Άλλες δύο προσφυγές κατά της απόφασης της Βουλής για τις πολιτογραφήσεις, καταχώρησε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι νέες προσφυγές καταχωρήθηκαν μετά τη δημοσίευση, στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, της Απόφασης που ενέκρινε κατά πλειοψηφία στις 22 Απριλίου η Βουλή.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγοι και Αλληλεγγύη, με την Απόφαση ζητούν να εξαιρεθούν από την αξιολόγηση του ενδιάμεσου πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, λόγω του ασυμβίβαστου που υποστηρίζουν ότι υπάρχει εναντίον τους, επειδή είχαν διατελέσει υπουργοί της κυβέρνησης κατά την περίοδο που έλαβε αποφάσεις για τις πολιτογραφήσεις.

Η Απόφαση της Βουλής δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα στις 10 Μαϊου, ωστόσο, η πρώτη προσφυγή από τον κ. Σαββίδη εναντίον της απόφασης, καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο στις 28 Απριλίου. Οι λόγοι που οδήγησαν στις δύο νέες προσφυγές είναι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν μετά τη δημοσίευση της Απόφασης της Βουλής.

Για τη Δευτέρα 17/5 είχε οριστεί η πρώτη προσφυγή για προγραμματισμό από το Ανώτατο, ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε να αναβληθεί, λόγω των νέων προσφυγών που κατέθεσε. Η μια προσφυγή καταχωρήθηκε εκ μέρους του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη και η δεύτερη εκ μέρους του ίδιου του Γενικού Εισαγγελέα. Οι δύο νέες προσφυγές έχουν το ίδιο σκεπτικό και αιτιολογία με την πρώτη, με την οποία ζητείτο η ακύρωση της απόφασης της Βουλής για τις πολιτογραφήσεις, η οποία, σύμφωνα με τους αιτητές, συγκρούεται με το Σύνταγμα, την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, με το νόμο για τις Ερευνητικές Επιτροπές, καθώς και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Ενώπιον του δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας υποστήριξε πως μετά τη δημοσίευση της Απόφασης της Βουλής προκύπτουν πρόσθετα θέματα για να συζητηθούν, τα οποία αφορούν τη νομιμότητα της απόφασης. Μεταξύ άλλων, διερωτήθηκε κατά πόσο η Απόφαση της Βουλής θα έπρεπε να σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την υπογράψει ή να την αναπέμψει, όπως γίνεται και με τους νόμους. Τη Βουλή εκπροσώπησε ο νομικός Χρίστος Κληρίδης, ο οποίος ανέφερε πως πρόκειται για πολιτική απόφαση. Επίσης, ήγειρε και θέμα, τονίζοντας πως δεν μπορούν να υπάρχουν στο δικαστήριο τρεις προσφυγές για το ίδιο ζήτημα.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η Απόφαση της Βουλής δεν έχει δεσμευτική ισχύ και αποτελεί απλά μια σύσταση του νομοθετικού σώματος. Η υπόθεση ορίστηκε για το τέλος του μήνα, για να δώσει οδηγίες το Δικαστήριο για να καταχωρήσει ένσταση η Βουλή. Επίσης, μέχρι τότε, ο Γενικός Εισαγγελέας θα αποφανθεί κατά πόσο θα αποσύρει την πρώτη προσφυγή…