Μειώθηκαν τα τετραγωνικά μέτρα (τ.μ) και καθορίστηκε ανώτατο εμβαδό των ακινήτων τα οποία θα επωφελούνται του μειωμένου φορολογικού συντελεστή 5% κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας, στο νέο νομικό πλαίσιο που επιχειρείται να εφαρμοστεί στην Κύπρο.

Στόχος είναι το μέτρο να παρέχεται στοχευμένα το μέτρο και να εξυπηρετεί τον κοινωνικό του σκοπό. Η Δημοκρατία για να γλυτώσει το πρόστιμο από την Κομισιόν η οποία κίνησε εναντίον της διαδικασία επί παραβάσει, καθώς διαπίστωσε πως ο μειωμένος ΦΠΑ 5% δεν επιβάλλετο στοχεύμενα και τον επωφελήθηκαν και ξένοι εκατομμυριούχοι επενδυτές που αγόρασαν πολυτελείς επαύλεις για να εξασφαλίσουν κυπριακό διαβατήριο στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος, ετοίμασε σχετικό νομοσχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ για μεταβίβαση γης

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, προβλέπει πως κατά την αγορά ή την ανέγερση ακινήτου, θα επιβάλλεται 5% ΦΠΑ για τα πρώτα 140 τ.μ της κύριας κατοικίας η οποία θα έχει μέγιστο εμβαδό 200 τ.μ. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, με αυτό τον τρόπο ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής θα παρέχεται στοχευμένα και μέσα στα πλαίσια που άπτονται της άσκησης της κοινωνικής πολιτικής που προβλέπει η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το κοινό σύστημα ΦΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως η νέα ρύθμιση που προτείνετε συνάδει με τις συστάσεις της ΕΕ για στοχευμένο μέτρο και δεν αμφισβητείτε ο κοινωνικός του σκοπός. Παράλληλα θεωρεί πως συνάδει και με τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η μέση κατοικία στην Κύπρο  είναι 140 τ.μ. Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν είχε κινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει κατά τη Δημοκρατίας τον περασμένο Ιούλιο ενώ στην προειδοποιητική της επιστολή είχε υποστηρίξει πως η χρήση του μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα ακίνητα, όπως γίνεται στην Κύπρο, δεν εξυπηρετεί κοινωνικούς σκοπούς.

Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας που είχαν αναφερθεί σε παλαιότερη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, το 2018 το κράτος είχε χάσει ποσό €165 εκατ.λόγω της χρήσης του μειωμένου φορολογικού συντελεστή από 3.726 φορολογούμενους, στους οποίους περιλαμβάνονται και ξένοι κροίσοι. Σήμερα ο νόμος ο οποίος είναι σε εφαρμογή από το 2016 προβλέπει πως ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής εφαρμόζεται για κοινωνικούς σκοπούς για τους Κύπριους πολίτες για τα πρώτα 200 τ.μ., ανεξαρτήτως του συνολικού εμβαδού ή της συνολικής αξίας της κατοικίας. Προηγουμένως η νομοθεσία προέβλεπε πως ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% επιβάλλεται για τα πρώτα 200 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού κατοικιών συνολικού εμβαδού 275 τ.μ. Τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο θα τεθεί στο μικροσκόπιο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Υπενθυμίζεται πως στη Βουλή εκκρεμεί και η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ η οποία προβλέπει ότι δεν θα προσφέρεται μειωμένος ΦΠΑ για κατοικίες μεγάλης αξίας. Επίσης προτείνει την εισαγωγή ανώτατων ορίων στην αξία κατοικίας ανά τετραγωνικό μέτρο, προκειμένου η ανέγερση, επέκταση και αγορά κατοικίας να υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Με την πρόταση νόμου διαφωνεί το υπουργείο Οικονομικών.