Η κλιματική αλλαγή και η μετάβαση στη βιώσιμη οικονομία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, της Τράπεζας Κύπρου σύμφωνα με την ενδιάμεση οικονομική έκθεση 2023.

«Ως αναπόσπαστο μέρος του οράματος του να έχει ηγετική θέση στον χρηματοοικονομικό τομέα στην Κύπρο, το συγκρότημα είναι αποφασισμένο να ηγηθεί της μετάβασης της Κύπρου σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Το συγκρότημα εξελίσσει συνεχώς τις δράσεις του σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και σχετικά µε τη διακυβέρνηση (ΠΚΔ) θέματα και συνεχίζει να εργάζεται για τη δημιουργία ενός οργανισμού με όραμα για το μέλλον συμπεριλαμβάνοντας τα θέματα ΠΚΔ σε όλους τους τομείς της λειτουργίας του».

Το συγκρότημα έχει δεσμευτεί στους πιο κάτω πρωταρχικούς ΠΚΔ στόχους, που καταδεικνύουν τον κομβικό ρόλο των ΠΚΔ θεμάτων στη στρατηγική του συγκροτήματος:

• Επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας (Carbon Neutral) μέχρι το 2030

• Επίτευξη καθαρού μηδενικού ισοζυγίου (Net Zero) μέχρι το 2050

• Σταδιακή αύξηση του δείκτη πράσινων στοιχείων ενεργητικού (Green Asset Ratio)

• Σταδιακή αύξηση του δείκτη πράσινων ενυπόθηκων δανείων (Green Mortgage Ratio)

• ≥30% γυναίκες στα ανώτερα διευθυντικά επίπεδα (Εκτελεστική Επιτροπή (EXCO) και Διευρυμένη Εκτελεστική Επιτροπή (Extended EXCO)) μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση, το συγκρότημα έχει υπολογίσει τις δικές του εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (ΑΤΘ) Πεδίο 1 και Πεδίο 2 για το 2021 έτσι ώστε να θέσει το σημείο αναφοράς για τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας.

Ως ο κύριος συντελεστής στη δημιουργία εκπομπών ΑΤΘ του συγκροτήματος, η τράπεζα έχει καταρτίσει το 2022 στρατηγική προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της  κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030 και πρόοδο στον στόχο του καθαρού μηδενικού ισοζυγίου ως το 2050.

Προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (ΑΤΘ) Πεδίο 1 και Πεδίο 2 θα πρέπει να μειωθούν κατά 42% μέχρι το 2030.

Η τράπεζα προτίθεται να επενδύσει σε υποδομές που θα βελτιώσουν την ενεργειακή της αποδοτικότητα και θα αντικαταστήσει μηχανήματα και αυτοκίνητα που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα μεταξύ του 2023 και 2025, οδηγώντας σε περίπου 5-10% μείωση των εκπομπών Πεδίου 1 και Πεδίου 2 μέχρι το 2025 σε σύγκριση με το 2021.

Η τράπεζα αναμένει ότι οι εκπομπές Πεδίου 2 θα μειωθούν περαιτέρω όταν η αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναπτυχθεί περαιτέρω. Η Τράπεζα έχει πετύχει μείωση 5% στις εκπομπές ΑΤΘ Πεδίου 1 – σταθερές καύσεις και 16% στις εκπομπές ΑΤΘ Πεδίου 2 – αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023 σε σύγκριση με το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2022, λόγω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών που τέθηκαν σε λειτουργία το 2022 και αρχές του 2023 καθώς επίσης και μείωσης αριθμού κτιρίων ως μέρος της ψηφιοποίησης.

Η τράπεζα πέτυχε αύξηση ύψους 50% στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, από 79,424 Kwh σε 119,499 Kwh το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023 σε σύγκριση με το εξάμηνοπου έληξε στις 30  Ιουνίου 2022 αντίστοιχα.

Όπως σημειώνεται στην ενδιάμεση έκθεση, η τράπεζα είναι η πρώτη τράπεζα στην Κύπρο που έχει συμβληθεί με τον οργανισμό Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF) τον Οκτώβριο του 2022 και ακολουθεί την προτεινόμενη διαδικασία για υπολογισμό των χρηματοδοτούμενων εκπομπών Πεδίου 3.

Το Συγκρότημα έχει εκτιμήσει τις χρηματοδοτούμενες εκπομπές ΑΤΘ Πεδίου 3 που απορρέουν από το δανειακό του χαρτοφυλάκιο, βασιζόμενο στo πρότυπo του PCAF και υποκατάστατους δείκτες.

Σε συνέχεια της εκτίμησης των χρηματοδοτούμενων εκπομπών ΑΤΘ Πεδίου 3 που προκύπτουν από το δανειακό χαρτοφυλάκιο και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της ανάλυσης σημαντικότητας που αφορά στους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους, η τράπεζα θα μπορέσει να εντοπίσει τις περιοχές συγκέντρωσης άνθρακα στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο έτσι ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσει τον κλιματικό και περιβαλλοντικό της αντίκτυπο μέσω της προσφοράς προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον και την συνεργασία με τους πελάτες.

Το 2023, σε συνέχεια του εντοπισμού των τομέων και των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων υψηλής συγκέντρωσης άνθρακα, το συγκρότημα αναμένεται να θέσει στόχους απαλλαγής από τον άνθρακα ευθυγραμμισμένους με τους στόχους βασισμένοι σε κλιματικά σενάρια, όπως το κλιματικό σενάριο του 1.5 βαθμού κελσίου (science based targets) που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση της στρατηγικής του συγκροτήματος στο μέλλον.