Του Jeff Kauflin

Ενώ η αγορά των κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να παραπαίει, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX του δισεκατομμυριούχου Sam Bankman-Fried “ψάχνεται” πάλι. Μια παρουσίαση σε επενδυτές που διέρρευσε επικεντρώθηκε στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της εταιρείας, γνωστοποιώντας ότι το ανταλλακτήριο διαθέτει περίπου 2 δισ. δολάρια σε μετρητά. Αλλά γιατί η FTX συναντήθηκε με επενδυτές προσπαθώντας να αντλήσει κεφάλαια από τη στιγμή που η επιχείρηση είναι κερδοφόρα και τα ταμεία της γεμάτα με μετρητά;

Σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των δραστηριοτήτων της, η FTX πιθανόν ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εξαγορές – ίσως και μεγαλύτερες από τις δεκάδες επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους 18 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μία από τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο Bankman-Fried είναι η ανάπτυξη της FTX στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσελκύοντας περισσότερους πελάτες λιανικής. Η FTX.US συνέβαλε κάτω του 5% στον τζίρο της FTX που ανήλθε στο 1 δισ. δολάρια το 2021, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που διέρρευσαν. “Είμαστε αρκετά πίσω από κάποιες άλλες εταιρείες, όπως η Coinbase, η Robinhood και η Binance, ως προς την αναγνωρισιμότητα του brand name μας, τον αριθμό χρηστών και την αξιοποίηση των υπηρεσιών μας από τους καταναλωτές”, λέει στο Forbes ο Bankman-Fried.

Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο θα έχετε παρατηρήσει ότι το δημόσιο κύρος του Bankman-Fried και της FTX έχει ενισχυθεί – και μάλιστα περισσότερο από των υπολοίπων “παιχτών” στην αγορά crypto. Ο ίδιος ήταν εξώφυλλο στο Forbes πριν από έναν χρόνο, ενώ πρόσφατα το περιοδικό Fortune τον παρομοίασε με τον Warren Buffett. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η FTX διαφημίστηκε στο Super Bowl, ενώ το γήπεδο μπάσκετ των Miami Heat ονομάζεται πλέον FTX Arena. Εάν η αγορά των κρυπτονομισμάτων πάσχει από κάτι, αυτό είναι η αξιοπιστία. Οι δημόσιοι ελιγμοί του Bankman-Fried συνέβαλαν έξυπνα στο να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς προς το πρόσωπό του. Δεδομένου, όμως, ότι η FTX έχει μόλις 212.000 μηνιαίους ενεργούς πελάτες, το να πλησιάσει το blue chip της αμερικανικής αγοράς κρυπτονομισμάτων, την Coinbase, η οποία διαθέτει 9 εκατ. ενεργούς χρήστες, ίσως αποδειχθεί χρονοβόρο.

Στο πεδίο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ανέκαθεν ήταν δύσκολο να πείσεις τους καταναλωτές να αλλάξουν τους τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς τους λογαριασμούς. Η αδράνεια είναι ένα πλεονέκτημα στο οποίο βασίζονταν πάντα τα κατεστημένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η JPMorgan Chase, η Wells Fargo και η Merrill Lynch. Πώς θα μπορούσε η FTX να κάνει το “άλμα” στο γκρουπ των πιο αξιόπιστων χρηματιστηριακών εταιρειών; Μια επιλογή θα ήταν να εξαγοράσει την Robinhood – και μαζί: 14 εκατ. λογαριασμούς συναλλαγών. Η χρηματιστηριακή αξία της Robinhood έχει κατρακυλήσει κατά 80% τον τελευταίο χρόνο, στα 8 δισ. δολάρια. Τον Μάιο, ο Bankman-Fried αποκάλυψε ότι συμμετέχει με ποσοστό 7,6% στην Robinhood μέσω μιας εταιρείας που ελέγχει, με την επωνυμία Emergent Fidelity Technologies, και τον Ιούνιο κυκλοφόρησαν φήμες ότι προσπαθούσε να την αγοράσει. “Η FTX δεν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Robinhood”, σχολίασε εκπρόσωπος της εταιρείας, προσθέτοντας ότι ο Bankman-Fried αγόρασε το μερίδιο “επειδή οι μετοχές έπεφταν” και επειδή θεωρεί “υποτιμημένο περιουσιακό στοιχείο” την Robinhood.

Οποιαδήποτε νέα εξαγορά θα ανέβαινε στην κορυφή των επιχειρηματικών ενεργειών του Bankman-Fried κατά τους τελευταίους μήνες, ο οποίος κινήθηκε επιθετικά παρέχοντας πιστωτικές γραμμές σε προβληματικές εταιρειών κρυπτονομισμάτων, ενώ στη συμφωνία του με την τραπεζική πλατφόρμα BlockFi συμπεριλαμβάνεται και option να την αγοράσει.

Τεράστιο πλεονέκτημα για την FTX, προκειμένου να διευρύνει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ και να αποσπάσει μερίδιο της αγοράς από την Coinbase, δεν είναι μόνο το μεγάλο χρηματικό ποσό που διαθέτει σε μετρητά, αλλά και η λιτή δομή της. Εργοδοτεί περίπου 350 υπαλλήλους σε σύγκριση με τους περίπου 5.000 υπαλλήλους της Coinbase, ενώ τα τέλη συναλλαγών της κυμαίνονται κατά μέσο όρο κάτω του 0,05%, όταν η Coinbase χρεώνει 0,35% (και μερικές φορές έως και 3%). Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν τετραπλασίαζε την προμήθειά της για τους πελάτες λιανικής η FTX, και πάλι θα πίεζε την Coinbase να προχωρήσει σε σημαντική μείωση των τελών της. 

Εκτός από τους πελάτες λιανικής, η FTX ενδιαφέρεται και για τους επαγγελματίες traders που χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως τα παράγωγα κρυπτονομισμάτων που στοιχηματίζουν στη μελλοντική τιμή ενός ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου. Το μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου όγκου συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα, που ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια παγκοσμίως, αφορά τα παράγωγα. Στις ΗΠΑ, όμως, δεν γίνεται σχεδόν καμία διαπραγμάτευση παραγώγων κρυπτονομισμάτων λόγω του ρυθμιστικού πλαισίου.

Εάν οι κανονισμοί αλλάξουν και επιτραπεί σε ανταλλακτήρια όπως το FTX να πωλούν παράγωγα σε Αμερικανούς επενδυτές (το FTX έχει ήδη υποβάλει αίτηση στην αμερικανική Επιτροπή Συναλλαγών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί Εμπορευμάτων για τη χορήγηση μιας τέτοιας άδειας), ο όγκος των συναλλαγών σε παράγωγα κρυπτονομισμάτων επί αμερικανικού εδάφους θα εκτοξευθεί, σημειώνει ο Bankman-Fried. “Δεν θα με εξέπληττε εάν τότε το μερίδιο των ΗΠΑ στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων –παγκοσμίως– σκαρφάλωνε από το 5% στο 25%”.

Πηγή: Forbes