Πέθανε σε ηλικία 76 ετών, ο γιος του Πάμπλο Πικάσο, Κλοντ. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο δικηγόρος του Ζαν-Ζακ Νουέρ, ο γιος του διάσημου Ισπανού ζωγράφου, Πάμπλο ΠΙκάσο, Κλοντ, «Πέθανε στην Ελβετία, σε ηλικία 76 ετών» χωρίς να διευκρινίζει τα αίτια θανάτου.

Ο Κλοντ Ρουίθ Πικάσο ήταν διαχειριστής της κληρονομιάς του Πικάσο και αρμόδιος για θέματα που αφορούσαν τα πνευματικά δικαιώματα των έργων του από το 1989 έως τον Ιούλιο του 2023. Τότε εξέφρασε την επιθυμία του να αποσυρθεί, δίνοντας τη θέση του στην αδερφή του, Παλόμα.

Ο Πάμπλο Πικάσο απέκτησε τέσσερα παιδιά, τα τρία εκτός γάμου. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Πάουλο, που απέκτησε με την πρώτη του σύζυγο Όλγα Χοχλόβα, πέθανε το 1975. Η Μάγια, κόρη που απέκτησε με την Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, πέθανε το 2022. Ο Κλοντ και η Παλόμα ήταν παιδιά που απέκτησε από τη σχέση του με τη Γαλλίδα ζωγράφο Φρανσουάζ Ζιλό.

Ο Πάμπλο Πικάσο με τον Κλοντ, το 1948 στη Γαλλία.

Το βιογραφικό του            

Ο Κλοντ Ρουίθ Πικάσο γεννήθηκε στις 15 Μαΐου του 1947 και ήταν και φωτογράφος, κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης, εικαστικός, γραφίστας και επιχειρηματίας. Πήρε το όνομά του από τον Claude Gillot, έναν πρωτοπόρο Γάλλο καλλιτέχνη και μέντορα του συναδέλφου του καλλιτέχνη Jean-Antoine Watteau.

Το όνομά του ήταν Claude Gilot μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Το 1968 γνώρισε τη Sara Lavner (Schultz), μια νεαρή γυναίκα από το Μπρούκλιν. Παντρεύτηκαν το 1969 και χώρισαν το 1972. Ήταν φωτογράφος στη Νέα Υόρκη όταν πέθανε ο πατέρας του, ο διάσημος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο.

Εκείνη την εποχή, είχε βιώσει μια περίοδο αποξένωσης από τον πατέρα του λόγω των απομνημονευμάτων της μητέρας του το 1964 «Η ζωή με τον Πικάσο». Ωστόσο, η κληρονομιά του πατέρα του αποδείχθηκε σημαντική γι’ αυτόν και ίδρυσε τη «Διοίκηση Πικάσο» για να διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα και άλλα νομικά ζητήματα, που αφορούσαν στον πατέρα του.

Έζησε στη Νέα Υόρκη μεταξύ 1967 και 1974. Ήταν βοηθός φωτογραφίας του Richard Avedon για σχεδόν ένα χρόνο και σπούδασε κινηματογράφο στο Actors Studio. Εργάστηκε επίσης ως φωτορεπόρτερ για το Time Life, τη Vogue και το Saturday Review.

Ο Κλοντ Πικάσο είχε τιμηθεί με το παράσημο «Legion d’Honneur» (λεγεώνα της Τιμής) το 2011 για την προσωπική του δουλειά ως φωτογράφος, κινηματογραφιστής και εικαστικός καλλιτέχνης, καθώς και για τις προσπάθειές του να διαχειριστεί την κληρονομιά του πατέρα του.

Ο Κλοντ Πικάσο ήταν παντρεμένος με τη Σιλβί Βοτιέ, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Ζασμέν και τον Σολάλ.

AFP/ΑΠΕ