Μην το πείτε παραέξω, αλλά η ελκυστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου ως επενδυτικού προορισμού είναι, για να χρησιμοποιήσω μια βρετανική έκφραση, not half bad (εντυπωσιακά υψηλή). Καθώς η αναταραχή της κρίσης των βρετανικών κρατικών ομολόγων (gilt) πριν από 18 μήνες εξαφανίζεται από τη συλλογική μνήμη της αγοράς, τα περιουσιακά στοιχεία σε στερλίνα όχι μόνο φαντάζουν σχετικά φθηνά, αλλά μπορεί ακόμη και να ξεπερνούν τις αποδόσεις των ανταγωνιστών τους.

Το θετικότερο τους χαρακτηριστικό είναι ότι οι πραγματικές αποδόσεις των gilt, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, βρίσκονται κοντά στο να γίνουν απότομα θετικές για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου του Ηνωμένου Βασιλείου πλησιάζουν σε υψηλό τριών μηνών και είναι μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες των ομολόγων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, ακόμη και της Ελλάδας. Μια έρευνα μεταξύ θεσμικών επενδυτών της JPMorgan Chase που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι τα βρετανικά ομολογιακά funds είναι τα πιο bullish εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, με ποσοστό μεγαλύτερο από το 84% να έχει καθαρή θετική θέση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την έρευνα της JPM σε αντίστοιχα funds αμερικανικών κρατικών ομολόγων που δείχνει την ουδέτερη θέση στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Οι επενδυτές οι οποίοι εδρεύουν στις ΗΠΑ μπορεί να μπουν στον πειρασμό να αναζητήσουν διαφοροποίηση στο εξωτερικό. Οι ροές στα παγκόσμια ομολογιακά funds αυξάνονται για μια περίοδο 16 συναπτών εβδομάδων, που αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America στα μέσα Φεβρουαρίου. Οι διαχειριστές κεφαλαίων θα πρέπει να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις στο να τοποθετούνται απλώς σε δολάριο, κάτι που ήταν μια εμβληματική πολιτική από την πανδημία και πέρα, η οποία όμως μπορεί πια να έχει κάνει τον κύκλο της.

Πώς η Βρετανία και η στερλίνα ξαναγίνονται επενδυτική ευκαιρία
Η απόδοση των βρετανικών κρατικών ομολόγων έχει υπερσκελίσει εκείνη βασικών Ευρωπαίων ανταγωνιστών της

Ασφάλεια

Η προσφορά βρετανικών κρατικών ομολόγων φαίνεται πιθανό να αυξηθεί κατά σχεδόν 10% φέτος, στα 260 δισεκατομμύρια λίρες (330 δισεκατομμύρια δολάρια). Δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα του Η.Β. (Bank of England) δεν επανεπενδύει πλέον τα έσοδα των ομολόγων που ωριμάζουν από τα assets αξίας 735 δισεκατομμύρια λιρών που διατηρεί στον ισολογισμό της και πωλεί ενεργά ορισμένα ομόλογα μακράς λήξης, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τους οποίους οι αποδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένουν σχετικά υψηλές.

Τα σημάδια, ωστόσο, τα οποία άφησε η κατάρρευση των βρετανικών ομολόγων του Σεπτεμβρίου του 2022 καθιστούν απίθανο μια βρετανική κυβέρνηση οποιασδήποτε απόχρωσης να επιχειρήσει ξανά να λανσάρει ένα πρόγραμμα μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών, παρέχοντας στην αγορά έναν βαθμό ασυλίας από τη δημοσιονομική σπατάλη.

Τα περιθώρια εταιρικών ομολόγων σε στερλίνα είναι μεγαλύτερα από αυτά σε ευρώ και συγκρίνονται επίσης ευνοϊκά με τα αντίστοιχα των ΗΠΑ. Οι ξένοι εταιρικοί εκδότες εκμεταλλεύονται την αυξημένη όρεξη των επενδυτών να εκδώσουν χρέος σε στερλίνα, με 48 νέες συμφωνίες συνολικά μέχρι στιγμής φέτος που συγκεντρώνουν £32 δισεκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, η γερμανική εταιρεία ακινήτων Vonovia έλαβε εξαιρετικά ισχυρή ζήτηση για το πρώτο της ομόλογο σε στερλίνα τον Ιανουάριο. Υπάρχει, επίσης, ένας εγχώριος άνεμος για πιστώσεις σε στερλίνα, καθώς τα συνταξιοδοτικά ταμεία του Ηνωμένου Βασιλείου εκφορτώνουν τις υποχρεώσεις τους από τα προγράμματα συνταξιοδότησης τελικού μισθού σε εξειδικευμένους ασφαλιστές. Αυτά τα οχήματα εξαγοράς ευνοούν τις υψηλότερες αποδόσεις που προσφέρουν τα εταιρικά ομόλογα σε σχέση με τους κρατικούς τίτλους.

gfhfhfh
Το εταιρικό χρέος σε στερλίνα κλείνει την ψαλίδα με το αντίστοιχο σε ευρώ

Μετατοπίσεις

Ενώ τα περιουσιακά στοιχεία σε στερλίνα δεν έχουν προσφέρει πολλά σε υπεραπόδοση τα τελευταία χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται και πάλι ενδιαφέρον, έστω και μόνο για προβλέψιμα θετικές αποδόσεις σε σύγκριση με αλλού. Η Βρετανία διολίσθησε σε ύφεση το β’ εξάμηνο του 2023, ωστόσο οι προοπτικές για φέτος είναι λίγο πιο φωτεινές. Η πίεση στη γερμανική αγορά ακινήτων δρα παραλυτικά στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να ανησυχεί περισσότερο για τον περιορισμό του πληθωρισμού, παρά για την τόνωση της ανάπτυξης. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ενθαρρύνει ορισμένες μετατοπίσεις κατανομής περιουσιακών στοιχείων μακριά από το δημόσιο χρέος της ζώνης του ευρώ.

Επιπλέον, η βρετανική λίρα – στερλίνα είναι το ισχυρότερο διεθνώς σημαντικό νόμισμα φέτος έναντι του πανίσχυρου δολαρίου. Και μπορεί να προσφέρει περαιτέρω θετικές εκπλήξεις, με την ειδικό του Bloomberg Intelligence G10 FX, Audrey Childe-Freeman, να αναμένει η λίρα να ενισχυθεί σε εύρος 1,30 $ έως 1,35 $, σε σύγκριση με το περίπου $1,26 που κινείται επί του παρόντος.

fdgdgdfg
Η στερλίνα έχει κερδίσει έναντι όλων των διεθνώς σημαντικών νομισμάτων πλην του δολαρίου φέτος

Χρηματιστηριακές ευκαιρίες

Οι επενδυτές σε μετοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχασαν χρήματα το περασμένο έτος, αλλά τουλάχιστον αυτό σημαίνει ότι δύσκολα αυτές μπορούν να θεωρηθούν πια ακριβές. Ο κύριος δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται με σχέση τιμής προς κέρδη 10, λιγότερο από το ήμισυ του δείκτη S&P 500.

Σε βάση δείκτη τιμής προς λογιστική αξία μετοχής (P/B), βρίσκεται λίγο υψηλότερα από το ένα τρίτο της αποτίμησης του αμερικανικού δείκτη. Επιπλέον, οι φήμες για κατάρρευση της βρετανικής χρηματιστηριακής αγοράς μάλλον είναι υπερβολικές, καθώς η Shein με έδρα τη Σιγκαπούρη λέγεται ότι σκέφτεται να εισαχθεί στο Λονδίνο – σε εκτιμώμενη αξία 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα αποτελούσε ρεκόρ για την αγορά της βρετανικής πρωτεύουσας.

Το οικονομικό σκηνικό του Ηνωμένου Βασιλείου γίνεται όλο και πιο ευνοϊκό. Η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα τρίμηνα, αν και μετρίως. Ο πληθωρισμός στο Η.Β. αναμένεται να μειωθεί κάτω από τον στόχο του 2% της BoE από τον Απρίλιο, με τις τιμές της ενέργειας να μειώνονται και τον πληθωρισμό των τιμών στα καταστήματα να υποχωρεί ταχέως. Το Bloomberg Economics αναμένει ότι οι αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή θα παραμείνουν αδύναμες για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους.

Η χρηματιστηριακή αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται φθηνή, το δημόσιο χρέος προσφέρει αποδόσεις άνω του 4%, τα υψηλής ποιότητας εταιρικά ομόλογα είναι διαθέσιμα με αποδόσεις άνω του 5% και η στερλίνα φαίνεται έτοιμη να ενισχυθεί. Τα περιουσιακά στοιχεία σε στερλίνα προσφέρουν μια επιλογή χαμηλού κινδύνου, έως ότου οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια αργότερα μέσα στο έτος – οπότε έτσι κι αλλιώς οι παγκόσμιοι κατανεμητές περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να επανεξετάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Απόδοση – Επιμέλεια – Επιλογή Κειμένων (2019-2024): Γ.Δ. Παυλόπουλος