Επιπλέον μοριοδότηση σε αξιολόγηση δημοσίων συμβάσεων, βελτίωση εικόνας της επιχείρησης ως εργοδότη και βελτίωση επιχειρησιακής εικόνας και φήμης είναι μεταξύ άλλων κάποια από τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει μια επιχείρηση που θα πάρει την πιστοποίηση από τον  Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων Εφαρμογής Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων.

Από την έναρξη της λειτουργίας του Φορέα Πιστοποίησης μέχρι και το 2023, πιστοποιήθηκαν 74 εργοδότες.

Συγκεκριμένα, η κα Παναγιώτα Άρνου, Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μας παρουσίασε τον Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την Εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την Ισότητα των Φύλων στο Εργασιακό Περιβάλλον, ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και λειτουργεί υπό την ευθύνη του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου.

Όπως ανέφερε, σκοπός του Φορέα Πιστοποίησης είναι η πιστοποίηση επιχειρήσεων και οργανισμών που εφαρμόζουν πολιτικές οι οποίες διασφαλίζουν στο προσωπικό τους συνθήκες ισότητας των φύλων, ισότητας ευκαιριών ανέλιξης και κατάρτισης, συμφιλίωσης επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, συμμετοχής στα θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, ισότιμης αξιολόγησης της απόδοσης και καθορισμού των αμοιβών των εργαζομένων ανδρών και γυναικών, καθώς και πρόληψη και προστασία από φαινόμενα παρενόχλησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η κα Άρνου τόνισε ότι τα οφέλη της πιστοποίησης είναι πολυδιάστατα, όχι μόνο για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, αλλά και για τους ίδιους τους εργοδότες. Με την ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων στις δράσεις μιας επιχείρησης ενισχύονται οι διαδικασίες πρόσληψης, αξιολόγησης, ανέλιξης, αμοιβών, κατάρτισης κλπ, και έτσι διασφαλίζεται η πρόσληψη αλλά και διατήρηση υψηλής ποιότητας εργαζομένων.

Γιατί να πιστοποιηθεί κάποιος εργοδότης;

Επιβεβαίωση συμμόρφωσης με την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών.

Προληπτική δράση για τη διαχείριση κινδύνου δυσμενούς διάκρισης λόγω φύλου.

Διασφάλιση πρόσληψης και διατήρησης υψηλής ποιότητας εργαζομένων

Βελτίωση ηθικού του προσωπικού και ενίσχυση αισθήματος δέσμευσης και αφοσίωσης προς την επιχείρηση

Βελτίωση επιπέδου ικανοποίησης των εργαζομένων, μείωση πιθανοτήτων εγκατάλειψης της θέσης εργασίας τους

Περιορισμός φαινομένων συχνών απουσιών από την εργασία

Αύξηση παραγωγικότητας

Υπό προϋποθέσεις, επιπλέον μοριοδότηση σε αξιολόγηση δημοσίων συμβάσεων.

Βελτίωση εικόνας της επιχείρησης ως εργοδότη για νέο/δυνητικό προσωπικό.

Βελτίωση επιχειρησιακής εικόνας και φήμης.

Υπάρχουν δύο είδη πιστοποίησης, το πρώτο είναι «Πιστοποίηση Καλής Πρακτικής / Καλών Πρακτικών»: Εφαρμογή μίας ή περισσότερων  καλών πρακτικών και η δεύτερη αφορά την «Πιστοποίηση Εργοδότη Ισότητας των Φύλων»: Εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος προώθησης  της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Δικαίωμα αίτησης έχουν επιχειρήσεις και οργανισμοί που δεν έχουν καταδικαστεί τα τελευταία 3 χρόνια (κατά την χρονική στιγμή της αίτησης) για παραβίαση συγκεκριμένων εργατικών νομοθεσιών. Επίσης, η ισχύς της πιστοποίησης  διαρκεί για τέσσερα έτη κα με την λήξη της υπάρχει η δυνατότητα αίτησης ανανέωσης.

Παραδείγματα καλών πρακτικών

  • Σχέδια/προγράμματα προώθησης της ανέλιξης γυναικών σε διευθυντικές θέσεις
  • Ποσόστωση / στόχος περίπου 50%-50% στον κατάλογο υποψηφίων που καλούνται σε συνέντευξη
  • Ειδικές εκπαιδεύσεις του προσωπικού σε θέματα ίσης μεταχείρισης λόγω φύλου ή πρόληψης και αντιμετώπισης παρενόχλησης / σεξουαλικής παρενόχλησης
  • Δημοσίευση μισθού κατά την προκήρυξη της θέσης
  • Καθορισμένο εύρος μισθού για κάθε θέση
  • Κλίμακες μισθοδοσίας
  • Αξιολόγηση και ταξινόμηση των επαγγελματικών θέσεων του οργανισμού στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, και αντιστοίχιση με κατάλληλους μισθούς
  • Καμπάνια επικοινωνίας για την ισότητα των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον    
  • Εταιρικό νηπιαγωγείο
  • Εταιρικό καλοκαιρινό σχολείο
  • Λειτουργός Ισότητας / Επιτροπή Ισότητας
  • Συμπλήρωση επιδομάτων μητρότητας, πατρότητας ή γονικής άδειας στο ύψος του μισθού
  • Επιπρόσθετες πληρωμένες άδειες για γονείς
  • Ευέλικτο ωράριο
  • Δυνατότητα επιλογής τηλεργασίας
  • Μόνιμα διαμορφωμένο δωμάτιο μητρικού θηλασμού