Επιβεβαιώνεται από πηγές στην ασφαλιστική αγορά ότι υπάρχει προοπτική ο όμιλος CNP Cyprus Insurance Holdings να αλλάξει χέρια, καθώς ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος CNP Αssurances συζητά να πωλήσει το ποσοστό του, αποχωρώντας από την ασφαλιστική αγορά της Κύπρου, αλλάζοντας τα δεδομένα.

Ο «Φ» επικοινώνησε με τη διεύθυνση της κυπριακής ασφαλιστικής εταιρείας για να διευκρινίσει αν ο γαλλικός όμιλος έχει βγάλει πωλητήριο για το ποσοστό συμμετοχής του, αλλά η επίσημη απάντηση είναι «ουδέν σχόλιο».

Για το θέμα έγραψε χθες η «Καθημερινή» Κύπρου ότι η διαδικασία συζητήσεων για πώληση της θυγατρικής της CNP στην Κύπρο άρχισε περίπου πριν από δύο μήνες. Γνώστες της ασφαλιστικής αγοράς επιβεβαιώνουν ότι παρατηρείται κινητικότητα ως προς την πώληση του ποσοστού του γαλλικού ομίλου CNP Assurances, υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές και η κατάληξη σε συμφωνία εξαρτάται από τον οικονομικό παράγοντα.

Ο γαλλικός όμιλος έκανε περισσότερο αισθητή την παρουσία στην κυπριακή αγορά το 2019, όταν απόκτησε το 49,9% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, που είχε στις ασφαλιστικές εταιρείες CNP Cyprialife και CNP Asfalistiki, κληρονομιά από τη Λαϊκή Τράπεζα, και έτσι έγινε ο μεγαλομέτοχος με 100%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, ενδιαφέρον για την πώληση του ποσοστού του γαλλικού ομίλου CNP Assurances στη CNP Cyprus έχει δείξει και η Ελληνική Τράπεζα. Πηγές της Ελληνικής επιβεβαίωσαν στον «Φ» ότι υπήρξε ενδιαφέρον αλλά μέχρι εκεί και υποστήριξαν ότι δεν έχουν προχωρήσει στην υποβολή συγκεκριμένων προσφορών. Η περίπτωση της Ελληνικής παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα, καθώς ο ελληνικός τραπεζικός όμιλος Eurobank διεκδικεί πρωταγωνιστικό ιδιοκτησιακό ρόλο στη δεύτερη συστημική κυπριακή τράπεζα. Θα φανεί συνεπώς από τις κινήσεις το επόμενο διάστημα κατά πόσο στους στρατηγικούς στόχους της Eurobank είναι η ενδυνάμωση της παρουσίας της και στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 υπήρχε ενδιαφέρον από τη CNP Cyprus να αγοράσει το ασφαλιστικό χαρτοφυλάκιο της Ελληνικής, κάτι όμως που δεν προχώρησε. Τέσσερα χρόνια μετά, το ενδιαφέρον εκδηλώνεται αλλά από την άλλη πλευρά. Η Ελληνική Τράπεζα έχει δύο ασφαλιστικές εταιρείες κατά 100%, την Παγκυπριακή και τη Hellenic Life. Τα καθαρά έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες για την εννιαμηνία του 2023 ανήλθαν σε €13  εκατ., σε σύγκριση με €13,2 εκατ. την εννιαμηνία του 2022, μειωμένα κατά 1% σε ετήσια βάση. Το καθαρό αποτέλεσμα των ασφαλιστικών εργασιών ήταν υψηλότερο την εννιαμηνία του 2023, λόγω της αύξησης των εσόδων από ασφαλιστικές εργασίες και των χαμηλότερων εξόδων από ασφαλιστικές εργασίες (κυρίως αποζημιώσεις και διοικητικά έξοδα).

Πέρα όμως από την Ελληνική Τράπεζα, στις συζητήσεις σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής έχει εμπλακεί και ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός, ERGO Insurance Group.  Σύμφωνα με τον ιστοσελίδα του γερμανικού ομίλου, εκπροσωπείται σε περισσότερες από 25 χώρες παγκοσμίως, με έμφαση στις βασικές και αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης και της Ασίας. Προσφέρει ευρύ φάσμα ασφαλίσεων, συντάξεων, επενδύσεων και υπηρεσιών και στην αγορά της Γερμανίας. Το 2022 η ERGO εισέπραξε συνολικά ασφάλιστρα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και κατέβαλε στους πελάτες της καθαρές παροχές συμβολαίων ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεύτερη σε μέγεθος στην τοπική αγορά

Η CNP Cyprus είναι πολύ υπολογίσιμη δύναμη στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου, με σημαντικό μερίδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών για το πρώτο εξάμηνο 2023, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον κλάδο ζωής είχε η Eurolife (29,1%) και το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο είχε η CNP Cyprialife (22,7%).

Όσον αφορά στα μερίδια αγοράς του γενικού κλάδου (συμπεριλαμβανομένων ασφαλίστρων ατυχημάτων και υγείας) το μεγαλύτερο μερίδιο είχαν οι Γενικές Ασφάλειες της Τράπεζας Κύπρου (12,1%) και μετά η CNP με 11%. Η Hellenic Life είχε μερίδιο 8,1% και η Παγκυπριακή 7,4%.

Στην έκθεση φερεγγυότητας και χρηματοοικονομικής κατάστασης του 2022, που υπάρχει στην ιστοσελίδα της CNP Cyprus, η ζημιά από επενδύσεις ανήλθε στο 5,04% σε σχέση με το κέρδος του 2021 (0,12%). Η κεφαλαιακή θέση της αυξήθηκε στο 281%, σε σύγκριση με το 272% κατά τη λήξη του 2021.