Κέρδη με το τσουβάλι για την Τράπεζα Κύπρου το 2023: €487 εκατ. σε σύγκριση με €57 εκατ. το 2022, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης στα επιτόκια από την ΕΚΤ.

Η αυξημένη κερδοφορία αποτελεί το «κλειδί» για την επίτευξη του στόχου για διανομή μερίσματος στους μετόχους για τη χρήση του 2023, μετά την τελική έγκριση που θα δοθεί από την ΕΚΤ. Οφέλη από τα κέρδη θα έχει και ένα μέρος του προσωπικού. Σύμφωνα με τον CEO Πανίκο Νικολάου, θα υπάρξει σχέδιο κινήτρων για μέχρι €11 εκατ. ή 2% των κερδών, τα οποία θα μοιραστούν υπό μορφή μπόνους στο 30% του προσωπικού, αναλόγως απόδοσης.

Η ενίσχυση των κερδών, που φθάνουν σχεδόν το μισό δισεκατομμύριο, προήλθαν κατά κύριο λόγο από τα καθαρά έσοδα από τόκους, ύψους €792 εκατ., αυξημένα κατά 114% σε ετήσια βάση και, όπως εξηγείται στα οικονομικά αποτελέσματα, η αύξηση υποστηρίχθηκε από την ταχύτερη και μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από ό,τι αναμενόταν, καθώς και από το χαμηλό κόστος καταθέσεων. Ο στόχος για καθαρά έσοδα από τόκους για το 2024 αναβαθμίζεται σε πάνω από €670 εκατ.

Σύμφωνα  με την ανάλυση που έδωσε η Τράπεζα Κύπρου, ο ισολογισμός του συγκροτήματος χαρακτηρίζεται από υψηλή ρευστότητα και ως εκ τούτου επωφελήθηκε άμεσα από τις αυξήσεις επιτοκίων. Η αύξηση των επιτοκίων ωφέλησε σταδιακά τα έσοδα από τόκους δανείων, καθώς περίπου το 50% του δανειακού χαρτοφυλακίου του συγκροτήματος τιμολογείται με βάση το Euribor.

Επωφελείται και το προσωπικό

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου ανέφερε ότι ο δείκτης απόδοσης των ενσώματων κεφαλαίων (rote) πλησιάζει το 25%, που είναι από τους ψηλότερους της Ευρώπης.

Σημείωσε πως τα μη επιτοκιακά έσοδα της τράπεζας για το 2023 ανήλθαν στα €300 εκατ., καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των εξόδων της, τονίζοντας πως η τράπεζα θα συνεχίσει την «καλή απόδοση», ακόμη και μετά την ομαλοποίηση των επιτοκίων. «Το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι διαφοροποιημένο, όπως αποδεικνύεται από τα μη επιτοκιακά μας έσοδα, που συμβάλλουν σημαντικά στην κερδοφορία του συγκροτήματος και καλύπτουν σχεδόν 90% των συνολικών λειτουργικών εξόδων», ανέφερε. Ο κ. Νικολάου δεν αποκάλυψε το ύψος του μερίσματος που η τράπεζα θα κατανείμει στους μετόχους της, λέγοντας ότι αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης με τις εποπτικές αρχές, αλλά διαβεβαίωσε ότι η τράπεζα θα «επιβραβεύσει τους μετόχους της». Ο κ. Νικολάου είπε ακόμα πως, πέραν των αυξήσεων, που κατά μέσο όρο ήταν 11% για το προσωπικό το 2023, θα υπάρξει σχέδιο κινήτρων για μέχρι €11 εκατ. ή 2% των κερδών, τα οποία θα μοιραστούν υπό μορφή μπόνους στο 30% του προσωπικού, αναλόγως απόδοσης.

«Θεωρούμε ότι αν η τράπεζα πάει καλά και έχει κέρδη, ένα μέρος θα πρέπει να το διανείμουμε πίσω (στο προσωπικό)», συμπλήρωσε ο κ. Νικολάου.