Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ήδη σε τεχνική ύφεση και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή τού επιφέρει ακόμη ένα πλήγμα: το αγαπημένο αφέψημα των Βρετανών είναι σε έλλειψη.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τη δολοφονία αμάχων στις 7 Οκτωβρίου, ο πόλεμος εξαπλώθηκε στη Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα: την είσοδο για τη Διώρυγα του Σουέζ από όπου διακινείται περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Ενώ πολλές δυτικές δημοκρατίες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία, τάχθηκαν με το μέρος του Ισραήλ, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης, η οποία συνορεύει με την Ερυθρά Θάλασσα, έβαλαν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία που θα διέσχισαν την Ερυθρά Θάλασσα για να φτάσουν στη Διώρυγα του Σουέζ.

Και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Καθότι μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, η Maersk, ανακοίνωσε ότι θα ανακατευθύνει τα πλοία της να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, αντί να εκτελούν τα δρομολόγιά τους μέσω Σουέζ.

Το ταξίδι από την Αραβική Θάλασσα μέσω Ερυθράς Θάλασσας και Σουέζ με τελικό προορισμό το Ρότερνταμ της Ολλανδίας συνήθως διαρκούσε 19 ημέρες. Το Ρότερνταμ βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα απέναντι από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το δρομολόγιο ενός πλοίου που ξεκινά από την Αραβική Θάλασσα και κάνει τον διάπλου της Αφρικής διαρκεί κανονικά 34 ημέρες, δηλαδή σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο.

Αυτή η μεγάλη εκτροπή πολλαπλασιάζει τον απαιτούμενο χρόνο για να φτάσουν τα εμπορεύματα στους αγοραστές στην Ευρώπη. Η συνθήκη αυτή επηρεάζει ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού το μείγμα της οικονομίας του είναι 80% υπηρεσίες και πολύ μικρότερο ποσοστό βιομηχανικά προϊόντα.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο χρόνος για να φτάσουν τα προϊόντα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η αύξηση του κόστους για τις ναυτιλιακές δραστηριότητες. Τα εμπορικά πλοία συνήθως ναυλώνονται με το συμφωνηθέν αντίτιμο ανά ημέρα. Όσο περισσότερες ημέρες διαρκεί το ταξίδι τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος. Επιπλέον, οι πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι, αλλά και οι παλαιότερες των Σομαλών πειρατών, έχουν αυξήσει τα ασφάλιστρα. 

Όλο αυτό το επιπλέον κόστος και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις πλήττουν τις βρετανικές εταιρείες, σε μια περίοδο που η οικονομία του Ην. Βασιλείου συρρικνώθηκε και τα δύο τελευταία τρίμηνα.

Το BBC μετέδωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η Tetley, από τις μεγαλύτερες μάρκες τσαγιού στη Μ. Βρετανία, βρίσκεται υπό κλοιό πιέσεων.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί χτύπημα στη βρετανική οικονομία. Οι Βρετανοί πίνουν περίπου 100 εκατ. φλιτζάνια τσάι κάθε μέρα, σύμφωνα με την Ένωση Τσαγιού και Αφεψημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κατανάλωση τσαγιού ξεπερνά εκείνη του καφέ που φτάνει στα 95 εκατ. φλιτζάνια την ημέρα, σύμφωνα με τη Nestle. Και όπως γνωρίζουμε, οι Βρετανοί αγαπούν το τσάι.

Είμαι πεπεισμένος ότι η έλλειψη τσαγιού στη Μ. Βρετανία θα διογκωθεί σε μια -σχεδόν- εθνική κρίση.

Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος