Η αναζήτηση φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων αποτελεί σήμερα ένα δύσκολο εγχείρημα, με αρκετούς να αφιερώνουν χρόνο για την εύρεση των καλύτερων προσφορών.  

Άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η εποχή των αρκετά φθηνών εισιτηρίων έχει μάλλον τελειώσει με την επιστροφή στην κανονικότητα και την έκρηξη των ταξιδιών. Οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση στο κόστος των καυσίμων ανέβασε τις τιμές των εισιτηρίων μέχρι και 30% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Συνήθως η τιμολόγηση των αεροπορικών εισιτηρίων υπαγορεύεται από αλγόριθμους σε συνάρτηση με την ζήτηση από την πλευρά των επιβατών.

Ποιοι είναι, όμως, οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την τιμή ή που μπορεί να οδηγήσουν σε μια αλλαγή καθώς οι αυξομειώσεις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Η επιλογή ημερομηνιών εκτός αιχμής, η αναζήτηση ευέλικτων προορισμών, η προσθήκη ενδιάμεσων σταθμών, θεωρούνται παράμετροι που συμβάλλουν στην επίτευξη καλύτερων ναύλων.

“Σε μεγάλο βαθμό οι τιμές διαμορφώνονται σε συνάρτηση με το πόσο νωρίτερα κάποιος προχωρά στην αγορά του εισιτηρίου. Όσο πιο κοντά στην ημερομηνία της πτήσης, τότε το πιο πιθανό είναι να πληρώσει ακριβότερα “, σημειώνουν στο Capital.gr κύκλοι με γνώση επί του θέματος.

Η ανάλυση δεδομένων

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τιμολόγηση των εισιτηρίων συνιστά μια καλά ανεπτυγμένη και διαρκώς αναπτυσσόμενη διαδικασία, η οποία ελέγχεται κατά κύριο λόγο από αλγόριθμους.

Πρόκειται για μια αυτοματοποιημένη στις περισσότερες περιπτώσεις διαδικασία, η οποία διαμορφώνεται με βάση την εμπειρία της εκάστοτε αεροπορικής εταιρείας και τις προκαθορισμένες παραμέτρους, κάτι το οποίο δεν αποτελεί πάντοτε τον κανόνα.

Σήμερα, όπου η πλειονότητα των ταξιδιωτών επιλέγει να κλείσει ένα εισιτήριο μέσω διαδικτύου, οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν αλγόριθμους και τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης τόσο για να ορίσουν όσο και να αλλάξουν τις τιμές, κάτι που απαιτεί εν μέρει την ανθρώπινη παρέμβαση αλλά απέχει αρκετά από την εποχή που οι ναύλοι ορίζονταν και τροποποιούνταν χειροκίνητα.

Σήμερα ο καθορισμός των τιμών βασίζεται σε μια εκτεταμένη ανάλυση δεδομένων, τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι αεροπορικές εταιρείες με γνώμονα τις κρατήσεις και τις πωλήσεις των προηγούμενων ετών, στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να διαμορφώσουν τις μελλοντικές τιμές.

Μπορεί οι αλγόριθμοι να αποτελούν ένα μυστικό που κρατούν οι αερομεταφορείς καλά φυλαγμένο, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι βασικοί παράγοντες που περιλαμβάνονται.

Οι παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι αλγόριθμοι

Μεταξύ αυτών είναι οι τρέχουσες πωλήσεις. Οι αεροπορικές εταιρείες διαθέτουν ένα συγκεκριμένο αριθμό θέσεων σε κάθε κατηγορία και κατά συνέπεια όταν οι χαμηλότερες κατηγορίες κρατήσεων εξαντλούνται τότε διατίθενται μόνο οι υψηλότεροι ναύλοι.

Στη μόνη περίπτωση που αυτό μπορεί να αλλάξει είναι εάν η εταιρεία θεωρήσει ότι δε θα υπάρξει κάποιος που θα πληρώσει τις υψηλότερες τιμές. Επιπλέον, ο όγκος των πωλήσεων μπορεί να έχει ένα  βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα. Οι αλγόριθμοι εξετάζουν διαρκώς τον όγκο των πωλήσεων και αυξάνουν τις τιμές εάν υπάρχει άνοδο στη ζήτηση.

Διαχρονικά οι αεροπορικές προσφέρουν χαμηλότερες τιμές για ταξίδια μετ’ επιστροφής και πολύ υψηλότερους ναύλους για πτήσεις απλής μετάβασης. Αν και αυτή η στρατηγική παραμένει, ωστόσο σήμερα αρκετές εταιρείες παρέχουν ελκυστικές τιμές για πτήσεις απλής μετάβασης. 

Παράλληλα, οι αερομεταφορείς παρακολουθούν στενά τους ναύλους των ανταγωνιστών τους στα ίδια ή παρόμοια δρομολόγια, κάτι που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη για τον καθορισμό των τιμών. Εάν για παράδειγμα μια εταιρεία προχωρήσει σε μείωση τιμών σε μια συγκεκριμένη διαδρομή τότε πολύ γρήγορα και οι υπόλοιπες αναμένεται να προσαρμοστούν.

Αυτό έγινε ιδιαίτερα εμφανές στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας όταν οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους ξεκίνησαν να επεκτείνονται σε νέες διαδρομές, κάτι που οδήγησε γενικά σε μείωση τιμών.