Θετικά, αλλά και απρόβλεπτα ταυτόχρονα, χαρακτηριστικά παρουσιάζει η τρέχουσα εκπτωτική περίοδος για τα εμπορικά καταστήματα στην Ελλάδα.

Στα θετικά προσμετράται το γεγονός ότι οι φετινές εκπτώσεις κινούνται με διψήφιο ποσοστό αύξησης των πωλήσεων για την πλειονότητα των επιχειρήσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη θερινή εκπτωτική περίοδο του 2022.

Ωστόσο, στις απρόβλεπτες συνθήκες αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει στις συνήθειες των καταναλωτών, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος του στοκ των προϊόντων ένδυσης και υπόδησης να πωλείται κατά τη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου, με καθυστέρηση και όχι εντός της κανονικής σεζόν.

Ο λόγος είναι ότι κατά την προβλεπόμενη περίοδο διάθεσης των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών ειδών ένδυσης-υπόδησης, φέτος επικράτησαν χαμηλότερες από την εποχή θερμοκρασίες καθώς και απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα με διαδοχικές βροχοπτώσεις, μεταθέτοντας τις αγορές των καταναλωτών για λίγους μήνες αργότερα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου Φουρλή, που έχει υπό την ομπρέλα του την αλυσίδα αθλητικών ειδών, Intersport, επιβεβαιώνει τη μετατόπιση σημαντικού μέρους της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

“Αυτό που παρατηρείται είναι ότι, λόγω της αλλαγής του καιρού, ένα σημαντικό μέρος του στοκ πωλείται στις εκπτώσεις. Κάτι που δεν αποτελεί θετική εξέλιξη για την αγορά.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και τον χειμώνα του 2022, όπου λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του ήπιου κλίματος που επικράτησε, μέρος των προϊόντων πουλήθηκαν αργότερα, στις εκπτώσεις του Φεβρουαρίου, με επίπτωση στο μεικτό μας περιθώριο.

Κάτι ανάλογο συνέβη και φέτος το καλοκαίρι, δεδομένου ότι οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες τον Μάιο και τον Ιούνιο διήρκεσαν αρκετά περισσότερο από το κανονικό.

Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά εποχικά προϊόντα να μην πωληθούν στην περίοδο που είχαμε προγραμματίσει.

Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι αντί να πωλούνται μπουφάν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022, πουλήθηκαν στο κλείσιμο τις σεζόν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων του Φεβρουαρίου 2023″, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το ίδιο πρόσωπο εξηγεί ότι η πορεία των πωλήσεων για τα Intersport αυτήν τη στιγμή είναι ικανοποιητική και κινείται στα ίδια επίπεδα που βρισκόταν και κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023 και συγκεκριμένα με διψήφιο θετικό ποσοστό.

Έρχεται εξορθολογισμός τιμών

Αναφορικά με την αύξηση των πωλήσεων συμπληρώνει ότι οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στην πληθωριστική αύξηση των τιμών σε δωδεκάμηνη βάση.

“Ωστόσο οι τιμές στην Intersport δεν είχαν έντονη αύξηση, καθότι δεν ξεπέρασαν το 10% από έτος σε έτος”.

Το ίδιο πρόσωπο ωστόσο αναφέρει ότι στην τρέχουσα χρονική περίοδο είναι αναγκαία και η αύξηση του όγκου πωλήσεων, προβλέποντας ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός των τιμών σε ποσοστό περίπου 5% μεσοσταθμικά στην περίπτωση της ΙΚΕΑ που επίσης διαχειρίζεται ο Όμιλος Φουρλή, όπου υφίσταται η συγκεκριμένη δυνατότητα και δεδομένης της ευχέρειας που υφίσταται μέσω της συνεργασίας με τον όμιλο Inter IKEA.

Στόχος είναι να αυξηθεί με αυτόν τον τρόπο η ποσότητα και τα τεμάχια που αγοράζουν οι πελάτες των καταστημάτων και όχι μόνο τζίρος με τα κατά κύριο λόγο πληθωριστικά χαρακτηριστικά.

Attica: Διψήφιο ποσοστό αύξησης των πωλήσεων στις εκπτώσεις

Αντίστοιχα, στέλεχος της Attica DPS, που διαχειρίζεται τα γνωστά πολυκαταστήματα λιανικής, αναφέρει στο Capital.gr ότι ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων σε προϊόντα από την καλοκαιρινή περίοδο έχει εξαντληθεί.

Η διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων αναμένεται ότι θα συνεχιστεί έως και το τέλος Αυγούστου, οπότε και ολοκληρώνονται οι εκπτώσεις, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η έκθεση και η διάθεση νέων προϊόντων της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου σε ράφια και σταντ των πολυκαταστημάτων Attica.

Το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων κατά την τρέχουσα εκπτωτική περίοδο ανέρχεται κατά τις ίδιες πηγές σε υψηλό διψήφιο ποσοστό σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στο τέλος Αυγούστου η ολοκλήρωση των εκπτώσεων

Να σημειωθεί ότι φέτος η διάρκεια των εκπτώσεων ήταν παρατεταμένη. Καθώς μπορεί επισήμως να ξεκίνησαν στις 10 Ιουλίου, ωστόσο προηγήθηκε διάστημα προεκπτώσεων με δεκαήμερο προσφορών στις τιμές από σημαντική μερίδα επιχειρήσεων λιανικής.

Επισήμως, η διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου, ωστόσο αρκετές επιχειρήσεις του τομέα ένδυσης και υπόδησης αναμένεται να παρατείνουν άτυπα την εκπτωτική τους πολιτική σε εναπομείναντα αποθέματα τις περιόδου άνοιξης – καλοκαιριού.

Το ποσοστό έκπτωσης σε αρκετές των περιπτώσεων θα αγγίξει τα επίπεδα του 50% έως και 60%, προκειμένου να εξαντλήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποθεμάτων, ενόψει φθινοπώρου – χειμώνα.