Την ώρα που ετοιμαζόμασταν για ένα ακόμη ισχυρό τουριστικό έτος, η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε και «έσβησε» τις μηχανές. Χωρίς αμφιβολία το 2020 αποτελεί μία από τις χειρότερες χρονιές για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και συνεπώς οι μεταφορές δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες. Στην Κύπρο η εικόνα δεν είναι ευχάριστη.

Η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου μειώθηκε απότομα, το ίδιο και οι προσφερόμενοι προορισμοί αλλά και οι αεροπορικές εταιρείες. Το Insider επιχειρεί να εξετάσει τους παλμούς των κυπριακών αεροδρομίων μέσα από τα δεδομένα της τριετίας 2018-2020 (μέχρι τον Αύγουστο), αναλύοντας στοιχεία της Hermes Airports.

ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Η Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, παρατηρεί ότι όπως ήταν αναμενόμενο εξαιτίας του lockdown η επιβατική κίνηση κατά την διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2020 έχει μειωθεί κατά 96.4% σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο με την άρση μέτρων, καταγράφτηκε αύξηση στην κίνηση. Βασική προϋπόθεση βέβαια παραμένει η επιδημιολογική εικόνα της κάθε χώρας στη βάση της οποίας κατατάσσονται οι διάφορες χώρες στις κατηγορίες Α,Β και Γ.

«Αναμφίβολα η πανδημία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τομέα των αερομεταφορών και κατ’ επέκταση τον τουρισμό, με εμφανείς επιπτώσεις στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η επιβατική κίνηση κατά την διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2020 έχει μειωθεί κατά 96.4%, ενώ αντίστοιχο, περίπου, ποσοστό ισχύει και για τα κυπριακά αεροδρόμια. Από την ημέρα επαναλειτουργίας των αεροδρομίων υπήρξε μια ανοδική τάση αρχικά τον Ιούλιο και Αύγουστο όμως δυστυχώς οι υποβαθμίσεις των χωρών λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων τους έχει οδηγήσει σε αρκετές ακυρώσεις πτήσεων και χαμηλούς δείκτες πληρότητας τις τελευταίες εβδομάδες».

Παρόλο που το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο, η κ. Κουρούπη παρουσιάζεται αισιόδοξη καθώς μέσα από την πανδημία μπορούν να αναδειχθούν συγκεκριμένες ευκαιρίες για την Κύπρο και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος.

«Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για το μέλλον των αεροδρομίων και των αερομεταφορών καθώς όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική εικόνα των χωρών αλλά και από το πόσο σύντομα θα εισαχθεί το εμβόλιο στην αγορά. Υπάρχουν βέβαια και ευκαιρίες τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλοι οι φορείς του τουρισμού, με κατάλληλο προγραμματισμό και στοχευμένη προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό προετοιμάζοντας πλέον την επόμενη χρονιά».

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Σύμφωνα με στοιχεία των κυπριακών αεροδρομίων, κατά το 2018 δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο συνολικά 67 αεροπορικές εταιρείες, το 2019 ανέβηκαν στις 70 εκ των οποίων 6 καινούργιες, και το 2020 (μέχρι και τον Αύγουστο) μειώθηκαν δραματικά στις 29.

ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Τα τελευταία χρόνια τα δύο αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου έχουν αποτελέσει το σημείο έναρξης ταξιδιών προς εκατοντάδες προορισμούς και παρά την πανδημία του κορωνοϊού, τουλάχιστον για φέτος συνολικά, οι προορισμοί μειώθηκαν σχεδόν κατά 30%. Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας και για τα δύο αεροδρόμια, το 2018 προσέφεραν 161 δρομολόγια , το 2019 προσέφεραν 150 και το 2020 προσέφεραν 95 δρομολόγια. Σημειώνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί το ένα αεροδρόμιο να σταματούσε δρομολόγιο προς το Χ προορισμό αλλά να συνεχιζόταν από το άλλο, διατηρώντας έτσι την συνδεσιμότητα της Κύπρου με χώρες του εξωτερικού.

Την πιο αισθητή μείωση δρομολογίων καταγράφει το αεροδρόμιο Λάρνακας, αφού το 2018 είχε 110 δρομολόγια, το 2019 είχε 100 και φέτος μόλις 57. Από αυτά φέτος, τα 49 δρομολόγια έχουν διατηρηθεί κατά την τριετία όπου εξετάζουμε, ενώ 6 δρομολόγια είναι καινούργια.

Όσον αφορά το αεροδρόμιο Πάφου, το 2018 είχε 51 δρομολόγια, το 2019 είχε 50 και φέτος έπεσε στα 38. Σταθερά στην τριετία παραμένουν 33 δρομολόγια, ενώ για φέτος έχουμε 5 καινούργια δρομολόγια.

ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΣΕΡΙ

Η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια είναι επίσης ένας παράγοντας που αξίζει να εξεταστεί, καθώς η πανδημία έβαλε φρένο στα απανωτά ρεκόρ της επιβατικής κίνησης της Κύπρου. Κατά το 2018 η επιβατική κίνηση είχε φτάσει τους 10,939,428 συνολικούς επιβάτες, το 2019 ανέβηκε στους 11,273,748 και όπως ήταν επόμενο, ο αριθμός έπεσε φέτος στους 1,690,163 συνολικούς επιβάτες (μέχρι τον Αύγουστο) σύμφωνα με στοιχεία της Hermes Airports.

Όσον αφορά το αεροδρόμιο Λάρνακας – το οποίο διατηρεί τον κυπριακό τουρισμό ψηλά, η επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε από 8,067,037 συνολικούς επιβάτες το 2018 και 8,229,346 το 2019 σε μόλις 1,260,120 συνολικούς επιβάτες (μέχρι τον Αύγουστο). Σχεδόν δηλαδή το ένα δέκατο προηγούμενων χρόνων και κοντά στο 75% του φετινού συνόλου.

Και το αεροδρόμιο της Πάφου προσγειώθηκε απότομα αναφορικά με την επιβατική κίνηση. Εκεί οι αριθμοί διαμορφώθηκαν ως εξής: 2,872,391 συνολικοί επιβάτες το 2018, 3,044,402 το 2019 και μόλις 430,043 συνολικοί επιβάτες (μέχρι τον Αύγουστο).

Πιο αναλυτικά για το πώς διαμορφώθηκε η επιβατική κίνηση στα δύο αεροδρόμια μπορείτε να δείτε στους Πίνακες 1,2,3, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου φέτος όπου ίσχυε η καραντίνα.

 

 

 

 

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι και τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2020 ο αριθμός των αεροσκαφών ανήλθε στα 121 εγγεγραμμένα στο Κυπριακό Μητρώο Εγγραφής Πολιτικών Αεροσκαφών που διατηρεί το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας στην ιστοσελίδα του, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για το 2019 ανήλθε στα 118.

Συγκεκριμένα, στο Μητρώο υπάρχουν εγγεγραμμένα 11 μεγάλα αεροσκάφη, 78 ελαφρά αεροσκάφη και  32 υπερέλαφρες αεραθλητικές πτητικές μηχανές και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σημειώνεται όπως πως από τα 121 αεροσκάφη, τα 103 έχουν δηλωμένη ως βάση τους την Κύπρο και συγκεκριμένα τις περιοχές Λάρνακα, Πάφο, Λακατάμια, Ακρωτήρι και Δεκέλεια, ενώ 7 αεροσκάφη έχουν δηλωμένη ως βάση τους την Σαουδική Αραβία, 9 αεροσκάφη έχουν σαν βάση τους την Ελλάδα, 1 την Ισπανία / Λιθουανία και 1 την Ιρλανδία. 

Από το περιοδικό Insider (Τεύχος Οκτωβρίου 2020)