Τις επίσημες πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την πρόσβαση των δανειοληπτών στη δικαιοσύνη, για υποθέσεις καταχρηστικών ρητρών αλλά και για τις εκποιήσεις, αναμένουν να λάβουν σήμερα ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη, για να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν αύριο Πέμπτη στην κρίσιμη ψηφοφορία για το αναθεωρημένο κείμενο του προϋπολογισμού του 2021.

Μέχρι στιγμής, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά, εν αναμονή δεσμευτικής τοποθέτησης της κυβέρνησης. Παρά την εκταταμένη αναθεώρηση του προϋπολογισμού και τις δεσμεύσεις του κυβερνητικού στρατοπέδου για προώθηση μια σειράς κοινωνικών πολιτικών, ο προϋπολογισμός ακόμη δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία και όπως φαίνεται το πάρε-δώσε θα συνεχιστεί μέχρι την υστάτη.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου δεν θα κατατεθούν νομοσχέδια που να ρυθμίζουν το ζήτημα της προσφυγής δανειοληπτών στη δικαιοσύνη ή το θέμα των εκποιήσεων. Όπως μας λέχθηκε, υπουργοί ανέλαβαν να προχωρήσουν σε κάποιες άλλες διευθετήσεις για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των δανειοληπτών στη δικαιοσύνη. Ουσιαστικά, σήμερα αναμένεται να ληφθεί πολιτική απόφαση, είτε για τη λειτουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα επαρχιακά δικαστήρια, είτε για τη λειτουργία τέτοιας δικαιοδοσίας μόνο στη Λευκωσία, για εξέταση χρηματοοικονομικών υποθέσεων.

Μάλιστα, για να ενισχυθούν και να γίνουν πιο πειστικές οι προθέσεις της κυβέρνησης, την Παρασκευή θα συζητηθεί εκτάκτως στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών το νομοσχέδιο για θέσπιση ειδικής δικαιοδοσίας στο πλαίσιο των επαρχιακών δικαστηρίων, με στόχο την ερχόμενη εβδομάδα να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση. Μέσω της ειδικής δικαιοδοσίας θα εκδικάζονται διαφορές που προκύπτουν από πιστωτικές διευκολύνσεις μεταξύ δανειολήπτη και πιστωτή, αναφορικά με το ποσό της πιστωτικής διευκόλυνσης η οποία παρουσιάζει καθυστέρηση ή υπέρβαση και η οποία έχει τερματιστεί. Επίσης, θα εξετάζονται υποθέσεις πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου που αποτελεί εξασφάλιση πιστωτικής διευκόλυνσης, δηλαδή θέματα εκποιήσεων, καθώς και υποθέσεις αξιόγραφων που αποκτήθηκαν τη χρονική περίοδο 2008-2013. 

Στο μεταξύ, η ΕΔΕΚ, πέραν των πολιτικών αποφάσεων για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, αναμένει απαντήσεις για τις προαγωγές των εθελοντριών, το κόστος των οποίων φέτος υπολογίζεται στις €700 χιλ. Επίσης, αναμένει απαντήσεις για την επαναφορά, στο πλαίσιο συγκεκριμένων κριτηρίων, της Δήλωσης Πολιτικής για τα αγροτεμάχια, για σκοπούς οικιστικής ανάπτυξης (μεμονωμένη κατοικία).

Το απόγευμα τα σπουδαία 

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, για να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Κάποια από τα μέλη της ΕΔΕΚ φαίνεται πως είναι ικανοποιημένα από την αποδοχή μεγάλου αριθμού αιτημάτων τους από την κυβέρνηση. Από την άλλη, οι βουλευτές της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου και Ηλίας Μυριάνθους απαιτούν όπως, πριν λάβουν την τελική τους απόφαση, να έχουν στα χέρια τους τις πολιτικές θέσεις της κυβέρνησης για το θέμα του δικαστηρίου χρηματοοικονομικών διαφορών. Οι δύο βουλευτές (πιο έντονα, δημοσίως, ο κ. Μυριάνθους) δηλώνουν πως δεν πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, εάν δεν διαπιστώσουν πως διασφαλίζονται αξιόπιστα τα δικαιώματα των δανειοληπτών. Η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου αναμένεται να είναι μακρά, καθώς, όπως φαίνεται, επικρατούν δύο σχολές σκέψεις. Πάντως, θα είναι ό,τι χειρότερο για την ΕΔΕΚ, λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, να εμφανιστεί διασπασμένη, με κίνδυνο να επηρεαστεί η συναμική της ανάμεσα στους ψηφοφόρους. Τον κίνδυνο αυτό φαίνεται να αναγνωρίζουν όλοι στο κόμμα.