• Με τη δύναμη της επιστήμης, συνεχίζουμε να σώζουμε και να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο

Με τη δύναμη της επιστήμης, συνεχίζουμε να σώζουμε και να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο σκοπός, μας ενεργοποιεί καθημερινά στην MSD – γνωστή ως Merck & Co., Inc., Rahway, ΝJ, στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Για περισσότερα από 130 χρόνια, η MSD δίνει ελπίδα στην ανθρωπότητα μέσω της ανάπτυξης σημαντικών φαρμάκων και εμβολίων. Φιλοδοξούμε να είμαστε η κορυφαία βιοφαρμακευτική εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης στον κόσμο και σήμερα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της έρευνας για την παροχή καινοτόμων λύσεων υγείας που προάγουν την πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών σε ανθρώπους και ζώα. Καλλιεργούμε ένα ποικίλο και χωρίς αποκλεισμούς ανθρώπινο δυναμικό και καθημερινά λειτουργούμε υπεύθυνα με στόχο ένα ασφαλές, βιώσιμο και υγιές μέλλον για όλους τους ανθρώπους και την κοινωνία.

Η Εταιρική Ευθύνη βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε προσπάθειάς μας και στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες, δημιουργώντας μακροπρόθεσμη αξία για την κοινωνία, αλλά και για την ίδια την Εταιρεία:

(i) Πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας: Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν περισσότερα και πιο παραγωγικά χρόνια χάρη και στη βελτίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης. Δυστυχώς, η πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και εμβόλια δεν είναι για όλους τους ανθρώπους η ίδια. Σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχουν φραγμοί στην πρόσβαση και στην ποιοτική φροντίδα. Στην MSD, με γνώμονα ότι η υγεία αποτελεί το υπέρτατο αγαθό στο οποίο δικαίωμα έχουν όλοι, συμβάλλουμε μέσω συνεργασιών ή και με δικές μας πρωτοβουλίες στη διοχέτευση των φαρμακευτικών μας προϊόντων σε όλους όσοι τα έχουν ανάγκη.

(ii) Εργαζόμενοι: Το ανθρώπινο δυναμικό μιας Εταιρείας αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο για την επίτευξη των στόχων και του οράματός της. Η ενίσχυση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, η δημιουργία νέων επαγγελματικών δεξιοτήτων, οι ιδέες και η αφοσίωση του προσωπικού αποτελούν τα κύρια συστατικά που χρειάζονται για να μπορέσει μια Εταιρεία να υλοποιήσει τους στόχους της. Για εμάς στην MSD, οι εργαζόμενοί μας είναι ο πιο πολύτιμός μας πόρος.

(iii) Περιβάλλον: Ως μια διεθνής Εταιρεία, όλοι εμείς στην MSD αναγνωρίζουμε ότι οι ενέργειές μας έχουν άμεσο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Γι’ αυτό και στους άξονες των προτεραιοτήτων μας εντάσσεται η προστασία του περιβάλλοντος, υλοποιώντας διάφορες δράσεις όπως: εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση της χρήσης νερού, αποδοτική χρήση των πρώτων υλών και υπεύθυνη διαχείριση των αποβλήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως Εταιρεία έχουμε θέσει τον μεγαλεπήβολο στόχο έως το 2025 η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές.

(iv) Δεοντολογία & Αξίες: Στην MSD υιοθετούμε και εφαρμόζουμε τον κώδικα δεοντολογίας και ακολουθούμε πιστά και αυστηρά τις ηθικές πρακτικές πωλήσεων και μάρκετινγκ.

Τομείς εστίασης

Οι τομείς στους οποίους εστιάζει σήμερα η MSD είναι η ογκολογία, τα εμβόλια, τα λοιμώδη νοσήματα (πχ COVID-19, HIV κ.α.) και οι καρδιομεταβολικές διαταραχές. Ως μια από τις κύριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα τον εμβολίων, και καθώς η πρόληψη είναι το ήμισυ του παντός, χαιρετίζουμε τις αποφάσεις της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμού τα τελευταία δύο χρόνια: Την επέκταση του εμβολιασμού έναντι περισσοτέρων ασθενειών (ανεμοβλογιά, ηπατίτιδα Α κ.α.) στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, αλλά και την συμπερίληψη νέων πληθυσμιακών ομάδων στους δωρεάν εμβολιασμούς, όπως για παράδειγμα των αγοριών έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων – HPV, και των ατόμων μεταξύ 60-75 ετών κατά του έρπητα ζωστήρα.

Ο ιός HPV είναι μια ιογενής λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του αιδοίου, του κόλπου, του πέους και του στοματοφάρυγγα, καθώς επίσης και γεννητικά κονδυλώματα. Πρόληψη έναντι του HPV μπορεί να προσφέρει ο εμβολιασμός και αποτελεί μεγάλο δώρο για τους έφηβους στη χώρα μας, ο δωρεάν εμβολιασμός τους στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ.

Η σημαντικότητα του εμβολιασμού αγοριών έναντι του HPV έγκειται στο γεγονός ότι αυτός συνδέεται άμεσα με τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μέχρι το 2030. Στόχος ο οποίος περιλαμβάνεται και στο Europe Beating Cancer Plan, σύμφωνα με το οποίο για να εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και άλλοι καρκίνοι που προκαλούνται από τον HPV, απαιτείται ο εμβολιασμός τουλάχιστον του 90% των κοριτσιών και η σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού των αγοριών, μέχρι το 2030. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός αγοριών έναντι του HPV εμπίπτει στις άμεσες προτεραιότητες της Κυπριακής Εθνικής Στρατηγικής Καρκίνου (Ιανουάριος, 2019).

Προτεινόμενη ηλικία εμβολιασμού για τον HPV είναι τα 11-12 έτη για αγόρια και κορίτσια. Τα νεότερα, ωστόσο, από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικά, καθώς πλέον ο δωρεάν εμβολιασμός είναι εφικτός και για τα παιδιά που μπορεί να είχαν χάσει το καθορισμένο ηλικιακό πλαίσιο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από τα μέσα Απριλίου όλα τα αγόρια που έχουν γεννηθεί μετά την 01-01-2008 και τα κορίτσια που έχουν γεννηθεί μετά την 01-01-2004, και είναι άνω των 11 ετών, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν σε γιατρό συμβεβλημένο με το ΓΕΣΥ. Στις επίσημες ενδείξεις του εμβολίου HPV περιλαμβάνεται η πρόληψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας, αιδοίου, κόλπου, πρωκτού και γεννητικών κονδυλωμάτων που σχετίζονται με τους τύπους HPV του εμβολίου.

Εξαιρετικής σημαντικότητας ως προς την προάσπιση της δημόσιας υγείας είναι και η επέκταση του εμβολιασμού στον ενήλικο πληθυσμό με εμβόλια, πέραν της εποχιακής γρίπης και του κορονοϊού, έναντι του πνευμονιόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα.

Ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα θεωρείται μείζονος σημασίας καθώς πρόκειται για επίπονη λοίμωξη που επηρεάζει τα νεύρα και την περιοχή του δέρματος στην οποία καταλήγει.

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Όταν νοσήσουμε με ανεμοβλογιά, ο ιός δεν εγκαταλείπει το σώμα μας, αλλά παραμένει στο νευρικό σύστημα και η επανενεργοποίησή του προκαλεί αργότερα έρπητα ζωστήρα. Το 95% των ενηλίκων, άνω των 50 ετών, έχουν περάσει ανεμοβλογιά, επομένως μπορεί να αναπτύξουν τη λοίμωξη ανά πάσα στιγμή. Η πρόληψη του έρπητα ζωστήρα είναι εφικτή μέσω του εμβολιασμού. Το εμβόλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση της αδράνειας του ιού. Μία μόνο δόση του εμβολίου είναι αρκετή για να βοηθήσει να προστατευτούμε.

Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα περιλαμβάνεται πλέον και στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας και χορηγείται δωρεάν από τον προσωπικό γιατρό σε άτοµα ηλικίας 60 – 75 ετών, ανεξάρτητα από το αν είχαν προηγούμενο επεισόδιο της λοίμωξης.

Σε ότι αφορά στον εμβολιασμό έναντι του πνευμονιόκοκκου, το προτεινόμενο σχήμα εμβολιασμού αφορά συνδυασμό δύο διαφορετικών εμβολίων, τα οποία έχουν διαφορετικό μηχανισμό ενεργοποίησης του ανοσολογικού συστήματος, προστατεύουν από διαφορετικό εύρος στελεχών και προσφέρουν συνδυαστικά πιο ολοκληρωμένη προστασία. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια σοβαρής πνευμονίας σε ενήλικες στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Κουλτούρα και Αξίες

Στην MSD έχουμε χτίσει μια κουλτούρα που ενστερνίζεται την επιστημονική αριστεία, λειτουργεί με βάση τα υψηλότερα πρότυπα ακεραιότητας, διευρύνει την πρόσβαση στα προϊόντα μας και απασχολεί ένα πολύμορφο εργατικό δυναμικό που εκτιμά την αξία της συνεργασίας. Οι αξίες μας είναι στη βάση του χαρακτήρα μας. Καθοδηγούν την κάθε μας απόφαση και ενέργεια.

(i) Ασθενείς: Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε την υγεία των ανθρώπων και ζώων σε παγκόσμια κλίμακα και να διευρύνουμε την πρόσβαση στα φάρμακα και τα εμβόλιά μας.

(ii) Σεβασμός για τον άνθρωπο: Η ικανότητά μας να υπερέχουμε εξαρτάται από την ακεραιότητα, τη γνώση, την φαντασία, τις ικανότητες, τη διαφορετικότητα, την ασφάλεια και την ομαδική εργασία του προσωπικού μας. Για το σκοπό αυτό, προσπαθούμε να δημιουργούμε ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού, ένταξης και υπευθυνότητας.

(iii) Ηθική και ακεραιότητα: Έχουμε δεσμευτεί στα ύψιστα επίπεδα ηθικής και ακεραιότητας. Είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους ασθενείς, τους ανταγωνιστές μας, τους αντιπροσώπους και προμηθευτές μας, τους μετόχους και τις κοινότητες που εξυπηρετούμε παγκοσμίως. Κατά την άσκηση των καθηκόντων μας, ακολουθούμε τα πιο ψηλά επαγγελματικά και ηθικά πρότυπα.

(iv) Καινοτομία και επιστημονική αριστεία: Έχουμε αφοσιωθεί στην καινοτομία και την επιστημονική αριστεία. Η έρευνά μας καθοδηγείται από τη δέσμευση για βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε τις πλέον κρίσιμες ανάγκες των ασθενών και πελατών μας, και προκαλούμε τον εαυτό μας να καλύψει αυτές τις ανάγκες μέσω συνεχούς καινοτομίας.

Η διαφορετικότητα και η ένταξη τροφοδοτούν την αποστολή μας. Είναι σημαντικό για εμάς το εργατικό δυναμικό μας να αντικατοπτρίζει τους ανθρώπους που υπηρετούμε, γι’ αυτό το λόγο η διαφορετικότητα και η ένταξη αποτελούν το κλειδί στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, προσελκύουμε προσωπικό και προωθούμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα.
Με τη δύναμη της επιστήμης, συνεχίζουμε να σώζουμε και να βελτιώνουμε τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Κάνουμε τη διαφορά στην καθημερινότητα των ανθρώπων μέσω των καινοτόμων φαρμάκων και των εμβολίων που προσφέρουμε. Δίνουμε λύσεις σε μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας που ταλανίζουν την ανθρωπότητα. Λύσεις που ανταποκρίνονται στο σήμερα, αλλά και στο αύριο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

2Α Χείλωνος Riverside Forum,

1101, Λευκωσία

τηλ. 22-866700

www.msd-cyprus.com.cy

@MSDCyprus on Facebook & Twitter