Οι κινήσεις του χαλκού έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των traders τις τελευταίες μέρες, αφού η άνοδος της τιμής του θεωρείται συνήθως θετικό σήμα για την πορεία της οικονομίας. 

Στις αρχές της καριέρας μου ως αναλυτής εμπορευμάτων, παρατήρησα ότι συχνά οι κλάδοι της αγοράς ανέβαιναν ή έπεφταν μαζί. Η παρατήρηση αυτή μετατράπηκε σε μέθοδο ανάλυσης από τον φίλο και συνάδελφό μου John Murphy. Ο “πατέρας της ανάλυσης των διατραπεζικών αγορών” και το πρώτο του βιβλίο (πριν από 30 και πλέον χρόνια) άνοιξε τα μάτια σε πολλούς αναλυτές.

Ο οικονομικός Τύπος εστίασε την προηγούμενη εβδομάδα στα futures του χαλκού, καθώς το +6% έκανε εντύπωση. Καταλύτης για τα ισχυρά κέρδη του βιομηχανικού μετάλλου ήταν η συνάντηση των Κινέζων διαχειριστών χυτηρίων που έφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής. Σημειώνεται πως μόλις η τιμή του χαλκού ξεπέρασε το υψηλό των 3,947 δολαρίων που είχε σημειώσει στα τέλη Ιανουαρίου, οι traders ανά τον κόσμο άρχισαν να αγοράζουν.

Διάγραμμα

Το εβδομαδιαίο διάγραμμα δείχνει ότι ο ετήσιος άξονας περιστροφής στα 3,92 δολάρια ξεπεράστηκε εμφατικά. Αυτό είναι ένα θετικό σημάδι για τον χαλκό, εφόσον οι τιμές του δεν έχουν εβδομαδιαίο κλείσιμο κάτω από αυτό το επίπεδο. Ο χαλκός κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα το 2023 και για το μεγαλύτερο μέρος του έτους βρισκόταν κάτω από τον ετήσιο άξονα περιστροφής του.

Βλέποντας το διάγραμμα της προηγούμενης εβδομάδας, και παρόλο που ο χαλκός σημείωσε νέο υψηλό εννέα μηνών, εξακολουθεί να υπάρχει αντίσταση από τον Ιανουάριο του 2023 στα 4,355 δολάρια (γραμμή a).

Ο όγκος ισορροπίας (OBV) έχει κινηθεί αρκετά υψηλότερα, ξεπερνώντας την πτωτική τάση (γραμμή b) από την αρχή του 2023. Ο εκθετικός κινητός μέσος όρος (EMA) του OBV αρχίζει να γυρίζει προς τα πάνω. Ένας ξεκάθαρα ανοδικός EMA θα επιβεβαιώσει τη νέα ανοδική τάση.

Διάγραμμα

Το ημερήσιο διάγραμμα των futures του χαλκού δείχνει ότι βρέθηκαν πάνω από την ημερήσια ζώνη starc+ από την προηγούμενη Τετάρτη έως την Παρασκευή. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι τιμές θα μπορούσαν να κινηθούν πλάγια ή να υποχωρήσουν βραχυπρόθεσμα. Υπάρχει μια αρχική διαγραμματική στήριξη στην περιοχή των 4,00 δολαρίων και στη συνέχεια ο ανοδικός ΕΜΑ 20 ημερών στα 3,950 δολάρια.

Ο OBV βρίσκεται πάνω από την ανοδική τάση του σταθμισμένου κινητού μέσου όρου (WMA) και δοκιμάζει την καθοδική τάση (γραμμή b). Ο OBV εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με την κίνηση των τιμών του χαλού, καθώς βρίσκεται κάτω από το υψηλό του Δεκεμβρίου. Ο δείκτης αποπληρωμής Herrick (HPI) χρησιμοποιεί τα δεδομένα τιμών, όγκου και ανοικτού ενδιαφέροντος για τη μέτρηση της ροής χρήματος στα εμπορεύματα.

Ο HPI κινήθηκε πάνω από τη μηδενική γραμμή στις 16 Φεβρουαρίου, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ροή χρήματος είχε γίνει θετική. Την προηγούμενη εβδομάδα κινήθηκε σημαντικά υψηλότερα, ξεπερνώντας την πτωτική τάση (γραμμή c), και υπερβαίνοντας τα υψηλά Δεκεμβρίου. Βρίσκεται επίσης πολύ πάνω από τον ανοδικό σταθμισμένο κινητο μέσο όρο – σε αντίθετη περίπτωση, θα είχαμε την την πρώτη ένδειξη ότι αυτή η τάση αποδυναμώνεται.

Διάγραμμα

Όσοι δεν επενδύουν σε εμπορεύματα θα μπορούσαν να κοιτάξουν τη μετοχή της Freeport-McMoran (FCX), του μεγαλύτερου παραγωγού χρυσού και ασημιού παγκοσμίως. Για τον Μάρτιο η μετοχή τρέχει ένα ράλι 18%, με κέρδη 12% την περασμένη εβδομάδα. Η τιμή-στόχος για την FCX μπορεί να σκαρφαλώσει έως τα $71-$73. Ο άξονας περιστροφής για τη μετοχή σε ετήσια βάση βρίσκεται στα $40,35 και ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 20 μηνών στα $38,14.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ισχύος βρίσκεται πάνω από τον σταθμισμένο κινητό μέσο όρο. Ο όγκος ισορροπίας δεν ήταν εντυπωσιακός την περασμένη εβδομάδα και σε μηνιαία βάση υπολείπεται του σταθμισμένου κινητού μέσου όρου, ωστόσο σε εβδομαδιαία το πρόσημο είναι θετικό. Η FCX βρίσκεται 11% πάνω από τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 20 ημερών στα 40,15 δολάρια, επιβεβαιώνοντας  ότι βρίσκεται σε περιοχή υψηλού κινδύνου αγοράς.

Είναι πιθανό να χρειαστούν μία ή δύο εβδομάδες προτού τα futures του χαλκού ή η FCX να σταθεροποιηθούν ή να μπουν σε περιοχή διόρθωσης ώστε να οριστεί ένας ευνοϊκός λόγος κινδύνου/απόδοσης ως σημείο εισόδου. 

Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Forbes