αφίξεις). 

Υπενθυμίζεται ότι και ο υφυπουργός Τουρισμού εκτίμησε μόλις την περασμένη εβδομάδα πως η μείωση για ολόκληρη τη φετινή χρονιά θα περιοριστεί στο 50% σε σχέση με το 2019, που ως γνωστόν ήταν και η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του κυπριακού τουρισμού όσον αφορά τις αφίξεις.

Αύξηση τον Νοέμβριο, όπως επίσης ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, κατέγραψαν και τα ταξίδια των κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό, αφού ανήλθαν σε 52.668, σε σύγκριση με 14.905 τον Νοέμβριο 2020, καταγράφοντας τριψήφια άνοδο 253,4% και μείωση 50,6% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2019. Οι κυριότερες χώρες από τις οποίες επέστρεψαν οι κάτοικοι Κύπρου τον Νοέμβριο 2021 ήταν η Ελλάδα με 42,5% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 12,6%.