Προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, στην οποία η Κύπρος επενδύει πλέον και τουριστικά, δημιουργεί το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν τα Επιμελητήρια των δύο χωρών, το οποίο προβλέπει και την ίδρυση Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Το πρωτόκολλο και η συμφωνία για ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Σαουδικής Αραβίας Κύπρου υπέγραψαν το Κυπριακό, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και η Ομοσπονδία Εμπορικών Επιμελητηρίων της Σαουδικής Αραβίας (Federation of Saudi Chambers), με απώτερο σκοπό την αύξηση και ενίσχυση των διμερών εμπορικών τους σχέσεων στο Ριάντ, στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ, σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου Σαουδικής Αραβίας, στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία 19 εταιρειών από διάφορους τομείς της οικονομίας.

Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Σαουδικής Αραβίας – Κύπρου θα έχει ως κύριο στόχο το άνοιγμα οικονομικών τομέων που θα προωθούν τη σύνδεση μεταξύ κυπριακών και σαουδαραβικών εταιρειών, ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών σχετικά με δυσκολίες αλλά και ευκαιρίες που παρουσιάζονται στις εγχώριες αγορές, καθώς και ενδυνάμωση επενδυτικών συνεργασιών μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη εκ μέρους του ΚΕΒΕ από τον Γενικό Γραμματέα Μάριο Τσιακκή και εκ μέρους της Ένωσης Επιμελητηρίων της ΣΑ, από τον Husain Alabdulkader, με πρωτοβουλία του Κύπριου πρέσβη στη χώρα Σταύρου Αυγουστίδη.

Η επιχειρηματική αποστολή  στη Σ. Αραβία άρχισε στις 5 Ιουνίου, από την Τζέντα, όπου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ των Κυπρίων επιχειρηματιών με τους ομολόγους τους. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν κλειστές συναντήσεις μεταξύ των επισήμων της κυπριακής αποστολής και μέλη του συμβουλίου του Επιμελητηρίου στην Τζέντα. Από κυπριακής πλευράς το παρόν τους έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος και ο γ.γ. του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής.

 

Επιχειρηματικό φόρουμ στο Ριάντ

Επιπλέον, στις 7 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε επιχειρηματικό Φόρουμ στο τοπικό επιμελητήριο του Ριάντ, το οποίο παρακολούθησε αριθμός Σαουδαραβών επιχειρηματιών, όπου παρουσιάστηκαν οι προοπτικές συνεργασίας Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας κι ακολούθησαν κατ’ ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ των επιχειρηματιών της Κύπρου και του Ριάντ. Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο γ.γ. του ΚΕΒΕ απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στην Ένωση των Επιμελητηρίων της ΣΑ, αλλά και στα Επιμελητήρια του Ριάντ και της Τζέντας, για αντίστοιχη επιχειρηματική αποστολή στην Κύπρο, ώστε να συζητηθούν περαιτέρω οι προοπτικές συνεργασίας και ταυτόχρονα συμφωνήθηκε η διεξαγωγή διαδικτυακών παρουσιάσεων για αλληλοενημέρωση των επιχειρηματικών κοινοτήτων Κύπρου – ΣΑ στις προοπτικές και δυνατότητες που υπάρχουν.