Μια νέα εποχή ξεκινά για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος, καθώς ύστερα από πυρετώδεις προετοιμασίες τους τελευταίους μήνες, βρίσκεται πλέον στο κατώφλι του ελληνικού χρηματιστηρίου, σηματοδοτώντας μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές στην ιστορία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Σήμερα ανοίγει το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση των μετοχών του ΔΑΑ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ με τη διαδικασία, η οποία λήγει την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου (διαρκεί έξι εργάσιμων ημερών), να απευθύνεται τόσο σε θεσμικούς όσο και σε ιδιώτες επενδυτές. Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί χθες η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η δημοσίευση του ενημερωτικού δελτίου. 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί ο καθορισμός της τιμής διάθεσης και την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των κοινών μετοχών στην κύρια αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Το εύρος της τιμής διάθεσης 

Το εύρος τιμής διάθεσης κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8,2 ευρώ ανά προσφερόμενηη μετοχή με τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς (οι “Συντονιστές”) έχουν οριστεί ως οι οντότητες που διαχειρίζονται τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών ενώ κύριοι είναι η Ambrosia Capital, η Euroxx και η Pantelakis Securities. 

Η εισαγωγή του συνόλου των μετοχών του φορέα διαχείρισης του Ελ. Βενιζέλος στο χρηματιστήριο θα  πραγματοποιηθεί μέσω της διάθεσης των υφισταμένων μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ (30% των μετοχών του ΔΑΑ, ήτοι 90.000.000 μετοχές) σε συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό (η Συνδυασμένη Προσφορά).

Στο πλαίσιο της Συνδυασμένης Προσφοράς, το 10% των μετοχών του ΔΑΑ θα μεταβιβαστεί στην εταιρεία AviAlliance GmbH, η οποία ελέγχεται από το καναδικό fund PSP Investments και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών με ποσοστό περίπου 40%, στην τιμή διάθεσης των μετοχών της Συνδυασμένης Προσφοράς, πλέον ενός premium.

Επιπλέον, 1% των μετοχών του ΔΑΑ θα μεταβιβαστεί στα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου (Δημήτρης Κοπελούζος, Κυριακή Κοπελούζου, Ασημίνα Ελένη Κοπελούζου και Χρήστος Κοπελούζος), τα οποία είναι και σήμερα μέτοχοι του ΔΑΑ συνολικού ποσοστού περίπου 5%.

Πώς θα προσφερθούν οι μετοχές 

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, οι προσφερόμενες μετοχές θα προσφερθούν ως εξής:

– Το 15%, που αντιστοιχεί σε 13.500.000 των μετοχών, θα προσφερθεί στην Ελλάδα, σε ιδιώτες επενδυτές και ειδικούς επενδυτές. 

-Το 85%, που αντιστοιχεί σε 76.500.000 των μετοχών, θα προσφερθεί εκτός Ελλάδας, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, που απευθύνεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σε πρόσωπα που ευλόγως θεωρούνται ότι είναι  ειδικοί θεσμικοί αγοραστές (QIBs). 

Η AviAlliance θα έχει τον έλεγχο – Ο ρόλος του δημοσίου 

Μετά την ολοκλήρωση της Συνδυασμένης Προσφοράς, η AviAlliance θα έχει τον έλεγχο της εταιρείας, ενώ το ελληνικό δημόσιο (το οποίο θα διατηρήσει το 25% του ΔΑΑ) θα είναι σε θέση να ασκεί σημαντική επιρροή σε ορισμένα θέματα. Να σημειωθεί ότι στις ότι στις 15 Δεκεμβρίου εκλέχθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο του αεροδρομίου, το οποίο, αποτελείται πλέον από 13 μέλη, από τα οποία 8 ορίζονται από τη γερμανική AviAlliance, τα 4 από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου και ένα από τον όμιλο Κοπελούζου. 

Ειδικότερα, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης (στενός συνεργάτης του υπουργού οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη), τη θέση του αντιπροέδρου κατέλαβε ο Gerhard Shroeder, ενώ στο ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου συνέχισε ο Γιάννης Παράσχης.

Με την ιδιότητα των μελών συμμετέχουν οι Peter Evangelos Poungas, Sven Erler, Χαράλαμπος Παμπούκης, Ian Andrews, Robert Goebbels, Μαρία Κωνσταντοπούλου, Λόρεϊ Σκαραμαγκά, Θηρεσία Φαρμάκη, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Carol Janis Kong και Κατερίνα Σαββαΐδου. Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου έχει οριστεί μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2025.