Οι νέοι πανευρωπαικοί κανόνες στο ΦΠΑ αγγίζουν και το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Κύπρο. Από την 1η Ιουλίου 2021 θα τεθούν σε ισχύ νέοι κανόνες για το ΦΠΑ, οι οποίοι θα προσφέρουν στις επιχειρήσεις σε όλη την ΕΕ ένα πιο απλό και ομοιόμορφο σύστημα διαχείρισης. Το γεγονός αυτό επηρεάζει άμεσα και το τι θα ισχύει για αυτήν μορφή εμπορίου και στα δέματα μέσω ταχυδρομείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέοι κανόνες ΦΠΑ για ηλεκτρονικό εμπόριο από 1η Ιουλίου

Εξ αφορμής της πιο πάνω οδηγία ανατρέξαμε στα Κυπριακά Ταχυδρομείαν και παραθετουμε πιο κάτω τι θα ισχύει για τα δέματα στην Κύπρο.

Οφείλετε να καταβάλετε τους εισαγωγικούς δασμούςΦΠΑ και φόρους κατανάλωσης, ανάλογα με την περίπτωση. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις όπως δώρο από ιδιώτη σε ιδιώτη.  Δυνατότητα απαλλαγής από εισαγωγικό δασμό, φόρους κατανάλωσης  και ΦΠΑ σε αποστολές η αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τα €45. Εάν πρόκειται για καπνικά προϊόντα / αλκοολούχα ποτά/αρώματα και κολόνιες,  η απαλλαγή δυνατόν να παραχωρείται νοουμένου ότι η ποσότητα των ειδών αυτών δεν υπερβαίνει τις επιτρεπόμενες ποσότητες. Για να είναι δυνατή η παραχώρηση της απαλλαγής, τα δώρα πρέπει, να έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα π.χ. γενέθλια, επέτειος, να αποστέλλονται από ένα ιδιώτη σε τρίτη χώρα προς ιδιώτη στην Κύπρο χωρίς οποιασδήποτε μορφής πληρωμή ή προορίζονται για προσωπική η οικογενειακή χρήση του παραλήπτη και να μην έχουν από τη φύση ή το χαρακτήρα τους οποιοδήποτε εμπορικό ενδιαφέρον.

Δυνατότητα απαλλαγής από εισαγωγικό δασμό και ΦΠΑ σε δέματα η αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τα €17.09. Από 1/7/2021 η απαλλαγή από το ΦΠΑ  καταργείται. Επίσης υπάρχει δυνατότητα απαλλαγής από εισαγωγικούς δασμούς εάν η αξία του δέματος δεν υπερβαίνει τα  €150. Η απαλλαγή δεν παραχωρείται σε καπνικά και αλκοολούχα καθώς και στα αρώματα ή κολόνιες. Για δέματα πέραν των €150 ο σισαγωγικός δασμός και ΦΠΑ καταβάλλονται.

Όσον αφορά τα μεταχειρισμένα είδη επιβαρύνονται με τον ίδιο συντελεστή εισαγωγικού δασμού και φόρου ως να ήταν καινούργια. Εκείνο που διαφέρει είναι η αξία.

Τι ισχύει μέχρι και την 30η Ιουνίου 2021

Τα δέματα των οποίων η αξία δεν υπερβαίνει τα €17.09, απαλλάσσονται  από τον εισαγωγικό δασμό και το ΦΠΑ, με εξαίρεση τα καπνικά, αλκοολούχα, αρώματα και κολόνιες. Από την 1/7/21 τα εν λόγω εμπορεύματα απαλλάσσονται μόνο από τον εισαγωγικό δασμό. Ενώ τα δέματα με αξία από €17.09 μέχρι τα €150 απαλλάσσονται μόνο από τους εισαγωγικούς δασμούς με εξαίρεση τα καπνικά, αλκοολούχα, αρώματα και κολόνιες, ενώ ο ΦΠΑ καταβάλλεται.

Όσον αφορά τα δέματα μη εμπορικού χαρακτήρα με αξία που δεν υπερβαίνει τα €45  από ιδιώτη σε τρίτη χώρα προς ιδιώτη στην Κύπρο, απαλλάσσονται από τον εισαγωγικό δασμό, το ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης.

Δασμολογητέα αξία και εισαγωγικοί δασμοί

Κύρια βάση για τον υπολογισμό της δασμολογητέας αξίας είναι η συναλλακτική αξία, δηλ. η αξία που πράγματι πληρώθηκε συν τα έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης. Τα εμπορεύματα που εισάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ υπόκεινται σε εισαγωγικούς δασμούς, το ύψος των οποίων εξαρτάται κυρίως από τη δασμολογική κατάταξη, τη χώρα καταγωγής και την αξία. Οι δασμοί υπολογίζονται επί της τελωνειακής αξίας που περιλαμβάνει την τιμή αγοράς, συν τα έξοδα, όπως π.χ. έξοδα μεταφοράς και ασφάλεια.