Η Επιτροπή Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Συνδέσμου  Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διοργάνωσε πρόσφατα μια  πετυχημένη Ημερίδα με κεντρικό πρωταγωνιστή τα εργασιακά θέματα. Η θεματολογία περιλάμβανε ένα  εύρη φάσμα επίκαιρων ζητημάτων, όπως την ίση  αμοιβή και μεταχείριση Ανδρών και Γυναικών στην απασχόληση, τη νέα οδηγία για  μισθολογική διαφάνεια, τη λειτουργία της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων καθώς και άλλα θέματα και νέες εφαρμοστέες Νομοθεσίες.

Ο κος Δημήτριος Χιουρέας, Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΣΕΛΚ και συνεταίρος στην  εταιρεία Grant Thornton Cyprus, επισήμανε στον χαιρετισμό του ότι δεν  συνεδριάζουμε απλώς ως συμμετέχοντες σε ένα  συνέδριο, αλλά ως πρωταθλητές για την αλλαγή, ενωμένοι στη δέσμευσή μας για την άρση των φραγμών που εμποδίζουν την πραγματοποίηση ίσων ευκαιριών για όλους.  Ταυτόχρονα,   ανέφερε  ότι η ισότητα  των φύλων δεν είναι μόνο ηθική επιταγή, αλλά στρατηγική αναγκαιότητα για μια ακμάζουσα και ανθεκτική κοινωνία. Αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την καινοτομία, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική αρμονία.

Δημήτριος Χιουρέας, Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΣΕΛΚ και συνεταίρος στην  εταιρεία Grant Thornton Cyprus

Σε έναν κόσμο που αγωνίζεται για πρόοδο και ισότητα, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων παραμένει ως έντονη υπενθύμιση της δουλειάς που πρέπει ακόμα να γίνει.  Στόχος μας  είναι να δημιουργήσουμε απτές λύσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για ένα μέλλον όπου κανένα άτομο δεν αντιμετωπίζει διακρίσεις με βάση το φύλο του. Η συλλογική μας ευθύνη είναι να αντιμετωπίσουμε  τις προκλήσεις κατά μέτωπο, να προωθήσουμε τον διάλογο και να καταλύσουμε ενέργειες που θα οδηγήσουν σε ένα πιο δίκαιο μέλλον.

Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,  κος Αντρέας Ζαχαριάδης

O Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,  κος Αντρέας Ζαχαριάδης, ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι η συμμόρφωση με την εργατική νομοθεσία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μια αγορά εργασίας σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

Ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας δεν μπορεί παρά να διασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο και κάθε εργαζόμενη τις προϋποθέσεις για ισότιμη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης και ανέλιξης, ισότητα στην αμοιβή, δυνατότητα υγειούς εξισορρόπησης της εργασιακής και της ιδιωτικής ζωής αλλά και προστασία από φαινόμενα παρενόχλησης κάθε μορφής.

Επίσης, υπενθύμισε τη δέσμευση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ειδικότερα, για ουσιαστική ενδυνάμωση των θεσμών που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις και τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Συγκεκριμένα, συνοπτικά παρουσιάστηκαν τα πιο κάτω θέματα:

(1) Σύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων

Άντης Αποστόλου, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων καθώς και Έφορος Συντεχνιών

Ο κος Άντης Αποστόλου, Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων καθώς και Έφορος Συντεχνιών, ανέφερε ότι η Υπηρεσία  συστάθηκε το έτος 2017 και προβαίνει σε οποιοδήποτε αναγκαίο έλεγχο σε ιδιωτικό ή Δημόσιο χώρο εργασίας προκειμένου να διασφαλίσει την εφαρμογή διατάξεων 30  εργασιακών Nόμων, που περιλαμβάνουν πέραν της αδήλωτης εργασίας και των αδήλωτων αποδοχών, διάφορες άλλες πρόνοιες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τον  περί Ίσης Αμοιβής μεταξύ Ανδρών και Γυναικών για την Ίδια Εργασία ή για Εργασία Ίσης Αξίας Νόμο, τον περί Ίσης Μεταχείρισης στην Απασχόληση και την Εργασία Νόμο, τον περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμο, τον  περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών Νόμο, τον περί Προστασίας των Μισθών Νόμο, την τήρηση των όρων εργασίας σύμφωνα με τον περί Διαφανών και Προβλέψιμων όρων Νόμο.

Ο κος Αποστόλου διευκρίνισε ότι «αδήλωτη εργασία» σημαίνει  ασφαλιστέα απασχόληση μισθωτού ή αυτοτελώς εργαζόμενου, η οποία δεν έχει δηλωθεί στο Διευθυντή Κοινωνικών Ασφαλίσεων σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανονισμούς. Ενθαρρυντικό αποτέλεσμα του έργου της Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων  είναι ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, έχει διαφανεί μείωση της αδήλωτης απασχόλησης στην Κύπρο, από 14% το έτος 2017, σε 6% το έτος 2023. 

Σε ετήσια βάση, η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων προβαίνει σε περισσότερες από 7.000 επιθεωρήσεις σε χώρους εργασίας σε διάφορους οικονομικούς κλάδους και  συναντά 16.000 και πλέον εργαζόμενους, ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με άλλες Υπηρεσίες του Κράτους, όπως η Αστυνομία Κύπρου και το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, για διενέργεια κοινών επιθεωρήσεων.

Η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων παρέχει πληροφορίες, συμβουλές και εκπαίδευση στους εργοδότες και εργαζόμενους για τις διατάξεις των Νόμων καθώς και για τον τρόπο εφαρμογής τους. Επίσης, η Υπηρεσία έχει άριστη συνεργασία με Συνδικαλιστικές και Εργοδοτικές Οργανώσεις.

(2) Περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας Νόμος και περί Προστασίας των Μισθών (Τροποποιητικός) Νόμος

Ο κος Ξένιος Μάμας, Ανώτερος Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων στο Υπουργείο, παρουσίασε δύο πολύ σημαντικούς Νόμους:

(Α) Περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας Νόμος του 2023

Με τη έναρξη της ισχύος του Νόμου περί Διαφανών και Προβλέψιμων Όρων Εργασίας στις 13.04.2023, ενισχύθηκε η υποχρέωση παροχής ενημέρωσης στους εργαζομένους ενώ παράλληλα ενδυναμώθηκαν  τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα, η παροχή ενημέρωσης αλλάζει με τέτοιο τρόπο έτσι που ο χρόνος που επιτρέπεται στους εργοδότες να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τους βασικούς όρους απασχόλησης μειώνεται από τον ένα μήνα στις επτά ημέρες. Οι εργοδότες πλέον οφείλουν να ενημερώνουν τα συστατικά στοιχεία της αμοιβής (βασικός μισθός, επιδόματα, υπερωρίες, κ.λ.π.) και τη μέθοδο καταβολής της. Επίσης, παρέχεται πλέον το δικαίωμα για ηλεκτρονική ενημέρωση των εργαζομένων, έτσι ώστε, να διευκολύνονται και οι επιχειρήσεις.

Σε σχέση με την επαύξηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σημειώνεται ότι το εργασιακό θεσμικό πλαίσιο εμπλουτίζεται με νέες πρόνοιες. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η μείωση της διάρκειας της δοκιμαστικής περιόδου, η οποία, πλέον, δεν μπορεί να ξεπερνά τους έξι μήνες αντί δύο χρόνια που ίσχυε προηγουμένως. Επίσης, οι εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με κυμαινόμενο και μη προβλέψιμο ωράριο, οφείλουν να παρέχουν πλαίσιο ωραρίου και εγγυημένης αμοιβής έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι αναμένουν από αυτούς οι εργοδότες τους. Επίσης, επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση σε δύο ή και περισσότερους εργοδότες νοουμένου ότι πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις που προνοεί ο Νόμος και επιπρόσθετα, περιορίζονται οι συμβάσεις κατά παραγγελία (με το κομμάτι) μόνο στις περιπτώσεις ευκαιριακής απασχόλησης.

Τέλος, η Νομοθεσία δημιουργεί μόνιμους θεσμούς έγκαιρης εξώδικης διευθέτησης διαφορών που απορρέουν από τη μη εφαρμογή προνοιών του Νόμου καθώς και μηχανισμούς κοινωνικού διάλογου για την εξέταση των αποτελεσμάτων εφαρμογής του Νόμου.

(Β) Περί Προστασίας των Μισθών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Με τη έναρξη της ισχύος του τροποποιητικού Νόμου για την Προστασία των Μισθών 2022 στις 16.12.2022, ενισχύθηκε περαιτέρω η προστασία που παρέχει το εργασιακό θεσμικό πλαίσιο σε σχέση με την προστασία των μισθών, ενώ παράλληλα, αυξήθηκε και η διαφάνεια σε σχέση με τη μισθοδοσία. 

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση της προστασίας στους μισθούς επιτυγχάνεται μέσω της υποχρέωσης των εργοδοτών όπως καταβάλλουν τους μισθούς με έμβασμα σε λογαριασμό τράπεζας ή με επιταγή. Με τον τρόπο αυτό, αποδεικνύεται με πιο εύκολο τρόπο η καταβολή του μισθού κάτι που είναι επωφελές τόσο για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Ο Νόμος καλύπτει κάποιες εξαιρέσεις από την πιο πάνω υποχρέωση οι οποίες αφορούν τη χρονική περίοδο που απαιτείται για το άνοιγμα λογαριασμού και όταν τα πιστωτικά ιδρύματα αρνούνται να ανοίξουν λογαριασμούς σε εργαζόμενους. Επίσης, εξαίρεση παρέχεται όταν οι εργαζόμενοι αμείβονται σε εβδομαδιαία βάση νοούμενου ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από συλλογική σύμβαση ή άλλη ενυπόγραφη συμφωνία.

Σε σχέση με τη διαφάνεια στη μισθοδοσία, αυτή επαυξάνεται μέσω της υποχρέωσης των εργοδοτών για ετοιμασία και αποστολή κατάστασης μισθοδοσίας. Μέσω της πρόνοιας αυτής, οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν και θα διεκδικούν τον μισθό τους. Επίσης θα γνωρίζουν τις  αφαιρέσεις από το μισθό  όπως και τις εισφορές του εργοδότη.

(3) Στατιστικά Ισότητας της Κύπρου και σύγκριση με την ΕΕ

Νίκη Χριστοφή , μέλος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΣΕΛΚ και Μέντορας σε θέματα Επιχειρηματικότητας

Η κα Νίκη Χριστοφή , μέλος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΣΕΛΚ και Μέντορας σε θέματα Επιχειρηματικότητας, παρουσίασε στατιστικά ισότητας της Κύπρου σε σχέση με την ΕΕ και επισήμανε ότι με βάση τον Δείκτη Ισότητας Φύλων  (“Gender Equality Index”), που είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί η ΕΕ για μέτρηση της ισότητας σε κάθε κράτος μέλος,  παρατηρείται σημαντική πρόοδος της χώρας μας. Παρόλο που η Κύπρος βρίσκεται στην 21η θέση στην ΕΕ,  το 2005  είχε  βαθμολογία 38,5 μονάδες από τις 100 ενώ το έτος 2023 είχε 60,7 μονάδες, σχεδόν διπλάσιες δηλαδή. 

Οι κύριοι λόγοι που η Κύπρος έχει χαμηλή θέση, είναι καθώς οι θέσεις των Γυναικών σε ηγετικές θέσεις  είναι πιο λίγες από τους Άνδρες. Επίσης, οι Γυναίκες ξοδεύουν πολύ περισσότερο χρόνο σε θέματα φροντίδας  του σπιτιού και στα παιδία.

Σύμφωνα με τα στατιστικά που παρουσίασε η κα Χριστοφή, 12% των μελών στα μεγαλύτερα διοικητικά/εποπτικά συμβούλια στην Κύπρο είναι Γυναίκες και 88% Άντρες. 

Αναφορικά με τη Δημόσια Υπηρεσία, στην κλίμακα Α14-Α16 υπερτερούν οι  Άντρες, με ποσοστό 55%. Αξιοσημείωτο ότι το  έτος 2000 η ποσοστιαία κατανομή των γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν 0%, το 2015 8,3% και το 2023 ανήλθε στο 35,3%. Ενθαρρυντικό αποτελεί το γεγονός ότι ενώ το 2006 η ποσοστιαία κατανομή των γυναικών δικαστών στην Κύπρο ήταν μόλις 34,4%,  το 2023 ανήλθε στο 55,6%.

Αξιόλογο  ότι στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία της Κύπρου, υπερτερούν οι Γυναίκες με ποσοστό 75%, καθώς το 25% των Εκπαιδευτικών στην Κύπρο είναι Άντρες.

Η κα Χριστοφή γνωστοποίησε ότι 40%  από το σύνολο των  Γυναικών στην Κύπρο είναι απόφοιτες τριτοβάθμιάς εκπαίδευσης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των Ανδρών είναι 35%, με βάση το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων.

Σχετικά με  το χάσμα αμοιβών, η κα Χριστοφή επισήμανε ότι η Κύπρος έχει λιγότερο χάσμα σε σχέση με την ΕΕ. 

Η κα Χριστοφή γνωστοποίησέ ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, στο Λογιστικό/ Ελεγκτικό Επάγγελμα στην Κύπρο, οι Γυναίκες αμείβονται μηνιαία  €30  λιγότερα  σε σχέση με τους Άντρες. Στους μαθηματικούς και στους αναλογιστές το χάσμα  ανέρχεται στα €64, στο  Δικηγορικό επάγγελμα το χάσμα είναι στα €13 και στους Διευθυντές Ανθρώπινου δυναμικού το χάσμα ανέρχεται στα €201.

Η Κα Χριστοφή ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου για την παροχή των στατιστικών πληροφοριών.

(4) Ίση Αμοιβή μεταξύ Ανδρών και Γυναικών για την  Ίδια Εργασία ή για Εργασία  Ίσης Αξίας και νέα Οδηγία για μισθολογική διαφάνεια

Η κα Γιώτα Καμπουρίδου, Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων Α’ στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του  Υπουργείου, παρουσίασε το Νόμο που αφορά την ίση αμοιβή μεταξύ Ανδρών και Γυναικών για ίδια εργασία ή εργασία ίσης αξίας. Ανέφερε πως η ισότητα αμοιβών μεταξύ των φύλων αποτελεί προτεραιότητα σε επίπεδο Ε.Ε. από το 1957 όταν κατοχυρώθηκε μέσω της Συνθήκης της Ρώμης, και εξήγησε τους βασικούς λόγους που συντηρούν μέχρι σήμερα την ύπαρξη χάσματος αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

 Μέσα από την παρουσίαση της, τόνισε πως η αρχή της ίσης αμοιβής δεν αφορά μόνο ίδια εργασία, αλλά και εργασία στην οποία αποδίδεται «ίση αξία» και εξήγησε τα κριτήρια που προβλέπει ο Νόμος για σκοπούς σύγκρισης της αξίας της εργασίας τα οποία είναι μεταξύ άλλων: τα προσόντα, οι δεξιότητες και η εμπειρία που απαιτούνται για την εκτέλεση της εργασίας, ο βαθμός ευθύνης, οι συνθήκες διεξαγωγής της και η προσπάθεια που απαιτεί.

Αναφερόμενη στις πιο πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το θέμα σε επίπεδο Ε.Ε., η κα  Καμπουρίδου πληροφόρησε τους συμμετέχοντες για την νέα Οδηγία (ΕΕ) 2023/970 σκοπός της οποίας είναι η ενίσχυση της μισθολογικής διαφάνειας και η οποία έχει προθεσμία εναρμόνισης την 7η Ιουνίου 2026. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως μέσα από την Οδηγία προκύπτουν υποχρεώσεις για όλους τους εργοδότες ανεξαρτήτως μεγέθους, όπως π.χ. η υποχρέωση να διαθέτουν μισθολογικές δομές, να θεσπίζουν και να χρησιμοποιούν ουδέτερα ως προς το φύλο συστήματα επαγγελματικής αξιολόγησης και κατάταξης, να παρέχουν πληροφόρηση στους υποψήφιους για πρόσληψη σχετικά με την αρχική αμοιβή ή το εύρος της, να καθιστούν εύκολα προσβάσιμα για τους εργοδοτούμενους τα κριτήρια καθορισμού της αμοιβής κ.α.

Σημείωσε περαιτέρω, πως η Οδηγία παρέχει επίσης προστασία τόσο στους υποψήφιους για εργασία όσο και στους εργοδοτούμενους αφού απαγορεύει στον εργοδότη να διερευνά με οποιοδήποτε τρόπο το μισθολογικό ιστορικό του υποψηφίου, αλλά επίσης απαγορεύει τη συμπερίληψη στις συμβάσεις εργασίας ρητρών οι οποίες περιορίζουν τη δυνατότητα των εργαζομένων να αποκαλύπτουν πληροφορίες για την αμοιβή τους.

Τέλος, η κα Καμπουρίδου αναφέρθηκε στην υποχρέωση των εργοδοτών, οι οποίοι απασχολούν περισσότερους από 100 εργαζόμενους, να προσκομίζουν στην αρμόδια αρχή, δείκτες σχετικά με το μισθολογικό χάσμα στον οργανισμό τους. Οι εν λόγω δείκτες θα δημοσιεύονται από την αρμόδια αρχή με τρόπο εύκολα προσβάσιμο στο κοινό και με τρόπο που θα επιτρέπει συγκρίσεις μεταξύ εργοδοτών και οικονομικών τομέων.

(5)  Ίση Μεταχείριση Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση

Η κα Αλεξία Χατζηκουμή, Λειτουργός  Εργασίας και Επιθεωρήτρια Ισότητας του Τμήματος Εργασίας στο Υπουργείο, ανέφερε ότι οι περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και  στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμοι 2002 έως 2022 εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Τμήματος Εργασίας. Είναι πλήρως εναρμονισμένοι με την οδηγία 2006/54/ΕΚ (αναδιατύπωση) και στόχο έχουν τη διασφάλιση και προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και στην επαγγελματική εκπαίδευση (πρόσβαση σε επαγγελματικό προσανατολισμό, κατάρτιση και όρους και συνθήκες παροχής τους, επαγγελματικής ανέλιξης και τους όρους και προυποθέσεις απόλυσης). 

Η κα Χατζηκουμή επισήμανε ότι η διάκριση λόγω φύλου περιλαμβάνει την παρενόχληση και τη σεξουαλική παρενόχληση η οποία απαγορεύεται στο άρθρο 12 των εν λόγω Νόμων και ορίζει ως πρωτίστως υπεύθυνο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης (προληπτικά και κατασταλτικά) στην εργασία τον εργοδότη ή συνυπεύθυνο εις ολόκληρο με το πρόσωπο που προέβει σε αυτή.

Η πιο πάνω νομοθεσία συνδέεται άμεσα με τους περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμους του 1997 έως 2021 εφόσον η διάκριση λόγω εγκυμοσύνης ή λόγω οικογενειακής κατάστασης αντίστοιχα εις βάρος εργαζόμενης γυναίκας στοιχειοθετεί άμεση διάκριση λόγω φύλου και εξετάζεται επίσης με βάση τις πρόνοιες των περί ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμων.  

Ο μηχανισμός του αρχιεπιθεωρητή/των επιθεωρητών του Τμήματος Εργασίας συνιστά μια σημαντική εξωδικαστική διαδικασία με συνάμα κοινωνικό ρόλο όπως αυτός προβλέπεται στα άρθρα 26-28 των περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμων. Μέσα από την εν λόγω νομοθεσία προβλέφθηκε για πρώτη φορά και συγκεκριμένα στο άρθρο 27 ο εξωδικαστικός μηχανισμός μέσω των διοικητικών οργάνων της διοίκησης με την ιδιότητα του Αρχιεπιθεωρητή και των Επιθεωρητών Ισότητας στην βάση του οποίου ακολούθησαν και άλλες νομοθεσίες που αφορούν την ισότητα. Άρα μέσα από αυτήν την πρόνοια του Νόμου επιτυγχάνεται ο ρόλος του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ειδικότερα ο ρόλος του αρχιεπιθεωρητή/επιθεωρητή και αρχική προτεραιότητα του είναι να επιχειρεί να διευθετήσει τη διαφορά εφόσον ενημερώσει την  παραπονούμενη για τις ενδεχόμενες λύσεις  με γνώμονα πάντοτε το έννομο συμφέρον της. 

Με αυτό τον τρόπο ο εξωδικαστικός μηχανισμός συμβάλλει κατά πολύ στην ενδυνάμωση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων για αυτό και προηγείται του δικαστικού ελέγχου και όπως ορίζεται ρητά στο εν λόγω άρθρο «με την προϋπόθεση ότι η υπόθεση δεν έχει εισαχθεί σε Δικαστήριο». Οι επιθεωρητές έχουν ευρείες εξουσίες και αρμοδιότητες που προβλέπονται στα πιο πάνω αναφερόμενα άρθρα.

(6) Εθνικός Φορέας  Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον

Η κα Παναγιώτα Άρνου, Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων στο  Υπουργείο, παρουσίασε τον Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον, ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και λειτουργεί υπό την ευθύνη του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων.

 Όπως ανέφερε η κα Άρνου, σκοπός του Φορέα Πιστοποίησης είναι η πιστοποίηση επιχειρήσεων και οργανισμών που εφαρμόζουν πολιτικές οι οποίες διασφαλίζουν στο προσωπικό τους συνθήκες ισότητας των φύλων, ισότητας ευκαιριών ανέλιξης και κατάρτισης, συμφιλίωσης επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, συμμετοχής στα θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, ισότιμης αξιολόγησης της απόδοσης και καθορισμού των αμοιβών των εργαζομένων Ανδρών και Γυναικών, καθώς και πρόληψη και προστασία από φαινόμενα παρενόχλησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η κα Άρνου τόνισε ότι τα οφέλη της πιστοποίησης είναι πολυδιάστατα, όχι μόνο για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, αλλά και για τους ίδιους τους εργοδότες. Με την ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων στις δράσεις μιας επιχείρησης ενισχύονται οι διαδικασίες πρόσληψης, αξιολόγησης, ανέλιξης, αμοιβών, κατάρτισης κλπ, και έτσι διασφαλίζεται η πρόσληψη αλλά και διατήρηση υψηλής ποιότητας εργαζομένων.

(7)  Επένδυση  στο θεσμό της οικογένειας

Κωνσταντίνα Αχιλλέως, λειτουργός Επικοινωνίας του ΣΕΛΚ

H κα Κωνσταντίνα Αχιλλέως, λειτουργός Επικοινωνίας του ΣΕΛΚ,  επισήμανε ότι μια  γυναίκα, μάνα και επαγγελματίας, καθημερινά έρχεται αντιμέτωπη με χιλιάδες προκλήσεις. Οι ρόλοι που καλείτε να υπηρετήσει σήμερα μια γυναίκα εκτός από πολύπλοκοι είναι και άκρως  απαιτητικοί. 

Όπως τόνισε η κα Αχιλλέως, το που μπορεί να είναι κάποιος επιτυχημένος , γυναίκα ή άνδρας, εξαρτάται από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά και τον τρόπο που αξιοποιεί τις ευκαιρίες που συναντά στην διαδρομή του. Το ίδιο όμως, πρέπει να είναι και το κριτήριο αξιολόγησης, της επιτυχίας του. Άσχετα με το φύλο , θα έπρεπε να βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια και μετρήσιμες αποδόσεις.

Η κα Αχιλλέως, απευθύνθηκε προς τους Διευθυντές και τους  Λειτουργούς του Υπουργείου λέγοντας «διεκδικήστε και προστατεύστε την ισότητα και όποιες άλλες παροχές δοθούν στην φαρέτρα σας γιατί η επένδυση στο θεσμό της οικογένειας,  στην νέα γενιά και τα παιδιά, είναι αυτή που θα φέρει υπερκέρδη στην πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια».

(8) Ισότητα Φύλων και Γυναικεία επιχειρηματικότητα

Η κα Αλεξάνδρα Θεοδώρου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΣΕΛΚ, παρουσίασε τη Γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Κύπρο.  Επισήμανε ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, σε σύνολο 48.270 αυτοαπασχολούμενων που εργάζονται στην Κύπρο σε όλα τα επαγγέλματα, το 59% είναι Άνδρες και το 41% είναι Γυναίκες.

Η κα Θεοδώρου, ανέφερε ότι η Επίτροπος Ισότητας των Φυλών, ανακοίνωσε έναν εθνικό σχεδιασμό δράσεων για την γυναίκεια επιχειρηματικότητα, αναγνωρίζοντας ότι οι γυναίκες που αποφασίζουν να δημιουργήσουν τις δίκες τους επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερες δυσκολίες από όσες αντιμετωπίζουν οι άνδρες επιχειρηματίες. Τον Ιανουάριο του 2024 παρουσιάστηκε η νέα εθνική στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων και  τέθηκε σε άμεση ισχύ και περιλαμβάνει 13 θεματικές και 66 δράσεις.   Οι 13 θεματικές περιλαμβάνον θέματα όπως έμφυλος προϋπολογισμός,  εργασία,  κοινωνική πολιτική,  υγεία,   δικαιοσύνη, αθλητισμός, καινοτομία και ψηφιακός μετασχηματισμός, θέσεις λήψης αποφάσεων και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η κα Θεοδώρου ανέφερε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το  87% των γυναικών θεωρούν την προσαρμοστικότητα ως τον πιο σημαντικό παράγοντα επιτυχίας για την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων τους. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία  τις προκλήσεις, παρά τις κρίσεις που διανύουμε, όπως οι πόλεμοι και η πανδημία COVID-19.

Επίσης, στην κατηγορία των μεγαλύτερων ρίσκων που βλέπουν οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, είναι στην πρώτη θέση ο πληθωρισμός και η ύφεση ενώ ακολουθούν, ο κίνδυνος έλλειψης για εξεύρεση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού  και η πολιτική αστάθεια. Η έννοια της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) αποκτά όλο και πιο μεγάλη αξία, με τις επιχειρήσεις να δίνουν έμφαση στις βιώσιμες και ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές και τις ικανότητες τους να παράγουν αξία μακροπρόθεσμα. Το 47% των γυναικών παγκοσμίως αναμένουν ότι οι παράγοντες ESG θα έχουν θετική επίδραση στην εταιρική ανάπτυξη. Επίσης, αυξάνεται και η ανάγκη για αναφορά και διαφάνεια ως προς την εφαρμογή του με το 67% των γυναικών παγκοσμίως να δηλώνει αυξημένη ζήτηση για αναφορές ESG και διαφάνεια από τα ενδιαφερόμενα μέρη.