Παρά την ανησυχία που προκαλεί στους φορείς της Λάρνακας το γεγονός πως βρίσκεται πλέον στον αέρα η επένδυση του €1,2 δισ. σε μαρίνα και λιμάνι, εντούτοις ο οικοδομικός οργασμός των τελευταίων ετών, καθώς και άλλες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που προγραμματίζονται, διατηρούν θετικό πρόσημο στις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης. Αυτό το μήνυμα έστειλε το ΕΒΕΛ, επιχειρηματίες και άλλοι φορείς της πόλης στο συνέδριο Property Show Larnaka 2024, στο οποίο εκφράστηκε η βεβαιότητα πως η ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας «θα γίνει πάση θυσία».

Στο συνέδριο, που συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και άλλων ενδιαφερομένων για την ανάπτυξη της πόλης, έκαναν παρέμβαση 20 εξειδικευμένοι παράγοντες της αγοράς ανάπτυξης γης και αναφέρθηκαν στα νέα έργα που σχεδιάζονται και στο γεγονός πως η Λάρνακα είναι ελκυστική στους ξένους επενδυτές. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την εταιρεία fmw financial media way και ήταν υπό την αιγίδα του ΕΒΕΛ, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας και της ΕΤΑΠ Λάρνακας, με χορηγό την Τράπεζα Κύπρου.

«Η ανάπτυξη της πόλης μας, δεν θα μείνει μέχρι εδώ αλλά θα συνεχίσει με τη δημιουργία του μεγάλου έργου του λιμανιού και της μαρίνας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, δρ Νάκης Αντωνίου, παραπέμποντας στις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών πως «το έργο θα γίνει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο».

Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου Λάρνακας, ο οποίος σημείωσε πως τα επόμενα χρόνια προβλέπονται έργα συνολικής αξίας €100 εκατ. στην πόλη.

Στα στοιχεία που καταδεικνύουν πως η Λάρνακα βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία επεσήμανε ο περιφερειακός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, Μιχάλης Τινιόζου.

Όπως είπε, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου, το 2023 ο όγκος συναλλαγών στη Λάρνακα κατέγραψε αύξηση 22%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αγοραπωλησίες έκλεισαν με θετικό πρόσημο, καταγράφοντας άνοδο 6% σε ετήσια βάση, με τις μισές πωλήσεις από τις 723 να αφορούν σε ξένους αγοραστές.

Όπως διαφάνηκε μέσα από τις τοποθετήσεις επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην πόλη και την επαρχία Λάρνακας προγραμματίζονται μεγάλες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

Η μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη Larnaka-Land of Tomorrow του ομίλου Πετρολίνα, το κόστος της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει το €1 δισ. Ο επικεφαλής πωλήσεων του ομίλου, Ανδρέας Λευκαρίτης, ανέφερε πως η εταιρεία διαθέτει 450.000 τ.μ. στον χώρο απ’ όπου μετακινήθηκαν οι πετρελαιοδεξαμενές και εργάζεται για την αξιοποίηση της περιοχής, που θ’ αποτελεί, όπως σημείωσε, «προέκταση της πόλης της Λάρνακας».

Μεγάλες αναπτύξεις προετοιμάζουν επίσης οι εταιρείες Patroklos Group και Quality Group, με τη δεύτερη να έχει ολοκληρώσει σημαντικές ξενοδοχειακές μονάδες τα τελευταία χρόνια.