O Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου Louis, Λούης Λοΐζου, επιβεβαιώνει μέσω του Φιλελευθέρου τη διαχρονική δέσμευση του Ομίλου στη σχέση ποιότητας-τιμής και στην ανταπόκριση στις νέες τάσεις ταξιδιών και απαιτήσεων των επισκεπτών

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στον Φιλελεύθερο, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου Louis, Λούης Λοϊζου, εξηγεί ότι η στρατηγική του Ομίλου ευθυγραμμίζεται με εκείνην του Υφυπουργείου Τουρισμού, δηλαδή τη συνεχή προσπάθεια για προσέλκυση ποιοτικότερου τουρισμού υψηλότερου εισοδηματικού προφίλ. «Η μετεξέλιξη δεν ήταν εύκολη υπόθεση – να διευθύνουμε για δεκαετίες οικογενειακά ξενοδοχεία 4 αστέρων και τώρα πολυτελή boutique ξενοδοχεία 5 αστέρων», επισημαίνει. Προσθέτει πως «αξιοποιώντας την εμπειρία μας και τη βαθιά γνώση της αγοράς, το πετύχαμε, βήμα βήμα, διατηρώντας παράλληλα τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο σε μεγάλη γκάμα ποιοτικών ξενοδοχείων 4 αστέρων σε Κύπρο και Ελλάδα. Αυτή η νεότευκτη συλλογή «Exclusive» μάς διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό και περιλαμβάνει τις δύο πολυτελείς μονάδες των Louis Hotels στη Μύκονο, το Mykonos Theoxenia και το Once in Mykonos, καθώς και το Asterion Suites & Spa στα Χανιά της Κρήτης. Το καλοκαίρι του 2024 στη συλλογή θα προστεθεί και το King Jason Zante, στη Ζάκυνθο».

Ποιοι είναι σήμερα οι πρωταρχικοί αναπτυξιακοί στόχοι του Ομίλου Louis; Πού επικεντρώνεστε; Ο Όμιλος Louis σήμερα δραστηριοποιείται στην ιδιοκτησία και διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων και εστιατορίων σε Κύπρο και Ελλάδα (Louis Hotels Public Company Ltd), κρουαζιέρα (Celestyal Cruises Ltd), ταξιδιωτικά γραφεία ΙΑΤΑ (Louis Travel Ltd), αποστολή εμπορευμάτων, υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών (Goldair Handling Cyprus Ltd), καθώς και υπηρεσίες επισιτισμού στα διεθνή αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Στον Όμιλο ανήκει και η Fourth GL Prodata Ltd, η οποία είναι εταιρεία πληροφορικής.

Σχετικά με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, ο Όμιλος Louis επικεντρώνεται πρωτίστως στον ξενοδοχειακό τομέα, τόσο στην Κύπρο (20 ξενοδοχεία), όσο και στην Ελλάδα (6 συμφωνία διαχείρισης του πεντάστερου Louis Αpostolata Island Resort στην Κεφαλονιά. Όπως αναφέρθηκε, το καλοκαίρι του 2024 θα υποδεχθούμε και το Κing Jason Zante, που βρίσκεται στην Ζάκυνθο, πάνω από τον κόλπο του Τσιλιβί και θα ξεχωρίζει από το κυρίαρχο στοιχείο του νερού που θα το περιβάλλει.

Οι πόλεμοι και οι συνέπειες

Με δύο πολέμους σε εξέλιξη και με τον πληθωρισμό που έχει ανεβάσει στα ύψη τις τιμές σε όλους τους τομείς, πώς διαχειρίζεται τις προκλήσεις ο τομέας και συγκεκριμένα ο δικός σας όμιλος;

Είναι γνωστό πως η τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία ανέκαθεν διαδραμάτιζαν νευραλγικό ρόλο στην οικοδόμηση και ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, φτάνοντας σήμερα να αποτελούν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, τροφοδοτώντας συνάμα πολλούς άλλους τομείς.

Όλους εμάς που δραστηριοποιούμαστε επί δεκαετίες στον τομέα, μάς χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι, παρά τις αντιξοότητες λόγω της πανδημίας αλλά ιδιαίτερα των προβλημάτων ένεκα του πληθωρισμού και των αναπάντεχων γεωπολιτικών συγκρούσεων (Ουκρανικό και Γάζα), καταφέραμε ως χώρα να επαναφέρουμε σε μεγάλο βαθμό την ομαλότητα και την αισιοδοξία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού, επιδεικνύοντας παράλληλα αξιοζήλευτες επιδόσεις για το μέγεθος της Κύπρου.

Οι μελλοντικές προοπτικές διαγράφονται ενθαρρυντικές, χωρίς όμως να εκλείπουν οι προκλήσεις και το κλίμα αβεβαιότητας. Ως Όμιλος αξιοποιούμε κάθε συγκυρία για να βελτιωνόμαστε, ενώ παράλληλα βαδίζουμε στον δρόμο της ανάπτυξης, προσπαθώντας να βρίσκουμε βιώσιμες λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα που εμφανίζονται κατά καιρούς. Δουλεύοντας σκληρά παραμένουμε ξενοδοχεία), αλλά και στις υπηρεσίες F&B, κυρίως μέσω των ξενοδοχειακών του μονάδων. Με γνώμονα τη σχέση ποιότητας-τιμής και ανταποκρινόμενη στις νέες τάσεις ταξιδιών και απαιτήσεων των επισκεπτών, η Louis Hotels προχώρησε στον επαναπροσδιορισμό των ξενοδοχείων της στις συλλογές «Exclusive», «Elegant», «Family» και «Villa». Επιδιώκοντας τη διατήρηση και ενδυνάμωση του επιπέδου ικανοποίησης των επισκεπτών μας, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη διαφοροποίηση και πριν περί- που ένα χρόνο λανσάραμε τη νέα συλλογή «Exclusive», η οποία περιλαμβάνει πεντάστερες πολυτελείς μονάδες, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ποιοτικές, αναβαθμισμένες υπηρεσίες και έμφαση στο lifestyle.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η στρατηγική μας ευθυγραμμίζεται με εκείνη του Υφυπουργείου Τουρισμού, δηλαδή τη συνεχή προσπάθεια για προσέλκυση ποιοτικότερου τουρισμού υψηλότερου εισοδηματικού προφίλ. Η μετεξέλιξη δεν ήταν εύκολη υπόθεση – να διευθύνουμε για δεκαετίες οικογενειακά ξενοδοχεία 4 αστέρων και τώρα πολυτελή boutique ξενοδοχεία 5 αστέρων. Αξιοποιώντας την εμπειρία μας και τη βαθιά γνώση της αγοράς το πετύχαμε, βήμα βήμα, διατηρώντας παράλληλα τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο σε μεγάλη γκάμα ποιοτικών ξενοδοχείων 4 αστέρων σε Κύπρο και Ελλάδα. Αυτή η νεότευκτη συλλογή «Exclusive» μάς διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό και περιλαμβάνει τις δύο πολυτελείς μονάδες των Louis Hotels στη Μύκονο, το Mykonos Theoxenia και το Once in Mykonos, καθώς και το Asterion Suites & Spa στα Χανιά της Κρήτης. Το καλοκαίρι του 2024 στη συλλογή θα προστεθεί και το King Jason Zante, στη Ζάκυνθο.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στις άριστες συνεργασίες που διατηρούμε ως Όμιλος εδώ και δεκαετίες με τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανωτές ταξιδιών, όπως TUI, Jet2, Der Touristik και Easyjet. Αυτοί οι συνεργάτες, μέσω των παγκόσμιων δικτύων τους, απαιτούν υψηλά προσγειωμένοι και ανταγωνιστικοί, ανεβάζοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά και των υποδομών που διαθέτουμε.

Ποιες επιπτώσεις είχε για τον Όμιλο Louis η απώλεια της ρωσικής και της ισραηλινής αγοράς;

Οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Γάζα επηρεάζουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αρνητικά τον τουρισμό στην Κύπρο, αφού ένα μεγάλο ποσοστό των αφίξεων παραδοσιακά προέρχεται από τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Ισραήλ. Ο Όμιλος μας δεν αναμένει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις εργασίες του από τις πιο πάνω αγορές, αφού δεν έχει σημαντική εξάρτηση από αυτές.

Ως χώρα, το 2024 θα πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τους δεσμούς με την παραδοσιακή μεγάλη αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, που συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο μερίδιο επισκεπτών. Παράλληλα, πρέπει να συνεχιστούν οι στοχευμένες ενέργειες προώθησης της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού σε νέες αγορές, όπως η πολλά υποσχόμενη αγορά της Πολωνίας και βεβαίως της Γαλλίας και της Γερμανίας. Είναι πολύ θετικό που βλέπουμε να αναπτύσσονται και άλλες αγορές, που μπορούν ως ένα βαθμό να καλύψουν το κενό της απώλειας των άλλων δύο σημαντικών αγορών της Κύπρου, Ρωσίας και Ισραήλ. Όμως, για να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες, πρέπει να έχουμε την απαραίτητη βούληση να χαράξουμε ριζικές τομές στο τουριστικό μας προϊόν. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ήλιος- θάλασσα δεν είναι πια αρκετό. Ο σημερινός επισκέπτης έχει αυξήσει τις απαιτήσεις του σε ό,τι αφορά τις διακοπές και ζητά να είναι πιο ποιοτικές απ’ ότι προηγουμένως, γεμάτες με αυθεντικές, προσωποποιημένες εμπειρίες.

Η έλλειψη προσωπικού στον τομέα του τουρισμού

Η έλλειψη προσωπικού στον τομέα του τουρισμού είναι σοβαρό πρόβλημα. Πού αποδίδετε την έλλειψη ενδιαφέροντος από Κύπριους να απασχοληθούν στον τομέα;

Μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή συνιστά η συνεχιζόμενη έλλειψη προσωπικού, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και άλλοι τομείς της οικονομίας αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εργαζόμενοι για να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας και η συνεχιζόμενη υποστελέχωση δημιουργεί επιπτώσεις σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουμε παρατηρήσει, όχι μόνο στον τομέα μας αλλά και σε πολλούς άλλους, μια αυξανόμενη τάση των ανθρώπων να εγκαταλείπουν την απασχόληση που χαρακτηρίζεται από εποχικότητα, βάρδιες, χειρωνακτική εργασία. Παρομοίως, για τους νέους που τώρα εισέρχονται στην αγορά εργασίας, υπάρχει μια τάση προς τη «σιγουριά» της εργασίας γραφείου και την ολόχρονη απασχόληση. Η αγορά εργασίας στην Κύπρο δεν αποτελεί εξαίρεση: είναι πολύ δύσκολο να βρεις ντόπιους να εργάζονται σε συγκεκριμένες θέσεις ορισμένων κλάδων δραστηριοποίησης, όπως τα ξενοδοχεία, το F&B και οι κατασκευές. Σε ό,τι αφορά τον Όμιλό μας, μετά από μακρά διαβούλευση με την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ, καθώς και με συνδικαλιστικές οργανώσεις, ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες εισροής υπηκόων τρίτων χωρών για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.

Πέρα από αυτή τη μεγάλη πρόκληση, καλό είναι να αναφερθούν και άλλες, εξίσου σημαντικές προκλήσεις, που ο τομέας καλείται να αντιμετωπίσει τη νέα χρονιά: πληθωριστικές τάσεις, αυξημένα επιτόκια, αυξημένο κόστος ενέργειας, αυξημένο κόστος των πρώτων υλών αλλά και το κόστος αναβάθμισης κτηρίων, ώστε να πληρούν τα νέα ρυθμιστικά πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.

Να μην αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό ευκαιριακά

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την τουριστική περίοδο του 2024; Θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία;

Για να διατηρήσουμε τη θετική πορεία της τουριστικής βιομηχανίας θα πρέπει να στοχεύσουμε στην περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας, όχι μόνο των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και των υφιστάμενων υποδομών. Κυρίως στα ορεινά, χρειάζονται βιώσιμα έργα υποδομής, που θα ωθήσουν την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού και θα καταπολεμήσουν την εποχικότητα, επιτυγχάνοντας καλύτερη διασπορά τουριστών στο νησί. Αλληλοσυμπλήρωση χειμερινού και θερινού τουρισμού, ορεινού και παραθαλάσσιου, αυτό είναι διαχρονικά ένα από τα συνθήματά μας ως Όμιλος Louis. Η βελτίωση των υποδομών δεν αφορά βεβαίως μόνο τις ξενοδοχειακές μονάδες αλλά καλύπτει ο,τιδήποτε μπορεί να αναβαθμίσει την εμπειρία των τουριστών. Επομένως, χρειάζεται και η κατάλληλη νοοτροπία, κάτι που αφορά όλους μας. Θα πρέπει να σταματήσουμε να προσεγγίζουμε τον τουρισμό ευκαιριακά και βραχυπρόθεσμα. Για παράδειγμα, η απρογραμμάτιστη και αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει υπερπροσφορά σε κλίνες, με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας.

Ο ανταγωνισμός χρόνο με τον χρόνο γίνεται εντονότερος, με τρόπο που ως χώρα δεν μας παρέχεται άλλη πίστωση χρόνου. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και σοβαρός, μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, ώστε να μπορέσουμε ως χώρα να αναβαθμίσουμε επιτυχώς το τουριστικό μας προϊόν και να διεκδικήσουμε μεγαλύτερο μερίδιο από τον τουρισμό που καταλήγει στην ανατολική Μεσόγειο.